Δικαιωμένοι και περήφανοι νιώθουν οι εκπαιδευτικοί που αφιέρωσαν ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να διδάξουν εθελοντικά στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων. Και όχι άδικα! Είκοσι από τους τριάντα υποψηφίους στις Πανελλήνιες είναι πλέον φοιτητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, χάρη στην εν λόγω πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί και τη σχολική χρονιά 2016-2017 για πέμπτη φορά. «Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο», αναφέρει με καμάρι στην «Κ» η 24χρονη Μαρία Μαλαγκονιάρη, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός και μέλος της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του φροντιστηρίου. Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά αν οι υποψήφιοι δεν υπέκειντο σε ορισμένους περιορισμούς: «Επιλέγουν κυρίως σχολές της Αθήνας για να συγκρατήσουν το κόστος σπουδών τους και με κριτήριο την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που συχνά εξασφαλίζουν τα ΤΕΙ».
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ήταν ένα από τα επιπλέον καθήκοντα που ανέλαβαν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί –εν προκειμένω το έτερο μέλος της επιτροπής, Γιάννης Γαλανάκης–, παρότι κανονικά είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνεται στο σχολείο... «Οι υποψήφιοι χρειάζονται ψυχολογική συμπαράσταση και καθοδήγηση», σημειώνει η κ. Μαλαγκονιάρη. «Πρόκειται για παιδιά με σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, οι οποίες επιπλέον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους προσφέρουν άλλες εναλλακτικές για το μέλλον». Σε πολλές περιπτώσεις «η αποτυχία στις Πανελλήνιες συνεπάγεται αναγκαστική παλιννόστηση στη χώρα καταγωγής». Οι άοκνοι εθελοντές, επομένως, πραγματοποίησαν και έναν «μίνι» επαγγελματικό προσανατολισμό. «Χωρίς τη βοήθεια του φροντιστηρίου, στο οποίο πήγα για πρώτη φορά στη Γ΄ Λυκείου, δεν θα τα είχα καταφέρει», λέει στην «Κ» η 18χρονη Κλέα Σάνια, που πέρασε στο ΤΕΙ Λογιστικής Πειραιά, παρότι οι βαθμοί της τής εξασφάλιζαν και είσοδο σε πανεπιστήμιο. «Με βοήθησαν να οργανώσω το διάβασμά μου», διευκρινίζει η νέα φοιτήτρια που έγραψε «20» στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
Μυστικό της ομαδικής επιτυχίας είναι οι καινοτομίες που υιοθέτησε το Κοινωνικό Φροντιστήριο: η πλατφόρμα e-class, όπου οι καθηγητές «ανεβάζουν» καθημερινά σημειώσεις, τις οποίες διαβάζουν από το σπίτι οι μαθητές, κύκλοι διαγωνισμάτων τις Κυριακές, δωρεά βοηθημάτων από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επιτυχία των μαθητών, ενώ η καθ’ ύλην αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Ηλιοπούλου κάλεσε εν ενεργεία ή συνταξιούχους εκπαιδευτικούς να συνδράμουν στην πρωτοβουλία (δήλωση συμμετοχής στο kfda1617@gmail.com.)
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου