Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ημερίδα: «ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα»

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Επικέντρωσης Προσοχής/Υπερκινητικότητα) αποτελεί αναπτυξιακή διαταραχή, την πιο συχνή της παιδικής ηλικίας, δεδομένου ότι πλήττει 5-10% των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Μέχρι πρότινος η ΔΕΠΥ εθεωρείτο μια αμιγώς νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, όμως διαχρονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η διαταραχή εμμένει και στην ενήλικο ζωή και περιγράφεται σε 3- 5% του πληθυσμού, αναλλοίωτη σε 15% και παραλλαγμένη σε 50% των περιπτώσεων.

65% και 75% των παιδιών και ενηλίκων με ΔΕΠΥ αντίστοιχα, μπορεί να παρουσιάσουν μια ή και περισσότερες συνοδούς διαταραχές (comorbids), όπως εναντιωματική συμπεριφορά, διαταραχή επαφής, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές θυμικού, τικς ή σύνδρομο Tourette , μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ύπνου και προσωπικότητας, επιρρέπεια σε ατυχήματα ή τροχαία, επιρρέπεια σε καυγάδες, παραβατικότητα, χαρτοπαιξία, χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών ( 25% έως 55%), και εγκληματικές ενέργειες. Αν η ΔΕΠΥ δεν αναγνωρισθεί και δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά σε διάφορα επίπεδα από την διεπιστημονική ομάδα, νωρίς κατά την παιδική ηλικία, οι επιπτώσεις της στην ενήλικο ζωή αγγίζουν το ίδιο το άτομο, την οικογένεια του, τις φιλικές σχέσεις του, τις σχέσεις του με το άλλο φίλο (ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβεία, διπλάσια διαζύγια), τη σεξουαλική του συμπεριφορά, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την εξεύρεση σταθερής εργασίας, την ακαδημαϊκή του εξέλιξη κα.

Στα πλαίσια της εβδομάδας ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ (ADHD Awareness Week) που εορτάζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μεταξύ 23ης και 29ης Σεπτέμβρη του 2012, το Σωματείο ADHD HELLAS οργανώνει ημερίδα για την 23η Σεπτέμβρη κι ώρα 9:00πμ - 2:30μμ στο αμφιθέατρο του ΑΘΗΝΑ 9,84, Πειραιώς 100, Γκάζι, με θέμα ¨ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα΅.

Το θέμα επελέγη για τους εξής σημαντικούς λόγους:

1. Στην Ελλάδα δεν είναι καθολικά γνωστή η διαφορετικότητα της πορείας και της κλινικής εικόνας της ΔΕΠΥ στη νηπιακή, σχολική, εφηβική και ενήλικο ζωή, άρα πολλοί έφηβοι και ενήλικες παραμένουν ακόμη αδιάγνωστοι.

2. Στη χώρα μας δεν υπάρχει υποδομή για τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες και επαφίεται στον πατριωτισμό μεμονωμένων επαϊόντων ψυχιάτρων-ψυχολόγων. …

3. Η πέραν από τη διάσπαση επίπτωση της διαταραχής στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινωνία παραμένουν ευρύτερα άγνωστες, όχι μόνον στο γενικό πληθυσμό, αλλά και στους λειτουργούς της Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα τον στρουθοκαμηλισμό των οικογενειών και την άρνηση συνεργασίας με τους ειδικούς

4. Τα κέντρα διάγνωσης και θεραπευτικής παρακολούθησης των παιδιών με ΔΕΠΥ είναι ναι μεν περισσότερα, απότι στους ενήλικες, αλλά η λίστα αναμονής φτάνει ακόμη και τα δυο χρόνια και η διαχρονική παρακολούθηση των ήδη διαγνωσμένων παιδιών είναι προβληματική!

5. Το κόστος των επιπλοκών της αθεράπευτης ΔΕΠΥ είναι ανυπολόγιστο!

6. Η γνώση και ευαισθητοποίηση των γονέων, των ατόμων με ΔΕΠΥ, των Παιδιάτρων, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας / δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της ψυχικής υγείας στη διαχρονική πορεία της ΔΕΠΥ και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, ενδεχομένως να βοηθήσει τους γονείς να συνεργάζονται με τους ειδικούς, ΅προς όφελος΅ των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που έχουν τη διαταραχή.

6. Τέλος, η ευαισθητοποίηση των ατόμων και της πολιτείας σε μια διαταραχή που είναι συχνή, είναι χρόνια και έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου, της οικογένειας του, αλλά και οι επιπλοκές της βαρύνουν το κοινωνικό σύνολο, ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της πολιτείας και τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν τη σημερινή κατάσταση, θα περιορίσουν τις επιπλοκές και ως εκ τούτου θα αποδώσουν στην κοινωνία υγιέστερους πολίτες!

Σοφία Αρώνη-Βουρνά

Υφηγήτρια Παιδιατρικής
Πρόεδρος ADHD HELLAS

ΥΓ Η δήλωση συμμετοχής διευκολύνει τη σωστή οργάνωση, ώστε να μην υπερβούμε την πληρότητα του αμφιθεάτρου.
Πρόγραμμα:userfiles/Πρόγραμμα ημερίδας ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα(1).doc
 
Πηγή: ADHD HELLAS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου