Ποσοστό περίπου 50% των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ως συνέπεια της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένας στους τέσσερις προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, το Ινστιτούτο Prolepsis, σχετικά με τη δράση του προγράμματος «Διατροφή», καθώς και άλλων προγραμμάτων που αφορούν την υγιεινή διατροφή, την πρόληψη ασθενειών και τη δημόσια υγεία.
Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας μας, υλοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχοντας διαθέσει από το 2012 συνολικά περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, ξεκινά την εβδομάδα που διανύουμε σε σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Θράκης. Οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα αρκούν μόνο για να την κάλυψη περίπου 100 σχολείων, με 7.500 συνολικά μαθητές.
Όμως οι αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Διατροφή» ανέρχονται σε 2.032. Ο αριθμός αυτός, που αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της χώρας και περίπου σε 250.000 μαθητές, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κρισιμότητας της κατάστασης. Όπως αναφέρθηκε και στη διάρκεια της εκδήλωσης, η παρατεταμένη κοινωνικο-οικονομική κρίση διογκώνει το επισιτιστικό πρόβλημα και ενισχύει πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο μέγας δωρητής του προγράμματος από την έναρξή του, ενισχύει εφέτος το Πρόγραμμα «Διατροφή» με δωρεά συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, το 1 εκατ. ευρώ διατίθεται άμεσα, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της δωρεάς θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων (matching funds). Δηλαδή θα παρέχει δωρεά ίσης αξίας για κάθε 100.000 ευρώ που θα συγκεντρώσει το Ινστιτούτο Prolepsis από άλλους δωρητές για τους σκοπούς του προγράμματος.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 δείχνουν με αριθμούς και ποιοτικά κριτήρια την ανάγκη των παιδιών: το 53% των παιδιών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα «Διατροφή» βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.
«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33%. Σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες πλησιάζουν επίσης το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες. Αντιστοίχως, οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο, σε ποσοστό 24% έναντι 13%, και να αποδώσουν στα μαθήματά τους, σε ποσοστό 22% έναντι 10%. Το πρόβλημα, πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρίαΑθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.
«Καλούμε όλους σε συστράτευση: πολιτεία, ιδρύματα, επιχειρήσεις και απλούς πολίτες, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους» πρόσθεσε. Τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη του προγράμματος παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, όπως προέκυψαν από την ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο για το σχολικό έτος 2014-15.
Ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα μειώθηκε κατά 20%, το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία. Επιπρόσθετα, η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου στο πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό του χαρακτήρα και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και ευνοείται, παράλληλα, η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο. Σε ποσοστό άνω του 60% οι γονείς αναφέρουν βελτίωση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους και μείωση της σχολικής διαρροής.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Ευ Δια...Τροφήν», που σχεδίασε και επιμελήθηκε το Ινστιτούτο Prolepsis και αφορά στην ανάπτυξη του περιεχομένου, την παραγωγή και την ευρεία διάδοση των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί αφορούν τον γενικό πληθυσμό των ενηλίκων, τις γυναίκες στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής τους (κύηση, γαλουχία, εμμηνόπαυση), τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και τους ηλικιωμένους. Στόχος των Οδηγών είναι να συνεισφέρουν στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, στηριζόμενοι στη σύγχρονη επιστημονική γνώση και αξιοποιώντας την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσβάσιμοι για όλους στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.
Επίσης, αναφέρθηκαν και άλλα προγράμματα του Ινστιτούτου Prolepsis, τα οποία αφορούν δράσεις σε ΚΑΠΗ για την πρόληψη ατυχημάτων των ηλικιωμένων στο σπίτι και για την πρόληψη της λανθασμένης χρήσης φαρμάκων, καθώς και μελέτες για τη βελτίωση του αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων, που μαζί με τα παιδιά έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου