Στη Σουηδική πόλη Borås απονέμεται το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης για το 2015, για τις πόλεις που είναι φιλικές προς τα Άτομα με Αναπηρία.
Η απονομή του έγινε χθες,κατά τη διάσκεψη που οργανώνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, οργανώσεις εκπροσώπησής τους, αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, φορείς παροχής υπηρεσιών, δεξαμενές σκέψεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργοδότες με σκοπό να συζητήσουν σημαντικές πτυχές που αφορούν την απασχόληση, την προσβασιμότητα και τις μελλοντικές προκλήσεις.
Με την απονομή του εν λόγω βραβείου αναγνωρίζεται ότι η ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση που ακολούθησε η Borås για τη δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης σε όλους, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα τοπικής δράσης για την άρση των πολλών εμποδίων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.
Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το Ελσίνκι (Φινλανδία), ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει επίσης ειδικές μνείες σε πόλεις που είναι πρωτοπόροι όσον αφορά την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην τεχνολογία των πληροφοριών και επικοινωνιών και στις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.
Φέτος, οι ειδικές μνείες απονέμονται στις εξής πόλεις:
Η πόλη Logroño, Ισπανία, έλαβε ειδική διάκριση στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων,
Η Βουδαπέστη, Ουγγαρία, έλαβε ειδική διάκριση για το έργο της στον τομέα των μεταφορών.
Η πόλη Arona, Ισπανία, και το Λουξεμβούργο έλαβαν ειδική διάκριση για τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αποτελεί μία από τις δράσεις που προβλέπεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. για την αναπηρία, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία.
Σκοπός του βραβείου είναι να ενθαρρύνει τις πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες προσβασιμότητας προς όφελος όλων.
Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης ξεκίνησε το 2010, με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50 000 κατοίκους.
Από το 2010, 189 πόλεις έχουν συμμετάσχει σε 5 διοργανώσεις του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης.
Πηγή:attikipress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου