Δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν το πρόγραμμα "Ε.Υ.ΖΗ.Ν." του υπουργείου Παιδείας, που διεξάγεται στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, με επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή του Χαροκόπειου -ιδιοκτήτη διαιτολογικών ινστιτούτων- και χορηγό τον ΟΠΑΠ.
Το πρόγραμμα με πλήρη τίτλο "Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων" αφορά, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πανελλαδικής κλίμακας έρευνα καταγραφής της σωματικής και φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας, αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας και ατομικές αναφορές για κάθε παιδί ξεχωριστά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πρόκειται για ένα "ιδιαίτερα χρονοβόρο πρόγραμμα με αμφίβολα δεδομένα και ανατροπή του προγράμματος των σχολικών μονάδων", ενώ τονίζεται ότι "η υλοποίησή του δεν ανήκει στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών".
"Το υπουργείο οφείλει εξηγήσεις, αλλιώς εγκαλείται για εξυπηρετήσεις ημετέρων" καταγγέλλουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Α' βάθμιας εκπαίδευσης "Αριστοτέλης" και "Περικλής" (Α' και Β' Αθήνας), καλώντας τους συναδέλφους τους να απέχουν από το πρόγραμμα μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν.
Τα ερωτήματα αφορούν τη χρήση των στοιχείων που θα συλλεχθούν και τη διασφάλιση ότι η τεράστια βάση σωματομετρικών δεδομένων και διατροφικών συνηθειών των μαθητών όλης της Ελλάδας δεν θα διαρρεύσει σε ιδιωτικές εταιρείες.
Οι δάσκαλοι έχουν καλούς λόγους να είναι καχύποπτοι, υπενθυμίζοντας πως το 2005 το Χαροκόπειο είχε διεξαγάγει έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με χρηματοδότη την Coca Cola, παραχωρώντας με συμβόλαιο τα δεδομένα της έρευνας και το γενετικό υλικό "ως περιουσία της εταιρείας". Μάλιστα τότε η έρευνα είχε καταγγελθεί από εκπαιδευτικούς γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Οι δάσκαλοι εκφράζουν αμφιβολίες για την τήρηση της ανωνυμίας εφόσον θα καταγράφεται ο αριθμός μητρώου κάθε μαθητή, και ενστάσεις για το κόστος αγοράς υλικών που επιβαρύνει αποκλειστικά τις σχολικές επιτροπές, όταν πολλά σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Διαπιστώνουν τέλος ότι θα χαθούν επιπλέον ώρες από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, το Χαροκόπειο χορηγείται με 1,5 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ έως το 2017 σε απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και έχει ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωννίδη.
Πηγή: news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου