Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλιώς

Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου κάτι συμβαίνει. Κάτι καινοτόμο και δημιουργικό για τα δεδομένα του ελληνικού πανεπιστημίου. Μερικοί φοιτητές αποφάσισαν να πάρουν ένα άδειο δωμάτιο μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να δημιουργήσουν έναν χώρο στον οποίο θα δοκιμάζουν να μετατρέψουν την ακαδημαϊκή γνώση σε επιχειρηματικές προτάσεις. Μιλούν για αποτυχίες, επιτυχίες, επιχειρηματικότητα, τολμώντας να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Το Mindspace είναι κάτι παραπάνω από έναν συνεργατικό χώρο τεχνολογίας: είναι ένα σύμβολο που σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ενέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την επιτυχία ενός πρότζεκτ, δηλαδή σύμπραξη ιδιωτικών φορέων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και διασύνδεση με το εξωτερικό.

Διασχίζοντας τους διαδρόμους του πανεπιστημίου για να φτάσω στο Mindspace, έρχομαι αντιμέτωπος με δύο εικόνες που παραπέμπουν σε δύο διαφορετικές «Ελλάδες». Η μία κυριαρχείται από την αναμενόμενη εικονογραφία του ελληνικού πανεπιστημίου: βρόμικοι τοίχοι, αφίσες, κ.λπ. Φτάνοντας στον χώρο, διαπιστώνω ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή που αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με τα στερεότυπα της ακαδημαϊκής πραγματικότητας κaι έχει δημιουργήσει έναν όμορφο, μοντέρνο και καθαρό συνεργατικό χώρο, όπου μέσα καλλιεργούνται καινοτόμες ιδέες.

«Φτιάχτηκε από φοιτητές για τους φοιτητές το 2015», σχολιάζει στο «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Δημοσιάρης. «Dream big, start small, but most of all... start. Αυτό είναι το μότο μας στο Mindspace. Aυτό που θέλουμε να δούμε είναι περισσότερες ιδέες να μη μένουν παγιδευμένες στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά να προωθούνται στην κοινωνία. Για τον λόγο αυτόν έχουμε τον χώρο μας μέσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ευελπιστούμε σύντομα και σε άλλα πανεπιστήμια, και τρέχουμε δράσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ιδεών, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο».

Γνωρίζοντας όμως την ελληνική πραγματικότητα και τη νοοτροπία που συνοδεύει τη δράση ενδοπαραταξιακών οργανισμών στο δημόσιο πανεπιστήμιο, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολο να μιλάς για επιχειρήσεις, κέρδος, ανάπτυξη. Την παραπάνω εικασία επιβεβαιώνει ο συνιδρυτής του συλλόγου Δημήτρης Μεσσήνης. «Εχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές αντιδράσεις από μεμονωμένους και οργανωμένους αντιρρησίες, οι οποίοι εναντιώνονται σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις δράσεις μας. Τα προβλήματα δεν θα τελειώσουν ποτέ, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να βάλουμε το Mindspace σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Συνέργειες

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Mindspace είναι ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και οι μεν «Πολυτεχνίτες» βάζουν την τεχνική εφαρμογή της ιδέας, ενώ οι δε «Οικονομικάριοι» βάζουν το επιχειρηματικό σχέδιο και την εκτέλεσή του. To SWEN Travel, μία προσπάθεια δύο φοιτητριών του ΟΠΑ να κάνουν προσιτή την πολυτέλεια της εξατομικευμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας, ήταν η πρώτη επιχείρηση που υποστηρίχθηκε από το Mindspace. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι ότι ο σύλλογος επιχειρεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και σε φοιτητές εκτός της πρωτεύουσας, μέσα από εκδηλώσεις που οργανώνονται με άλλα πανεπιστήμια.

Μια τέτοια δράση είναι το πρόγραμμα Mindspace Challenge, που καλεί φοιτητές με επιχειρηματικές ιδέες να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το Mindspace έφερε ήδη σε Πάτρα (10-12 Μαρτίου) και θα φέρει σε Θεσσαλονίκη (7-9 Απριλίου), Ιωάννινα (12-14 Μαΐου) και Αθήνα (19-21 Μαΐου) ειδικούς σε δεξιότητες παρουσίασης και business planning, οι οποιοί θα προσφέρουν τις γνώσεις τους σε 20 επιλεγμένες φοιτητικές ιδέες από κάθε πόλη. Στο εργαστήριο της Αθήνας θα συμμετάσχουν με την ιδέα τους οκτώ επιπλέον ομάδες από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Οι καλύτερες ιδέες θα προκριθούν στον τελικό στην Αθήνα και τρεις νικήτριες ομάδες θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν εργαστήρια επιχειρηματικότητας. Το The People’s Trust, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, θα προσφέρει 8.000 ευρώ σε καθεμία από τις τρεις νικήτριες ομάδες, προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Ταυτόχρονα οι πέντε καλύτερες ομάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμά τους για επιχειρηματική ανάπτυξη.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων», λέει στο «Κ» ο κ. Μάικ Σνάιντερ, μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας. «Μέσα από τέτοια προγράμματα, οι νέοι στην Ελλάδα αποκτούν δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στη μελλοντική αναζήτηση εργασίας». Οπως εξηγεί, η συνεργασία με το Mindspace αφορά την πρακτική εφαρμογή των θεωριών που διδάσκονται στην πανεπιστημιακή αίθουσα. «Είδα πέρυσι τις τελικές παρουσιάσεις στο Ιδρυμα Ευγενίδου και εντυπωσιάστηκα με το πώς οι ομάδες κατάφεραν να αναπτύξουν τις θέσεις τους μέσα σε πέντε λεπτά, με τρεις εβδομάδες προπόνηση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου