Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Η 84χρονη ανάδοχη μαμά με τα 15 παιδιά

Με αυτές τις φράσεις η κ. Αγγελική Δερμάτη περιέγραψε την ανάγκη για εξεύρεση ανάδοχων οικογενειών στην παρουσίαση του προγράμματος μετακίνησης βρεφών από τα δημόσια μαιευτήρια και αποκατάστασής τους σε οικογένειες. Με την πεποίθηση ότι άμα κάνεις παρέα με μικρά παιδιά δεν γερνάς, η 84χρονη κ. Δερμάτη τα τελευταία 52 χρόνια έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε 15 παιδιά από ιδρύματα μέσω της αναδοχής.

«Ηθελα να κάνω παιδί και δεν μπορούσα. Περίμενα 15 χρόνια ώσπου να τα καταφέρω. Αποφασίσαμε με τον άνδρα μου να πάρουμε ένα από το κέντρο βρεφών "?Μητέρα"». Το ανέλαβαν ως ανάδοχη οικογένεια πριν από 52 χρόνια. «Ηταν ένα κοριτσάκι». Αυτό το πρώτο παιδί ήταν το γούρι της, όπως λέει χαρακτηριστικά, καθώς από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή της απέκτησε τρία παιδιά της κοιλιάς και 15 παιδιά της καρδιάς (από ίδρυμα). «Δεν το υιοθέτησα το κοριτσάκι, δεν πρόλαβα. Ξεκίνησε σχολείο στον παιδικό σταθμό, πήγε νηπιαγωγείο και όταν αρχίσαμε τις διαδικασίες της υιοθεσίας, έμεινα έγκυος».

Απαγόρευση

Εκείνη την εποχή οι έχοντες παιδιά δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν. «Αυτός ήταν ο νόμος. Φτάσαμε μέχρι το δικαστήριο, αλλά μου το πήρανε. Οταν γέννησα το δικό μου παιδί, δεν το τάιζα, από θυμό γιατί μου έφυγε το άλλο, και το άφηνα νηστικό. Τα μεσημέρια πήγαινα σε μια γωνία έξω από το νηπιαγωγείο, κουκουλωμένη, να το δω όταν βγει από την πόρτα για να μπει στο σχολικό. Η ζωή τα έφερε έτσι και σιγά σιγά συνειδητοποίησα τι έπρεπε να κάνω. Μάλιστα σε έναν χρόνο γέννησα και το δεύτερο παιδί μου. Σήμερα το πρώτο παιδί που ανέλαβα έχει δική της οικογένεια, είναι και βαφτιστήρα μου, οπότε έχουμε επαφές και την καμαρώνω».

Εδώ και έναν μήνα φιλοξενεί ένα βρέφος με την ανήλικη μητέρα του. «Το παιδί αυτό μόνο σε μένα έπρεπε να έρθει. Στον επάνω όροφο μένουν η κόρη μου και οι εγγονές μου και έχουμε πέσει όλοι πάνω στο μωρό και στη μανούλα, η οποία πηγαίνει στο σχολείο και θέλει να γίνει αισθητικός όταν τελειώσει». Είναι πολύ ευτυχισμένη στην καθημερινότητά της, όπως εξομολογείται, καθώς νιώθει πως εκτελεί το χρέος της γιαγιάς.

«Σαν να δουλεύει η μαμά και φυλάω το παιδί της. Καλά είναι, δόξα τω Θεώ, Προχθές χρόνισε το μωρό», λέει με περηφάνια. «Και τώρα είναι μέσα στα καλά του. Τα απογεύματα θα πάμε στην παιδική χαρά όλοι μαζί, ενώ το πρωί, αν έχει καλό καιρό, θα το πάρω με το καρότσι και θα πάω να ψωνίσω. Το καλοκαίρι θα πάμε στην εξοχή, στη Σαλαμίνα όπου έχουμε σπίτι, και θα περάσουμε ωραία».

Το πρόγραμμα φροντίδας των βρεφών σε οικογένειες

Το πρόγραμμα φροντίδας και αποκατάστασης βρεφών από τα νοσοκομεία παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκλείψει το φαινόμενο της μακροχρόνιας παραμονής βρεφών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να μειωθεί ο κίνδυνος της ιδρυματοποίησης και του κοινωνικού στιγματισμού τους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου