«Πανιά» σε μια νέα ευκαιρία για την ανάδειξη των δυνατοτήτων, των κλίσεων και των ταλέντων τους, με στόχο τη δημιουργική έκφραση και την ομαλότερη κοινωνική ένταξή τους, «ανοίγει» για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ο εξειδικευμένος πολυχώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων «Πλοήγηση».
Με τη στενή συνεργασία πολλών ειδικών, ευρύτερα καταξιωμένων στην επιστημονική κοινότητα για την πολύχρονη προσφορά τους στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, μεταξύ των οποίων η Επιστημονική Υπεύθυνη του πολυχώρου, Παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Ρούσσου, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης και ο μουσικοσυνθέτης-τραγουδιστής Παντελής Θαλασσινός, η «Πλοήγηση» εστιάζει στον άνθρωπο, ενδυναμώνοντας και εξελίσσοντας τις δεξιότητές του.
Πρόκειται για μια αστική, μη κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2014, με σκοπό να απευθυνθεί και να προσφέρει ουσιαστικές και αξιόπιστες υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με μαθησιακές, συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες, προβλήματα που σχετίζονται με το πέρασμα στην εφηβεία ή την ενηλικίωση, καθώς και προβλήματα κοινωνικοποίησης.
Ταυτόχρονα, απευθύνεται σε παιδιά και νέους που επιθυμούν να συμμετέχουν στα προγράμματά της και να εκφράζονται δημιουργικά μέσα από την τέχνη και την κίνηση, ξεδιπλώνοντας τα ταλέντα τους και ενθαρρύνοντας τους συνομήλικούς τους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να εκφραστούν και να κοινωνικοποιηθούν ελεύθερα μέσα από αυτά.
Ιδιαίτερη καινοτομία του χώρου αποτελούν οι μικτές ομάδες. Στην «Πλοήγηση» η κοινωνική ένταξη ξεκινά με γκρουπ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με κάποιες δυσκολίες και τους συνομήλικούς τους από την κοινότητα. Αποδεχόμενοι ο ένας τον άλλον, οι νέοι συνυπάρχουν αρμονικά και συγκεντρώνονται απόλυτα στην εκάστοτε δραστηριότητα και το καλλιτεχνικό της αποτέλεσμα.
Όπως τονίζει η Υπεύθυνη Προγραμμάτων της «Πλοήγησης», Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια και Ειδική Θεραπεύτρια στον Αυτισμό, Βασιλεία Κατσαούνου, η φιλοσοφία που διέπει τον πολυχώρο είναι «εστίαση στο “υγιές” για να μετριαστεί το πάσχον», καθώς η καλλιέργεια των χαρισμάτων μειώνει τη μη λειτουργική συμπεριφορά. Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες τέχνης και κίνησης, αλλά και εξόδους και ομάδες κοινωνικοποίησης, ενθαρρύνεται το δημιουργικό, καλλιτεχνικό και λειτουργικό μέρος του χαρακτήρα των συμμετεχόντων.
Παράλληλα, στηρίζεται η βασική ανάγκη του ανθρώπου να συνυπάρχει και να δρα μαζί με άλλους ανθρώπους, ενώ ενισχύονται και οι κοινωνικές του δεξιότητες. Με τον τρόπο αυτόν, δημιουργείται μια θετική εικόνα του εαυτού και μια γερή βάση πάνω στην οποία «χτίζεται» η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του ατόμου.
«Σκοπός του προγράμματος είναι ο κάθε συμμετέχων να εισπράξει προσωπική ικανοποίηση μέσα από αυτή την επικοινωνία, να συνάψει νέες σχέσεις και να αναπτύξει πρωτοβουλία και αυτονομία», επισημαίνει η κ. Κατσαούνου. «Οι επιλογές των προγραμμάτων διαμορφώνονται συλλογικά, σε συνεργασία με τους γονείς, αλλά και το ίδιο το άτομο. Η οικογένεια καλείται συχνά σε συνεδρίες σχετικά με τη διαχείριση θεμάτων και δυσκολιών που τυχόν προκύπτουν, ενώ η συνολική υλοποίηση του εκάστοτε προγράμματος είναι έργο ειδικών επιστημόνων με βαθιά γνώση και εμπειρία στη διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή».
Από την πλευρά του, ο κ. Καπουτζίδης υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τα παιδιά να συνυπάρχουν αρμονικά, να συνεργάζονται, να συμμετέχουν όλα μαζί στις δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Η χαρά, ο ενθουσιασμός και η όρεξη για παιχνίδι είναι κοινή για όλους και εγώ χαίρομαι να το βλέπω!».
Οι δράσεις του πολυχώρου είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες φυσικής δραστηριότητας, ατομικές και ομαδικές υποστηρικτικές συνεδρίες, τόσο για τα παιδιά και τους εφήβους, όσο και για τους γονείς τους, καθώς και ευρύτερες δραστηριότητες στην κοινότητα.
Πηγή: health.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου