Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Καθηγητές των ΕΠΑΛ θα διδάσκουν και σε δημοτικά, γυμνάσια, γενικά λύκεια

Οι καθηγητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) θα μπορούν να εργασθούν σε δημοτικά, γυμνάσια ή γενικά λύκεια (ΓΕΛ). Αυτό αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, όπως ορίζει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, «εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, για τη συμπλήρωσή του μπορούν να διατίθενται και σε άλλες μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Ως προς την απόφαση για διδασκαλία καθηγητών ΕΠΑΛ σε δημοτικά, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να καλυφθούν αντικείμενα καλλιτεχνικών εφαρμογών ή ειδικοτήτων, ενώ για τα γυμνάσια και τα ΓΕΛ θα μπορούν να διδάσκουν (ως δεύτερη ανάθεση) μαθήματα σχετικά με την ειδικότητά τους (π.χ. Βιολογία από καθηγητές ειδικότητας Υγείας σε ΕΠΑΛ). Βεβαίως, για τα μαθήματα που θα μπορεί να διδάξει κάθε ειδικότητα, θα υπάρξει γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κατόπιν υπουργική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, νέα δομή αποκτά το ΕΠΑΛ. Η Α΄ τάξη θα έχει ενιαίο πρόγραμμα και θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και επιλογής. Η Β΄ τάξη θα χωρίζεται σε εννέα τομείς, με μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά-επαγγελματικά του τομέα (θεωρητικά και εργαστηριακά). Η Γ΄ τάξη θα χωρίζεται σε ειδικότητες, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας. Κατόπιν θα ακολουθεί το προαιρετικό μεταλυκειακό έτος μαθητείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα δομή εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, «την παροχή στέρεων γενικών γνώσεων στους μαθητές και την αποφυγή της πρώιμης ειδίκευσής τους βοηθώντας τους να επιλέξουν με μεγαλύτερη ωριμότητα ειδικότητα και επάγγελμα».

Στο έτος μαθητείας, όπως εξήγησε χθες στην «Κ», ο Θέμης Κοτσιφάκης, καθηγητής στην επαγγελματική εκπαίδευση και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, οι μαθητές θα κάνουν μία ημέρα (7 διδακτικές ώρες) εργαστηριακά μαθήματα στο ΕΠΑΛ και τέσσερις ημέρες (28 ώρες) σε εργασιακό χώρο (ως μαθητεία), θα έχουν πλήρη ασφάλιση (με υγειονομική κάλυψη και τον χρόνο αυτό να υπολογίζεται στον συντάξιμο), θα παίρνουν το 75% του βασικού μισθού και θα κάνουν ένα βήμα προς την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένες ειδικότητες. Οι πιστοποιημένοι απόφοιτοι του έτους μαθητείας θα κατατάσσονται στο επίπεδο 5 (όπως τα ΙΕΚ) στην οκτάβαθμη κλίμακα του πλαισίου επαγγελματικών προσόντων.

Επίσης, οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστικής και σε τμήματα των πανεπιστημίων που είναι αντίστοιχα με τους τομείς τους (σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα). Παράλληλα, το ποσοστό των θέσεων στα ΤΕΙ που θα διεκδικούν ετησίως μέσω πανελλαδικών εξετάσεων θα ορίζεται αναλογικά με το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ (τώρα είναι σταθερό 20%). Τέλος, οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης καταργούνται ή μετατρέπονται σε δημόσια ΙΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου