«Απλά συνέχισε να κολυμπάς. Απλά συνέχισε να κολυμπάς. Απλά συνέχισε να κολυμπάς». Είναι αστείο το γεγονός ότι πολλές φορές οι καλύτερες συμβουλές προέρχονται από τα κινούμενα σχέδια. Κάθε ένας από τους φανταστικούς χαρακτήρες που περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, μάθαμε κάτι εξαιρετικό για τη ζωή, την αγάπη και το να ακολουθούμε το πάθος μας. Ενοικιάστε αυτές τις ταινίες και δείτε τις με όσους αγαπάτε!
Η ΔΕΠY στη μεγάλη οθόνη.
Όπως γνωρίζετε, η ΔΕΠΥ έχει τις δικές της υπερδυνάμεις: η δημιουργικότητα, η προσήλωση και η αποφασιστικότητα είναι μόνο μερικές από αυτές. Ένα λιγότερα γνωστό χάρισμα είναι η ικανότητά μας να εντοπίζουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τους «συναδέλφους» μας, τα άτομα με ΔΕΠΥ. Δεν χρειαζόμαστε διάγνωση. Μπορούμε να καταλάβουμε ότι βρήκαμε μια αδερφή ψυχή ακούγοντας έναν ενδιαφέροντα μονόλογο ή βλέποντας τη «μανιακή» δράση ενός ατόμου. Δείτε τις παρακάτω οικογενειακές ταινίες με ήρωες με ΔΕΠΥ και βρείτε φανταστικά πρότυπα που μπορείτε να παρακολουθείτε με το παιδί σας στην οθόνη ξανά και ξανά.
Maria von Trapp, Η Μελωδία της Ευτυχίας.
«Πώς να πιάσεις ένα σύννεφο και να το κρατήσεις κάτω;» Η Maria von Trapp είναι ένα ζωντανό παράδειγμα μιας γυναίκας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα με προεξέχοντα τον Υπερκινητικό τύπο- ένα αρχέτυπο που συχνά αγνοείται σε έναν κόσμο που εστιάζει στην υπερκινητικότητα στα νεαρά αγόρια. Η ανεξέλεγκτη ευφορία της (και η συνεχής αργοπορία της) την καθιστά ακατάλληλη για τη ζωή σαν μοναχή, αλλά τέλεια για γκουβερνάντα και δασκάλα μουσικής 7 μικρών παιδιών- στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ λάμπουν σε θέσεις που αναδεικνύουν τα δυνατά τους σημεία και ενθαρρύνουν την προσωπική ελευθερία.
Hiccup, Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας.
Ο Hiccup αισθάνεται διαφορετικός από τα υπόλοιπα Vikings στο χωριό του. «Αυτός δεν ακούει» λέει ο πατέρας στο «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας». «Έχει το εύρος προσοχής ενός σπουργιτιού... Τον παίρνω για ψάρεμα και αυτός κυνηγάει trolls”. Σας θυμίζει κάτι; Όσο περισσότερο προσπαθεί να ταιριάξει ο Hiccup στην «νευροτυπική» φυλή του, τόσο πιο πολύ αποξενώνεται. Μόνο όταν ο νεαρός αυτός πολεμιστής δέχεται τη διαφορετικότητά του και ακολουθεί το δικό του μονοπάτι – αψηφώντας τις παραδόσεις των Viking στην πορεία – συνειδητοποιεί τις δυνάμεις του και σώζει το χωριό του.
Scarlett O’ Hara, Όσα παίρνει ο άνεμος.
Η αυθεντική βασίλισσα του δράματος, Scarlett O’ Hara παραμένει ένας από τους πιο πολύπλοκους και δύσκολους χαρακτήρες του κινηματογράφου. Είναι πολύ συναισθηματική («Η ζωή μου τελείωσε. Τίποτα δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα πια»), χρονοτριβεί, («Δεν μπορώ να το σκεφτώ αυτό τώρα... Θα το σκεφτώ αύριο») και κυνηγάει κάθε ιδιοτροπία, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες. Είναι επίσης πολυμήχανη, δυνατήμ ιδιαίτερα ευφυής. Υποστηρίζει την οικογένειά της κατά τη διάρκεια του πολέμου και ξεφεύγει από τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων. Επιπλέον, κάθε άτομο με ΔΕΠΥ μπορεί να την καταλάβει όταν παραπονιέται ότι «Βαριέμαι τόσο πολύ που μου έρχεται να ουρλιάξω».
Dory, Ψάχνοντας τον Νέμο.
Η Dory της Pixar στην ταινία Ψάχνοντας τον Νέμο, είναι ένα καλόκαρδο ψαράκι (regal blue tang) που παλεύει με τη βραχύχρονη μνήμη της – ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών και ενηλίκων με ΔΕΠΥ). Δεν θυμάται ονόματα, μέρη και άλλα ψάρια που συναντά – μέχρι που αποκτά δομή μέσω της στενής σχέσης του με το ψάρι – κλόοουν Marlin. Εσείς και το παιδί σας θα γελέσετε και θα κλάψετε καθώς ακολουθείτε την Dory και τον Marlin στην περιπέτειά τους για να σώσουν τον Νέμο και η συμβουλή της Dory «Απλώς συνέχεισε να κολυμπάς», θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας όταν τα δύσκολα συμπτώματα της ΔΕΠΥ θα σας καταβάλλουν.
Percy Jackson, Percy Jackson & The Olympians.
Ο Percy Jackson δεν είχε μόνο ΔΕΠΥ- παλεύει και με τη δυσλεξία. Αυτό κάνει το σχολείο σκληρό και δύσκολο, αλλά σε αυτή την σειρά που είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, αυτά τα ελλείμματα/ οι καταστάσεις γίνονται τελικά τα δυνατά του σημεία: Η δυσλεξία τον βοηθά να διαβάσει Αρχαία Ελληνικά και η ΔΕΠΥ του του επιτρέπει να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές και να κερδίζει τις μάχες ενάντια σε τρομακτικούς Θεούς και μυθικά πλάσματα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Chris Columbus, λέει ότι εμπνεύστηκε να αναλάβει το έργο λόγω των δυσκολιών του Percy. Ελπίζει ότι όταν τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες δουν την ταινία θα σκεφτούν «Νιώθω δυνατό. Ίσως μπορώ να αλλάξω την κατάσταση και να αισθάνομαι πιο θετικά για τα πράγματα».
Daniel Hillard, Mrs. Doubtfire.
Ο Daniel – που τον υποδύεται ο Robin Williams- αγαπάει πάρα πολύ τα παιδιά του, αλλά συνήθως είναι υπερβολικά παρορμητικός και αναξιόπιστος για να είναι ένας υποστηρικτικός πατέρας. Αφού διοργάνωσε ένα τρελό πάρτι για τον γιo του αγνοώντας τις επιθυμίες της πρώην γυναίκας του (μια τακτική γνωστή σε πολλούς γονείς με ΔΕΠΥ), αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε ηλικιωμένη νταντά για να περνάει χρόνο με τα παιδιά του. Μαθαίνει να έχει οργάνωση και δομή και βελτιώνεται ως πατέρας κατά τη διαδικασία. Τα παιδιά σας θα γελάσουν με το κωμικό ταλέντο του Robin Williams (ποιος μπορεί να ξεχάσει την αλλαγή ρούχων σtο εστιατόριο;) και θα νιώσουν το μήνυμα της ταινίας: ότι δεν υπαρχει η τέλεια οικογένεια.
Emma Woodhouse, στην ταινία Emma.
Το κλασικό μυθιστόρημα της Jane Austin “Emma” εστιάζει στην Emma Woodhouse, μια ευτυχισμένη και πλούσια γυναίκα που της αρέσει να παρεμβαίνει στις σχέσεις των άλλων. Η Emma είναι ονειροπόλος. Θεωρεί τον εαυτό της προξενήτρα, αλλά χάνει σημαντικές λεπτομέρειες στο περιβάλλον γύρω της. Όπως πολλοί από εμάς, δυσκολεύεται στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ερμηνεύει με λάθος τρόπο τις αντιδράσεις των φίλων της και μπλέκεται επικίνδυνα στις ζωές τους. Υπάρχουν πολλές μεταφορές του έργου στη μεγάλη οθόνη, αλλά η έκδοση του 1996 με την Gwyneth Paltrow είναι καλή (και κατάλληλη για παιδιά).
Dug, στο Up.
Ο Dug, ένα παχουλό Golden Retriever από το αριστούργημα της Pixar Up, είναι εξαιρετικός στις παρακολουθήσεις και ένας πολύ πιστός φίλος – μέχρι φυσικά που ένας σκίουρος του αποσπά την προσοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την «αφηρημένη» φύση του Dug προκειμένου να διδάξετε στο παιδί σας να μένει συγκεντρωμένο παρά τους δελεαστικούς αντιπερισπασμούς που υπάρχουν- και όλα αυτά ενώ προσπαθείτε να μην κλάψετε από την συγκινητική παρουσίαση της αιώνιας αγάπης και του πνεύματος της περιπέτειας.
Juno MacGuff, στην ταινία Juno.
H Juno, η κεντρική ηρωίδα στην ομώνυμη ταινία ενηλικίωσης του 2007, λειτουργεί ή μιλάει χωρίς να σκέφτεται, κάτι που συχνά έχει σαν αποτέλεσμα άβολες καταστάσεις και καταστάσεις που αλλάζουν για πάντα την ζωή της. Είναι πάρα πολύ σίγουρη για τον εαυτό της – κάτι που είναι μια πρόκληση για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ- αλλά δυσκολεύεται να ελέγξει τον παρορμητισμό της προκειμένου να μην μπαίνει σε μπελάδες. Η ταινία δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά (αφού θίγει το θέμα του σεξ, της εγκυμοσύνης και τα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων), αλλά τα παιδιά του γυμνασίου θα λατρέψουν το σαρκαστικό χιούμορ της ηρωίδας και την indie μουσική της ταινίας. Κάθε έφηβος με ΔΕΠΥ που αισθάνεται λίγο «περίεργα» θα βρει παρηγοριά στη δύναμη, στην ανεξαρτησία και στις έξυπνες ατάκες της πρωταγωνίστριας.
Απόδοση του άρθρου ADHD Up in Lights: Film Characters We Love
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου