Το πρώτο «σχολικό street festival τέχνης και αποδοχής» διοργανώθηκε με επιτυχία το Σάββατο στο Θησείο, παρά τον βροχερό καιρό, περνώντας ένα μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα από την εκπαίδευση και δίνοντας ένα θερμό καλωσόρισμα στα προσφυγόπουλα που θα βρεθούν σε λίγες μέρες στα ελληνικά σχολεία.
Σχολεία από πολλές περιοχές της Ελλάδας, θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες, περίπου 40 ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταναστευτικές κοινότητες κ.ά., με την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Συνηγόρου του Παιδιού, βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Ερμού και η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με αρκετούς για την ιδιαίτερη σημασία της διοργάνωσης που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός.
Το 149ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών έχει στο παρελθόν αλλά και σήμερα υποδεχτεί πολλά παιδιά μεταναστών και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί καινοτόμες δράσεις υποδοχής των παιδιών των προσφύγων.
«Πέρυσι οι μαθητές της έκτης τάξης έφτιαξαν, μαζί με παιδιά που φιλοξενούνται, στο City Plaza ταινιάκια κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ. Πριν από τρία χρόνια είχαμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην αποδοχή του άλλου. Η συμμετοχή μας κρίθηκε απαραίτητη και συμφώνησαν σύλλογος διδασκόντων και σύλλογος γονέων, γιατί η φιλοσοφία της συμπερίληψης, της ενσωμάτωσης, της αποδοχής του διαφορετικού πρέπει να ενισχυθεί και να περάσουμε στα παιδιά αξίες που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη», μας είπε ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Σωτηρόπουλος.
Ανάμεσα στα πολλά παιχνίδια με μπαλόνια, στους χορούς, στα επιτραπέζια και στη ζωηρή ατμόσφαιρα ξεχώρισε η δραστηριότητα «γκρεμίζοντας τους τοίχους» της Action Aid.
Οι συμμετέχοντες έριχναν τον τοίχο της αδικίας πετώντας μπαλάκια: «Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γκρεμίσουμε αυτό τον τοίχο, ο ρατσισμός γεννάει ανισότητα, μεγαλώνει τα προβλήματα, γεννάει τοίχους», μας είπε η Δέσποινα Καρδογέρου εκ μέρους της οργάνωσης.
Η έμπνευση πίσω από το φεστιβάλ ανήκει στην εκπαιδευτικό και εικαστικό Ελένη Καραγιάννη, που το χαρακτηρίζει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ελληνική πραγματικότητα.
«Το φεστιβάλ ξεκίνησε από ένα καινοτόμο πρόγραμμα στο μάθημα των εικαστικών που είχε γίνει σε διάφορα σχολεία της χώρας. Σκοπός είναι να δείξουν τα σχολεία τις καλές πρακτικές τους γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της ρητορικής μίσους, να ενωθούν τέτοιες δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημιουργικοί και αποφασισμένοι δάσκαλοι που θέλουν να φέρουν αυτό το μήνυμα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και να πούμε ότι δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και μισαλλοδοξία στην εκπαιδευτική κοινότητα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».
Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου