Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Σχολική βία: Ερευνες μαθητών από όλη την Ελλάδα μετατράπηκαν σε ταινίες

Δύο ολόκληρους μήνες οι μαθητές δημοτικών αλλά και γυμνασίων από σχολεία όλης της Ελλάδας ερεύνησαν, ανέλυσαν, κατέγραψαν και τελικά μετέτρεψαν σε «ταινίες» μοναδικής αισθητικής αξίας όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σχετικά με τις παρενέργειες μιας από τις σοβαρότερες «ασθένειες» της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας: του σχολικού εκφοβισμού και της άσκησης βίας μεταξύ μαθητών στο χώρο των σχολείων.

Το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης έλαβε το πρωί της Δευτέρας σε μια εντυπωσιακή τελετή απονομής το πρώτο βραβείο στον μεγάλο πανελλαδικό διαγωνισμό «Λένε όχι στο σχολικό εκφοβισμό» που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα-Γίνομαι Ενεργός Πολίτης».

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα από τις 8 Οκτωβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου και στη διάρκειά του συγκεντρώθηκαν δεκάδες εντυπωσιακά μαθητικά βίντεο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές της Ε' και Στ' Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10-15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας.

Τους μαθητές που δημιούργησαν τις καλύτερες πρωτότυπες παρουσιάσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις αξίες της διαφορετικότητας, της ισότητας των ευκαιριών, της κοινωνικής ένταξης, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, βράβευσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την αξία των αρχών της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας ανέπτυξε σε ομιλία της που καταχειροκροτήθηκε η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Όλα τα βίντεο που βραβεύτηκαν αλλά και οι πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (http://respect-diversity.org).

«Τα ζητήματα της βίας, του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και του ρατσισμού στα σχολεία μας είναι υπαρκτά και γι' αυτό ανησυχητικά. Πιστεύω ακράδαντα ως εκπαιδευτικός, και μάλιστα δεύτερης γενιάς, ότι η διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη, του δημοκρατικά συνειδητοποιημένου πολίτη, ξεκινά από το σχολείο. Επομένως δεν παρατηρούμε με απάθεια τις προσπάθειες προσέγγισης των μαθητών και παρεμβάσεων στα σχολεία. Αντίθετα, λαμβάνουμε μέτρα ώστε η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση στη βάση των αρχών του Συντάγματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσει τον κοινό τόπο στο σχολείο της δημοκρατίας» δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Αρβανιτόπουλος.

«Η θωράκιση των σχολείων και η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι θωράκιση και προστασία της ίδιας της κοινωνίας. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του σχολείου στη διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε. Γι' αυτό ενισχύσαμε το μάθημα της πολιτειακής Παιδείας, για αυτό συστήσαμε το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού!» συνέχισε.

Ο υπουργός Παιδείας ακόμη αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του εκπαιδευτικού «σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, στην ελληνική κοινωνία που σταδιακά βγαίνει από την κρίση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η προσπάθεια αυτή είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η εμπιστοσύνη που έχω στον έλληνα εκπαιδευτικό και στη νέα μας γενιά».

«Είναι χρέος μας να ξεριζώσουμε τον φόβο για το διαφορετικό και να ριζώσουμε τον σεβασμό» κατέληξε ο κ. Αρβαντιτόπουλος.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός κ. Γιώργος Καπουτζίδης.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου