Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Ένα νέο τεστ μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης για την εγκεφαλική παράλυση.

Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συχνά υποβάλλονται σε επιθετικές χειρουργικές επεμβάσεις για να βελτιωθεί η κίνησή τους. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τώρα πια μπορούν να ξέρουν ποιο παιδί μπορεί όντως να επωφεληθεί από αυτές τις επεμβάσεις. Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τα δεδομένα ενός ηλεκτρομυογραφήματος (EMG)- ένα κοινό εργαλείο για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των μυών- μπορούν να αξιολογηθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν μια επέμβαση για την επιμήκυνση των τενόντων, την περιστροφή των οστών ή την μεταφορά μυών σε νέα σημεία θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει. «Μόνο το 50 % των παιδιών έχουν σημαντική βελτίωση της κινητικής τους κατάστασης μετά από αυτές τις εξαιρετικά επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις» αναφέρει η Katherine Steele, επίκουρη καθηγήτρια της μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Washington και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Developmental Medicine & Child Neurology. “Στόχος μας ήταν να διαπιστώσουμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας». 

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 473 παιδιά με εγκεφαλική παράλυση που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αξιολόγησαν τα στοιχεία των EMG (ηλεκτρομυογραφήματος) των παιδιών πριν την επέμβαση, χρησιμοποιώντας μια ποσοτική αξιολόγηση γνωστό και ως Walk – DMC και διαπίστωσαν ότι αυτά με τις υψηλότερες βαθμολογίες είχαν καλύτερα αποτελέσματα μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ακόμα και όταν τα παιδιά εξισώνονταν ως προς την ηλικία και τις προηγούμενες θεραπείες στις οποίες είχαν υποβληθεί. 

«Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο κινητικός έλεγχος συνδέεται με μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο, με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης και μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε αν πρέπει να γίνει η επέμβαση ή αν θα πρέπει να ακολουθηθούν πιο συντηρητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις» εξηγεί η Steele. 


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου