Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνει τις δυνάμεις με φορείς και συνεργάτες του από όλο τον κόσμο συμμετέχοντας στην παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ζωτική σημασία και λειτουργία των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά Child Helpline International (CHI) που εδρεύει στο Άμστερνταμ. Το δίκτυο αριθμεί 181 μέλη – Γραμμές Βοήθειας για παιδιά σε 139 χώρες του κόσμου, όπου όλα τα μέλη του συνεργάζονται άμεσα και μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με κοινό στόχο την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών.
Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056» που λειτουργεί από το 1997, της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» που λειτουργεί από το 2008 και της «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών 116111» συμβάλλει άμεσα στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κάθε σοβαρού προβλήματος που αφορά σε παιδί θύμα όπως είναι η κακοποίηση, η παραμέληση, η εξαφάνιση, η εμπορία, ο σχολικός εκφοβισμός.
Το 2016 εγκαινιάστηκε η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ενταγμένη στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Child Helpline International, η οποία και τέθηκε στη διάθεση όλων των παιδιών στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και των παιδιών προσφύγων μεταναστών, που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια. Είναι διαθέσιμη δωρεάν, πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, με 5 διασυνδεδεμένα τηλεφωνικά κέντρα σαν 1, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και με μέγιστο χρόνο αναμονής 12 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, στη διάθεσή της (ομοίως με τις Γραμμές 1056 και 116000) και με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας της ανά πάσα στιγμή και κάτω από έκτακτες συνθήκες κρίσης, έχει το Disaster Recovery Area στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος.
Οι Τηλεφωνικές Γραμμές είναι επίσημα αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης (emergency lines) και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Στατιστικά στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2016:
Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»:
-Δέχτηκε 244.676 τηλεφωνικές κλήσεις με το 39,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο
-δέχτηκε 835 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 1.624 παιδιά
-πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις για 171 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 67% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000»:
-Δέχτηκε 6.149 τηλεφωνικές κλήσεις
-δέχτηκε 170 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών και από το σύνολο αυτών βρέθηκαν τα 136.
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111»:
-Δέχτηκε 7.581 τηλεφωνικές κλήσεις
-παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 4.249 άτομα.
Το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τηλεφωνικών Γραμμών καλώντας τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη καταργώντας όλες τις μορφές βίας ενάντια στα παιδιά βάση των υποχρεώσεων των Κρατών Μελών ώστε να τεθεί ένα τέλος στην κακοποίηση, στην εκμετάλλευση, στην εμπορία και σε όλες μορφές βίας και βασανισμού των παιδιών συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής βίας, της ψυχολογικής βίας, της κακοποίησης και της παραμέλησης.
Το Διεθνές Δίκτυο για τις Τηλεφωνικές Γραμμές Βοήθειας με αφορμή την 17η Μαΐου κάνει ειδική αναφορά στη Διακήρυξη της Μπανγκόγκ (Ταϋλάνδη), η οποία επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Τηλεφωνικών Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά στη Μπανγκόγκ στις 16 Νοεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Διαβούλευσης για τις Τηλεφωνικές Γραμμές στην οποία συμμετείχε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Ελλάδα.
Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:
-Τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σε 142 χώρες διαφυλάσσουν τα δικαιώματα προστασίας των παιδιών από τη βία.
-Το 2015 οι τηλεφωνικές γραμμές απάντησαν σε περίπου 20 εκατομμύρια επαφές που έγιναν από παιδιά και νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.
-1 στις 7 επαφές αφορούσαν σε θέματα βίας και κακοποίησης.
-Τα παιδιά που βρίσκονται σε εμπόλεμες ή πληγείσες περιοχές διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους.
-Η έμφυλη βία προκαλεί πολλές διαφορετικές μορφές βίας ενάντια στα παιδιά.
-Οι τηλεφωνικές γραμμές ακούν τα παιδιά, κάνουν παραπομπές, παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία είναι απαραίτητη για τα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Οι κυβερνήσεις οφείλουν:
-Να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί σε όλες τις χώρες έχει την κατάλληλη πληροφόρηση και πρόσβαση σε υποστήριξη υψηλής ποιότητας από τηλεφωνικές γραμμές, έτσι ώστε παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε κακοποίηση και βία να μπορούν να υποστηριχτούν κατάλληλα.
-Να υιοθετήσουν τις απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών και να παρέχουν επαρκείς πόρους ώστε να οδηγούν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.
-Να χρησιμοποιήσουν τις φωνές των παιδιών, όπως και τα στατιστικά στοιχεία των τηλεφωνικών γραμμών ώστε να προωθήσουν περαιτέρω την υλοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού σε εθνικό επίπεδο.
-Να υλοποιήσουν τον στόχο 16.2 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: «Εξάλειψη της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας και όλων των μορφών βίας ενάντια στα παιδιά και του βασανισμού των παιδιών σε όλα τα περιβάλλοντα, όπως είναι το οικογενειακό, το σχολικό, τους εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα σχολεία, τις κοινότητες και τους δημόσιους χώρους».
Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις, όπως και όλοι οι φορείς της κοινωνίας πολιτών, διεθνών φορέων και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών καλούνται:
Να αναγνωρίσουν και να επικοινωνήσουν το γεγονός ότι η βία ενάντια στα παιδιά δεν δικαιολογείται ποτέ.
-Να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα των γραμμών μέσω της παροχής επαρκών πόρων ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα τους να λειτουργούν.
-Να αναγνωρίσουν τη μοναδική δυνατότητα που προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές να αναδεικνύουν τις φωνές των παιδιών στη δημόσια σφαίρα δίνοντας έμφαση στη κατάσταση των παιδιών που υφίστανται βία.
«Ενόσω προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης, είναι σημαντικό οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπόλοιποι σχετικοί φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο να υποστηρίξουν το Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών.
Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε προσεκτικά τα παιδιά και να δρούμε κατάλληλα με βάση τις εμπειρίες τους προκειμένου να ενισχύσουμε τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, ο οποίος πραγματικά υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για τους πιο νεαρούς και πολύτιμους πολίτες του»
Marta Santos Pais, Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Βία ενάντια στα Παιδιά
Πηγή: iatropedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου