Οι νέοι των οποίων οι γονείς έχουν την τάση να τσακώνονται συνέχεια ή να εμπλέκονται στη ζωή των παιδιών τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών , σύμφωνα με μια νέα συνολική αναθεώρηση προηγούμενων μελετών.
“Είναι αδύνατο να πούμε πόσο σημαντική είναι η ανατροφή των παιδιών σε σχέση με άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της κατάθλιψης και του άγχους , όπως ο εκφοβισμός στο σχολείο”, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Μαρί Γιαπ αλλά προσέθεσε ότι «είναι σαφές από το ευρύτερο σώμα της έρευνας ότι οι γονείς έχουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο , τόσο άμεσα όσο και έμμεσα , στην ζωή των παιδιών τους".
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , η κατάθλιψη επηρεάζει μεταξύ το 5-10% των εφήβων και οι αγχώδεις διαταραχές , που μπορεί να περιλαμβάνουν κρίσεις πανικού , επηρεάζουν περίπου το 25% των εφήβων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Affective Disorders , οι γονείς που ήταν λιγότερο θερμοί , τσακώνονταν περισσότερο και εμπλέκονταν στην ζωή των παιδιών τους, ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης ή κάποιας μορφής αγχώδους διαταραχής.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του έντονου άγχους και της κατάθλιψης που είναι ουσιαστικά αμετάβλητοι, όπως τα γονίδια, το οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας , η φτώχεια και η εθνικότητα.
"Η ανατροφή όμως είναι ένας παράγοντας που είναι δυνατό να αλλάξει .Έτσι, αν μπορούμε να εντοπίσουμε τρόπους που η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει την εμφάνιση κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής στα παιδιά τους , τότε μπορούμε να διδάξουμε τους γονείς διαφορετικούς τρόπους δράσης για να εμποδίσουν την ανάπτυξη αυτών των συναισθηματικών διαταραχών", κατέληξαν οι ερευνητές.
Πηγή: news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου