Τα τελευταία στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αποθαρρυντικά. 285 εκατομμύρια ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από διαταραχές της όρασης. Τα 246 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν ήδη περιορισμένη όραση, ενώ τα 39 εκατομμύρια παρουσιάζουν πλήρη απώλεια όρασης.Ωστόσο, σύμφωνα με του ειδικούς το 80% των διαταραχών όρασης παγκοσμίως μπορούν να προβλεφθούν ή θεραπευθούν.
Σύμφωνα με το Χειρουργό Οφθαλμίατρο του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, δρ. Γιάννη Δατσέρη κύρια αιτία είναι ο Καταρράκτης με ποσοστό 47,8% και ακλουθούν σε μικρότερα ποσοστά όμως εξίσου επιβλαβή και επικίνδυνα για μεγάλο αριθμό ατόμων, η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια η οποία είναι και η 1η αιτία τύφλωσης στο δυτικό κόσμο σε άτομα παραγωγικής ηλικίας, το Γλαύκωμα και η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας η οποία επίσης παραμένει ένας από του βασικούς παράγοντες τύφλωσης.
Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας ζωής στον παγκόσμιο πληθυσμό έχει επιφέρει αύξηση και των προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα σήμερα 605 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι πάνω από 60 ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 2050 τα άτομα αυτά θα είναι 2 δισ. και όπως υπολογίζεται θα είναι περισσότερα κατά πολύ από τα άτομα κάτω των 14 ετών.
Η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνει ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα το όριο είναι στα 65 έτη όμως για το 2020 θα είναι σύμφωνα με στοιχεία τα 66 έτη, το 2028 τα 67 έτη, το 2030 τα 68 έτη και το 2040 τα 69 με 70 έτη.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η μη έγκαιρη πρόληψη, η θεραπεία με περιορισμένη επιτυχία και η βαρύτητα των παραγόντων στους οποίους οφείλονται οι διαταραχές της όρασης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην όραση.
Οι διαταραχές στην όραση μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία έχει σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και ατομικές επιπτώσεις.
Ο διαβήτης τυφλώνει!
Όπως τονίζει ο κ. Δαστέρης , σχεδόν το 50% των ασθενών με διαβήτη από 40 – 59 ετών έχει τον κίνδυνο να παρουσιάσει μείωση της όρασης του,. Αν σκεφθεί κανείς ότι αυτές οι ηλικίες έχουν ακόμα 15 χρόνια εργασίας μπροστά τους καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα και για τον ίδιο και για την κοινωνία.
Στη χώρα μας, λέει ο κ. Δατσέρης, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που επιβαρύνει την Ελληνική Κοινωνία, αλλά και το Σύστημα Υγείας. Τα αριθμητικά δεδομένα το αποδεικνύουν, είπε, και έφερε ως παράδειγμα πρόσφατη ανοικτή εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (Ε.ΛΟ.ΔΙ), όπου εξετάστηκαν περίπου 300 άτομα, εκ των οποίων το 20% διαγνώσθηκε με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία.
Ανθή Αγγελοπούλου
Πηγή: sofokleousin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου