Πέρυσι επτά παιδιά από τα δέκα που φοιτούσαν στην Γ΄ Λυκείου του σχολείου Πρεσπών πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάποια χωρίς εξωσχολική βοήθεια. «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας, γιατί θα σπουδάσουν και θα γυρίσουν πίσω και έτσι θα αναπτυχθούν οι Πρέσπες. Εχουμε ένα καλό σχολείο με καλά παιδιά, αξίζει να τα προσέχουμε», λέει στην «Κ» ο γυμναστής και διευθυντής του σχολείου Κώστας Παρασκευόπουλος. Πού το ξέρει ότι θα επιστρέψουν; «Εχουμε υποδομές, έχουμε πράγματα να κάνουν εδώ και το μέρος είναι πολύ όμορφο. Η κόρη μου σπούδασε στην Καλών Τεχνών και ο γιος μου Ψυχολογία, και επέστρεψαν».
Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι ένας από τους τέσσερις καθηγητές του σχολείου (γυμνάσιο και λυκειακές τάξεις) με οργανική θέση, ο οποίος ήταν στη θέση του στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στο πρώτο κουδούνι στο σχολείο των Πρεσπών, μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα, με 60 μαθητές, βρίσκονταν μία φιλόλογος, μία νομικός που διδάσκει Αγωγή Πολίτη και Ιστορία, ένας θεολόγος και ο διευθυντής. «Δεν υπήρχε καθηγητής για τα βασικά μαθήματα, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Πετράκος, μηχανικός –ανάμεσα σε πολλά άλλα– και πατέρας ενός κοριτσιού που φέτος ξεκίνησε το Λύκειο.
Στο σχολείο υπάρχουν 13 οργανικές θέσεις καθηγητών, όμως οι περισσότεροι από όσους είναι διορισμένοι εδώ είτε έχουν πάρει απόσπαση είτε βρίσκονται σε άδεια. Ετσι ανοίγει το σχολείο και τυπικά λειτουργεί ακολουθώντας το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, αλλά χωρίς καθηγητές.
«Κάποιους δεν τους έχουμε δει ποτέ. Ομως επειδή οι οργανικές θέσεις στον δήμο φαίνονται καλυμμένες, πάντα αρχίζει η χρονιά με ελλείψεις. Φέτος όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εχει ήδη περάσει ένας μήνας από τους συνολικά 7 μήνες τον χρόνο που γίνεται μάθημα και δεν υπάρχουν καθηγητές για τα βασικά μαθήματα. Δεν καλύπτονται περίπου 70 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα. Και τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου από τις Πρέσπες θα δώσουν εξετάσεις όπως όλα τα άλλα παιδιά», λέει ο κ. Πετράκος.
Στον Δήμο Πρεσπών των 1.560 κατοίκων, το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα μαθήματα βρίσκονται 50 χιλιόμετρα μακριά.
«Πρέπει να πάει ένας μαθητής στη Φλώρινα ή στην Καστοριά. Για τα παιδιά στην Αθήνα μπορεί το σχολείο να είναι πάρεργο, μια υποχρέωση που περιμένουν να τελειώσει για να πάνε στο φροντιστήριο, όμως για τα παιδιά στις Πρέσπες είναι ο μόνος τρόπος να μάθουν», συμπληρώνει.
Κατάληψη
Κάθε πρωί δύο πούλμαν μαζεύουν τους μαθητές από πολλά μικρά χωριά, οι Πρέσπες έχουν λίγους κατοίκους αλλά μεγάλη έκταση· είναι ο πιο αραιοκατοικημένος δήμος της χώρας. Οσο οι μέρες περνούσαν και οι καθηγητές δεν φαίνονταν, οι μαθητές αποφάσισαν να δράσουν. Πήγαν λοιπόν στο δημαρχείο να εκθέσουν την κατάσταση και να ανακοινώσουν κατάληψη έως ότου έρθουν οι καθηγητές τους.
Στο μεταξύ, ζήτησαν υλικά για να καθαρίσουν και να καλλωπίσουν το σχολείο τους.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου