Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Βοηθός για υπέργηρους και άτομα με κινητικά προβλήματα

Ενα έξυπνο ρομποτικό σύστημα θα βοηθά στο μέλλον ηλικιωμένους ή ανθρώπους με ήπια κινητικά προβλήματα να περπατούν καλύτερα. Θα διαθέτει νοημοσύνη, θα δέχεται φωνητικές εντολές, θα λειτουργεί αυτόνομα και θα μπορεί να υποστηρίζει πολυποίκιλα τους χρήστες του, τόσο κατά τη βάδιση όσο και κατά το κάθισμα ή την ανόρθωσή τους.

Γραφιστικές απεικονίσεις ρομποτικών συστημάτων για την υποβοήθηση της κίνησης 
Σχεδιάζεται από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο από την Ελλάδα συμμετέχει το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμού της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πέτρο Μαραγκό και τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Τζαφέστα, που ηγούνται της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, το ρομποτικό βοήθημα θα είναι τροχήλατο και διαδραστικό, με ενσωματωμένους ενεργούς βραχίονες που θα μπορούν να υποστηρίζουν και να υποβοηθούν το χρήστη. Θα περιέχει κάμερες και οπτικούς αισθητήρες, για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί την πρόθεση των κινήσεών του, ενώ θα περιλαμβάνει αισθητήρες αφής, για να μετρά τη δύναμη που χρησιμοποιεί ο χρήστης για τη βάδιση, για το κάθισμα ή την ανόρθωσή του, και θα προσαρμόζει αντίστοιχα την παρεχόμενη βοήθεια.

Θα περιέχει επίσης μικρόφωνα, για να λαμβάνει φωνητικές εντολές, και βιομετρικούς αισθητήρες, για να λαμβάνει διάφορα ανθρωπομετρικά δεδομένα κατά τη βάδιση και τη διάδραση ρομπότ και ασθενούς.

Το πρόγραμμα

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εκτός από το ΕΜΠ, συμμετέχουν το αντίστοιχο Ινστιτούτο του Πολυτεχνείου του Μονάχου, η Πολυτεχνική Σχολή Έcole Centrale του Παρισιού, το Εθνικό ινστιτούτο Ερευνας Πληροφορικής και Αυτοματισμού της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με το Διακλαδικό Κέντρο Επιστημονικών Υπολογισμών, το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής ρομποτικών συστημάτων ACCREA Engineering. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του ρομποτικού συστήματος, το βοήθημα θα σχεδιάζει αυτόνομα τις κινήσεις και τις ενέργειές του, ώστε να παρέχει τη βέλτιστη υποστήριξη βάδισης, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής, ανάλογα με την ιδιαίτερη συμπεριφορά και διάδραση με το χρήστη.

Η δημιουργία του βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι αρχικές δοκιμές για την πρώτη έκδοση της πρότυπης ρομποτικής πλατφόρμας σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, στις αρχές του 2016. Η πραγματοποίηση σειράς δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες χρήσης και λειτουργίας για την αξιολόγηση της επίδοσης προγραμματίζεται να γίνει στη Γηριατρική Κλινική του Νοσοκομείου Agaplesion ΒΕΤΗΑΝΙΕΝ, στη Χαϊδελβέργη, και στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΔΙΑΠΛΑΣΗ, στην Καλαμάτα.

Της Βούλας Κουλισοπούλου στην Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου