Μπορούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, όπως η εύκολη απώλεια του ενδιαφέροντας, η δυσκολία συγκέντρωσης και η επιθετικότητα να εμποδίζουν ένα παιδί με ΔΕΠΥ να παίζει με τους φίλους του; Δείτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει και να κρατήσει φίλους.
Η Katie ήταν πολύ ενθουσιασμένη που θα ερχόταν η συμμαθήτριά της η Loren για να παίξουν μαζί. Μόλις έφτασε η Loren, η Katie της ανακοίνωσε τους κανόνες (που είχε φτιάξει η ίδια) για το πρώτο παιχνίδι που θα έπαιζαν. Το ίδιο έκανε και για όλα τα παιχνίδια. Η Loren μέχρι ένα σημείο ακολουθούσε τους κανόνες αυτούς χωρίς να αντιδρά. Μόλις η Loren κέρδιζε ή δεν ακολουθούσε τους «κανόνες», η Katie θύμωνε και της φώναζε. Στο τέλος του απογεύματος, όταν η Loren επέστρεφε στο σπίτι με το αμάξι, η μαμά της την ρώτησε αν πέρασε καλά. «Όχι» της απάντησε η μικρή. «Δεν θέλω να παίξω ποτέ ξανά μαζί της».
Κανένα παιδί δεν θέλει να παίξει πάλι με κάποιον/ κάποια που δεν ήταν καλός οικοδεσπότης και του συμπεριφέρθηκε άσχημα. Στην πραγματικότητα, κάθε παιδί που δεν καταφέρνει να συμπεριφερθεί σωστά όταν καλεί τους «φίλους» του είναι πολύ πιθανό να τους χάσει. Δείτε τα πράγματα που θα πρέπει να ξέρει ένα παιδί με ΔΕΠΥ σε τέτοιες περιστάσεις.
Τι πρέπει να κάνει:
- «Ο επισκέπτης έχει πάντα δίκιο»: αυτός ο κανόνας εξουδετερώνει την αυταρχικότητα και την τάση να το παίζει κανείς αρχηγός και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί. Αν υπάρχει μια διαφωνία – σχετικά με τους κανόνες ενός παιχνιδιού ή σχετικά με το ποιο παιχνίδι να παίξουν- εξηγήστε στο παιδί σας ότι ο επισκέπτης έχει πάντα δίκιο. Αν ο επισκέπτης είναι πιεστικός, πείτε στο παιδί σας ότι δεν είναι υποχρεωμένο να τον ξανακαλέσει. Αν χτυπήσει το παιδί σας, επικοινωνήστε με τους γονείς του.
- Διδάξτε στο παιδί την αφοσίωση, την πιστή φιλία: Αν κάποιο τρίτο παιδί τηλεφωνήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ζητήστε από το παιδί σας να του πει «Είμαι απασχολημένος αυτή την στιγμή, αλλά ευχαριστώ. Θα σε πάρω αργότερα». Αν βρείτε τα δύο παιδιά να παίζουν σε ξεχωριστά δωμάτια/σημεία, διερευνήστε τι έχει γίνει πριν αναλάβετε δράση. Αν τα πράγματα πάνε καλά, ζητήστε απλά από το παιδί να σταματήσει αυτό που κάνει και να επιστρέψει πάλι στο παιχνίδι με το φίλο του.
Τι δεν πρέπει να γίνεται:
Μην αφήνετε τα συμπτώματα της ΔΕΠ/ΔΕΠΥ να απειλούν τους καλούς τρόπους.
- Αν το παιδί σας βαριέται: Τα περισσότερα παιδιά με ΔΕΠ/ΔΕΠΥ βαριούνται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων για παιχνίδι. Όταν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να προτείνει την αλλαγή της δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας τα σωστά λόγια. Αντί να πει για παράδειγμα «Αυτό είναι βαρετό» ή «Κουράστηκα να παίζω συνέχεια τον καλό» μπορεί να πει «Μπορούμε να παίξουμε κάτι άλλο;»
- ‘Οταν το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για κάτι: Μάθετέ του να λέει «Θα ήθελες να παίξουμε κρυφτό» αντί να λέει «Το παιχνίδι που διάλεξες είναι χαζό».
- Αν το παιδί σας είναι κτητικό: Πριν έρθουν τα άλλα παιδιά, απομακρύνετε τα παιχνίδια ή τα αντικείμενα που δεν θέλει να μοιραστεί. Έτσι θα αποφύγετε συγκρούσεις με παιδιά που έχουν την τάση να αγγίζουν και να παίρνουν τα πάντα.
- Ποια θα είναι η ανταμοιβή του παιδιού; Αν το παιδί σας μάθει να συμπεριφέρεται καλά σαν οικοδεσπότης σε τέτοια ραντεβού παιχνιδιού θα κερδίσει αυτό που επιθυμεί περισσότερο : έναν καλό φίλο.
Απόδοση του άρθρου ADHD Social Skills for Playdates: Help Your ADHD Child Keep Friends
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου