Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΟΣΑ: Εκτός εργασίας και εκτός εκπαίδευσης οι νέοι εξαιτίας της ύφεσης

Εκτός εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας οδηγείται ένας αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης. Η πρόσφατη έκθεση από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ισχυρίζεται ότι το 16% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 29 δεν έχουν δουλειά αλλά και δεν βρίσκονται στο σχολείο. Η έκθεση βασίστηκε στα τελευταία στοιχεία από το 2008 έως το 2010 ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σχετικές τάσεις θα αυξηθούν οδηγώντας σε μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ισπανία και Ιρλανδία για παράδειγμα είδαν αύξηση των σχετικών αριθμών κατά 7%. Στην έκθεση αναφέρεται ότι «ο παραδοσιακός δρόμος από το σχολείο στη δουλειά ζημιώνεται».

Η έκθεση επισημαίνει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να παίζει τεράστιο ρόλο για την εξεύρεση εργασίας και το επίπεδο του μισθού που λαμβάνει κάποιος. Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας με πτυχίο πανεπιστημίου το 2010 κέρδιζε 67% περισσότερα χρήματα από κάποιον που είχε ολοκληρώσει μόνο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στις γυναίκες η διαφορά είναι μικρότερη αλλά παραμένει εντυπωσιακή: οι απόφοιτες πανεπιστημίων έβγαζαν 59% περισσότερα από τις απόφοιτες λυκείου.

Τέλος, οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση αυξήθηκαν συνολικά από το 5,2% του ΑΕΠ το 2000 στο 5,8% το 2009, αναφέρει ο Οργανισμός.

Κατεβάστε εδώ την έκθεση σε PDF 
 
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Αssociated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου