Δεκάδες σχολεία ανά την επικράτεια έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τις κινητές βιβλιοθήκες που φτάνουν στις τάξεις επάνω σε ρόδες.
Με μια ευρεία θεματολογία, οι δάσκαλοι δημιουργούν λέσχες ανάγνωσης ή εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ όταν ολοκληρωθεί το διάβασμα, τα βιβλία «ταξιδεύουν» και πάλι, με προορισμό κάποιο άλλο σχολείο.
«Ως μικρές κινητές θεματικές βιβλιοθήκες, τα ?Βιβλία σε ρόδες? φθάνουν στις τάξεις του δημοτικού σχολείου μέσα σε έναν σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και τώρα επεκτείνεται. Φέτος έχουμε ήδη ετοιμάσει 140 βαλίτσες με ρόδες. Σε κάθε σάκο υπάρχουν 25-27 βιβλία. Η ίδια βαλίτσα θα μεταφερθεί μέσα στη σχολική χρονιά σε 5-6 τάξεις και συνολικά καλύπτουμε περίπου 700 σχολεία» εξηγεί συνοπτικά η κ. Μαρίνα Κουρεμένου-Φλέγγα, η οποία εκπροσωπεί την ΠΥΡΝΑ, τον φορέα που υλοποιεί την ιδέα να κυκλοφορούν τα βιβλία πάνω σε ρόδες...
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό τη διά βίου μάθηση, την επέκταση της γνώσης και τη δημιουργική ψυχαγωγία για μικρούς και μεγάλους.
Επένδυση στη γνώση
«Ο σκοπός που έχει η ΠΥΡΝΑ είναι η διά βίου μάθηση και η επέκταση της γνώσης. Οταν εκδηλώθηκε η κρίση θελήσαμε να προσφέρουμε ευρύτερα κάποιες δράσεις οι οποίες συνδέονται με τον πολιτισμό. Η ιδέα ήταν να μεταφέρονται βιβλία στα σχολεία τα οποία θα δίνουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα θέμα και θα εξελίσσουν την κριτική σκέψη στα παιδιά, καθώς γίνονται αναγνώστες. Εμείς ετοιμάζουμε τις βαλίτσες αυτές και μεταφέρονται στις τάξεις όπου παραμένουν επί τέσσερις εβδομάδες. Οι δάσκαλοι αναπτύσσουν τις δράσεις τους, όπως η φιλαναγνωσία.
Στη συνέχεια τα βιβλία επιστρέφουν, εμείς τα ελέγχουμε (αν και σχεδόν πάντα είναι σε άριστη κατάσταση) και ύστερα ετοιμάζουμε τη βαλίτσα για το επόμενο σχολείο.
Κάθε βαλίτσα έχει βιβλία από μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Υπάρχουν πολλοί θεματικοί άξονες. Οπως για την Αθήνα με τη σύγχρονη και αρχαία ιστορία, τη λογοτεχνία για την πόλη. Επίσης μια ενότητα αφορά το περιβάλλον, τα δικαιώματα του παιδιού, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, τα συναισθήματα κ.λπ.». Οπως εξηγεί η κ. Φλέγγα, η εφαρμογή ξεκίνησε από τη συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ενώ η ΠΥΡΝΑ συνεργάζεται με την Α' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας καθώς και με Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Ελευσίνα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένα αιτήματα από διάφορες περιοχές: από την Εδεσσα έως τη Θύμαινα. Μερικές φορές δεν είναι καθόλου εύκολο να φτάσει η βαλίτσα στο σχολείο.
«Η προσπάθεια λέει -επεκτείνεται με τη χορηγία των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Μποδοσάκη, ενώ χορηγός για την Κρήτη είναι η Hertz Auto-hellas. Για την Πελοπόννησο σχεδιάζονται νέοι σάκοι σε συνεργασία με το Ιδρυμα ?Καπετάν Βασίλη? με βιβλία τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και στον πολιτισμό της. Παράλληλα ετοιμάζουμε σάκους για τα νηπιαγωγεία καθώς και βαλίτσες με αγγλικά βιβλία».
Η ΠΥΡΝΑ διοργανώνει επίσης κύκλους ομιλιών σε ένα ευρύ θεματολόγιο, λέσχες ανάγνωσης, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, φωτογραφίας κ.λπ.
Παράλληλα, γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων και προγράμματα με δημιουργικά παιχνίδια για τα παιδιά, εργαστήρια αρχιτεκτονικής, ζαχαροπλαστικής κ.ά.
Μία ακόμα από τις δράσεις της είναι η POLYPHONICA με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να συμμετέχουν στην κοινωνία και να δημιουργούν. Στην παιδική Διαπολιτισμική χορωδία μετέχουν παιδιά από 16 χώρες ηλικίας 8 έως 15 ετών, ενώ πρόσφατα λειτούργησε και το εργαστήρι κρουστών μέσω του οποίου έρχονται τα παιδιά σε επαφή με ρυθμούς της παγκόσμιας παράδοσης.
«Συμμερίζομαι»
Δίκτυο βοήθειας των πολιτών
«Οταν ξεκίνησε η κρίση, από τα μέσα του 2010, μία ομάδα ανθρώπων από τα μέλη της ΠΥΡΝΑ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα δίκτυο βοήθειας και συμπαράστασης προς τον συνάνθρωπο. Η ομάδα ?Συμμερίζομαι? επέλεξε να συμβάλει σφαιρικά στις οικογένειες που συνδράμει, πέρα από την παροχή τροφίμων και την οικονομική ενίσχυση. Βοηθά παιδιά και ενηλίκους να ενταχθούν στην κοινωνία και τους φέρνει σε σε επαφή με κοινωνικούς λειτουργούς ή απλώς κρατά συντροφιά σε μοναχικά άτομα.
Αρχίσαμε να αναζητούμε οικογένειες οι οποίες είχαν όντως πολύ μεγάλη ανάγκη και αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης. Η ομάδα ?Συμμερίζομαι? υποστηρίζει σήμερα 40-50 οικογένειες ή άτομα και η συνδρομή δεν είναι μόνο οικονομική» εξηγεί η κ. Φλέγκα.
«Οι εθελοντές αφιερώνουν τον χρόνο τους, επισκέπτονται τα σπίτια τους, μαγειρεύουν φαγητό ή εάν χρειάζεται τους πηγαίνουν στον ιατρό. Σε άλλες περιπτώσεις φροντίζουν για τις επισκευές του σπιτιού, σε άλλους απλώς διαβάζουν μία εφημερίδα, ενώ πηγαίνουν τα παιδιά στον κινηματογράφο ή για μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όπως μία μητέρα με ψυχολογικά προβλήματα, όπου απαιτούνταν νοσηλεία και εμείς αναζητούσαμε στέγη για τα παιδιά και να προσφέρουμε τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσουν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου