Αισθάνομαι άχρηστος. Εδώ και 10 μέρες δεν κατάφερα να κατεβάσω κανένα από τα στολίδια που κρέμασαν τα δίποδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα έβαλαν τόσο ψηλά. Είναι παιχνιδάκια για διασκέδαση, επομένως γιατί να μην τα πάρω να χαρώ;
Μη φοβάστε τα φιλιά...Φέτος δεν έβαλαν κι εκείνο το ψηλό δέντρο που είχαμε πέρυσι και σκαρφαλώναμε. Ισως τα δίποδα να θυμούνται ότι όταν προσπαθήσαμε να ανεβούμε στην κορυφή και οι 4 (τότε δεν είχαμε ακόμα το τρίποδο ζωντόβολο), το δέντρο κατέρρευσε με όλα τα στολίδια και τα φώτα, ξεριζώνοντας και μια πρίζα. Ναι, αλλά είχε τόση πλάκα! Ασε το παιχνίδι που έγινε μετά το πέσιμο. Γεμίσαμε όλο το σπίτι χρωματιστές μπάλες. Περασμένα μεγαλεία!
Ευτυχώς που ήρθε η φίλη της δίποδης με το δίχρονο διποδάκι της κι αισθάνθηκα λίγο χρήσιμος. Επειδή η μαμά του είναι Γαλλίδα δεν άρχισε τα «μην πιάνεις τις γάτες» ή θα «γεμίσεις αρρώστιες» που λένε οι Ελληνίδες μαμάδες. Ετσι το μικρό έπεσε με τα μούτρα στις αγκαλιές και τα φιλιά. Μέχρι και η χοντροΝίνα το πλησίασε, που δεν γουστάρει κανένα δίποδο εκτός των σπιτικών. Εγώ ήμουν ο προστάτης του, έκανα κύκλους γύρω του επιβλέποντας, του έφερνα παιχνίδια και δεν άφηνα τα κορίτσια να πέσουν όλα μαζί πάνω στο μωρό. Βέβαια η ουρά μου δεινοπάθησε λιγάκι, αλλά έτσι είναι τα μικρά. Στο τέλος, που το διποδάκι αποκοιμήθηκε στον καναπέ, έκανα τον καλύτερο ύπνο πάνω του. Τι ζεστό και μαλακό που ήταν... Ακουσα, μάλιστα, τη δίποδη που έλεγε ότι το είχα σκεπάσει σαν κουβερτούλα.
Βέβαια όλα αυτά τα όμορφα για μας και το μικρό συνέβησαν επειδή, όπως σας είπα, η μαμά του δεν έχει το σύνδρομο του «ακάθαρτου ζώου». Σίγουρα έχει διαβάσει τις μελέτες που αναφέρουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά επειδή στην Ελλάδα όλα τα ξέρετε κι όλο άσχετοι είστε, θα σας ενημερώσω.
Ερευνες
Το Kuopio University Hospital και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Φιλανδίας με το University of Ulm της Γερμανίας έκαναν μια τεράστια έρευνα σε γονείς με νεογέννητα παιδιά. Τα μωρά που μεγάλωναν σε σπίτι με σκύλο παρουσίαζαν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και φλεγμονές των αυτιών. Τα παιδιά αυτά χρειάζονταν λιγότερα αντιβιοτικά από εκείνα που δεν είχαν σκύλο.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι παιδιά μέχρι ενός έτους, που δεν είχαν σκύλο ή είχαν σκύλο εκτός σπιτιού, ήταν «υγιή» κατά 64%. Τα παιδιά με σκύλο μέσα στο σπίτι ήταν «υγιή» κατά 81%. Ο Todd Mahr της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας χαρακτήρισε την έρευνα πολύ εντυπωσιακή, γιατί μελέτησε νεογνά από την εγκυμοσύνη μέχρι ενός έτους, βασιζόμενη στα ημερολόγια που κρατούσαν οι γονείς.
Είναι γεγονός ότι τα μωρά που γεννήθηκαν σε σπίτια με σκύλους είχαν λιγότερες πιθανότητες μολύνσεων. Το ίδιο παρατηρήθηκε με τις γάτες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλα ποσοστά. Η dr Mary Tobin, από το Rush University Medical Center, πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά περνάνε πιο πολύ χρόνο χαϊδεύοντας και παίζοντας με τα σκυλιά παρά με τις γάτες. Η Tobin θεωρεί ότι σε τόσο νεαρή ηλικία η έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες όλων των ειδών, που ο σκύλος φέρνει από το περιβάλλον, το καθιστά πιο ανθεκτικό. Ετσι το παιδί αποκτά ένα είδος ανοσίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει λιγότερες αλλεργίες.
Αλλά και ο dr Baltazar Espiritu από το Loyola University Medicine School αναφέρει ότι είναι η πρώτη μελέτη σε επίπεδο μολύνσεων που έδειξε ότι τα παιδιά με κατοικίδια εμφανίζουν λιγότερες μολύνσεις. Τώρα εσείς ξέρετε περισσότερα από πανεπιστημιακούς και ερευνητές, όταν διώχνετε τα ζώα σας από το σπίτι μόλις αποκτήσετε παιδί; Ή όταν αρνείστε στο παιδί σας την ευτυχία του να έχει ένα ζωάκι θεωρώντας το «βρόμικο»;
Σας βεβαιώνουν, λοιπόν, οι επιστήμονες ότι δεν είμαστε «βρόμικα». Θέλουμε λίγη φροντίδα και υπευθυνότητα, αυτό είναι όλο. Κι αν δεν σκέφτεστε τη σωματική υγεία του παιδιού σας, αναλογιστείτε την ψυχική του υγεία. Τη χαρά και την ισορροπία που θα του φέρει η παρουσία ενός τετράποδου φίλου. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι τα ζώα μειώνουν το στρες, τις φοβίες, αλλά και βοηθάνε τα παιδιά να ασκούνται περισσότερο και να είναι πιο κοινωνικά. Στο εξωτερικό το pet therapy είναι πολύ διαδεδομένο για μικρούς και μεγάλους.
Υιοθετήστε
Σκεφτείτε τα όλα αυτά μέρες που έρχονται και υιοθετήστε ένα ζώο από ένα σωματείο. Μην αγοράσετε. Η αγάπη δεν αγοράζεται. Κι αν θέλετε ζώο ράτσας σώνει και καλά, πάλι σε σωματείο αναζητήστε το. Υπάρχουν τόσα παρατημένα πόιντερ, δαλματίας, κανίς, γάτες Σιαμ που περιμένουν ένα χάδι. Σας δίνω μία λίστα με φιλοζωικούς συλλόγους, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι σ' όλη την Ελλάδα. Βοηθήστε τους και σώστε ένα αδέσποτο. Θα σας ευγνωμονεί για όλη του τη ζωή. Γιατί αν περιμαζέψεις έναν πεινασμένο σκύλο και τον ταΐσεις, δεν πρόκειται να σε δαγκώσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στο σκύλο και στον άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει για τις γάτες, μην ξεχνιόμαστε. Και πείτε στον Αϊ-Βασίλη να μου φέρει ένα δέντρο να σκαρφαλώνω.
Αθως
Με λένε Αθω και μένω σ' ένα σπίτι με άλλες 4 γάτες και 3 περίεργα δίποδα που αποκαλούνται άνθρωποι. Σύνολο 25 πόδια, γιατί μία δικιά μας, η Τρίνιτι, είναι τρίποδη, και 5 ουρές. Επειδή, όπως ξέρετε, η συμβίωση είναι γενικά προβληματική σήμερα, σκέφτηκα να σας μεταφέρω τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τα παθήματά μου, για να βοηθήσω να περάσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα αυτή την κρίσιμη ιστορική περίοδο.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου