Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μικροί αγρότες σε μια κατασκήνωση

Οι αφηγήσεις γονέων για τις ατάκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας που πιστεύουν ότι το γάλα παράγεται στο σούπερ μάρκετ, δεν είναι ανέκδοτο. Είναι η πικρή αλήθεια για τα εγκλωβισμένα παιδιά στα κουτιά των αστικών κέντρων που μεγαλώνουν μαθαίνοντας την παραγωγική διαδικασία προϊόντων της καθημερινής τους διατροφής μέσα από την εικονική πραγματικότητα. Ανάμεσα σ' αυτά και το γάλα η μοναδική βιωματική τους εμπειρία είναι το... σούπερ μάρκετ.

Τις εικονικές φάρμες των ζώων ή της ζωής στο αγρόκτημα αντικαθιστά η περιβαλλοντική κατασκήνωση που λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Πετούν τον σκούφο τους για το αγρόκτημα όσα παιδιά είχαν την τύχη ώς σήμερα να περάσουν τα καλοκαίρια τους στη Αμερικανική Σχολή, να γίνουν έστω για λίγες ώρες-μέρες, αγρότες, κηπουροί, κτηνοτρόφοι, μάγειροι, μελισσοκόμοι, να πιάσουν το χώμα άφοβα, να τσαλαβουτήξουν στη λάσπη και τα νερά.

Είναι το δημοφιλέστερο καλοκαιρινό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα, το μοναδικό ίσως στην Ελλάδα που συνδυάζει την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία μέσα σ' ένα πλήρως οργανωμένο αγρόκτημα 600 στρεμμάτων - μια όαση που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το τσιμεντένιο κέντρο της πόλης. Διαδόθηκε στόμα με στόμα μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν στο αγρόκτημα πολλά καλοκαίρια, αρκετά «παίρνουν» και τους φίλους τους δείχνοντάς τους τον δρόμο προς… την ελευθερία. Την ελευθερία θυμάται έντονα από τα τρία συνεχή καλοκαίρια της στο αγρόκτημα η 15χρονη σήμερα Μαρία Μπουγιουκλή που μιλάει γι' αυτά με μεγάλη νοσταλγία.

Περισσότερες από 70 αιτήσεις βρίσκονται ήδη στη λίστα αναμονής για την πρώτη κατασκηνωτική περίοδο του ερχόμενου προγράμματος «Καλοκαίρι στο αγρόκτημα» στο οποίο συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 5-6 έως 12 ετών. Η υψηλή ικανοποίηση τόσο από τη φροντίδα όσο και από τις υπηρεσίες που παρέχει η κατασκήνωση δεν προκύπτει μόνο από τον ενθουσιασμό των παιδιών αλλά και από το μεγάλο αριθμό δελτίων αξιολόγησης (πάνω από 400). Η ικανοποίηση αγγίζει το 97% ώστε όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ειρήνη Αργυριάδου «με καμάρι πλέον δικαιούμαστε να λέμε ότι είναι η δημοφιλέστερη εκπαιδευτική περιβαλλοντική κατασκήνωση της πόλης».

Aυξημένο ενδιαφέρον

Το αυξημένο ενδιαφέρον για μια θέση στο αγρόκτημα που οφείλεται όχι μόνο στην επιτυχία του προγράμματος αλλά και στην τάση της επιστροφής προς την καλλιέργεια της γης, βρήκε προετοιμασμένη την Αμερικανική Γεωργική Σχολή να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση. Οι δραστηριότητες, σχεδιασμένες για κάθε ηλικία, από έμπειρους εκπαιδευτικούς εμπλουτίζονται κάθε χρόνο. Βασικός άξονας είναι οι μικροί κατασκηνωτές να κατανοήσουν την πυραμίδα της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, τις βασικές αρχές του σωστού καταναλωτή, τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής στη φύση, την προέλευση των προϊόντων με παιχνίδια που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις τους.

Και τι δεν κάνουν οι λιλιπούτειοι αγροτοκτηνοτρόφοι στο αγρόκτημα! Βόλτες με τρακτέρ, κηπουρική στο θερμοκήπιο, σκαλίζουν και ποτίζουν τον λαχανόκηπο, μαζεύουν λαχανικά και φρούτα του καλοκαιριού. Ταΐζουν κότες, μαζεύουν αβγά, συσκευάζουν τα γερά αυτά στο ωοσκοπικό κέντρο, μαθαίνουν για τα αβγά Φαμπερζέ, το αβγό του Κολόμβου, το Χάμτι Ντάμτι, τα κόκκινα και τα σοκολατένια αβγά...

Οι μικροί γεωργοί μπαίνουν στον αμπελώνα του αγροκτήματος και το οινοποιείο. Φτιάχνουν χυμό σταφυλιού συνθλίβοντας ρώγες. Περιηγούνται τον ελαιώνα και μαθαίνουν για τη διατροφική αξία του λαδιού και της ελιάς.

Βιώνουν τη διαδικασία «από την παραγωγή στην κατανάλωση», μαγειρεύοντας συνταγές με φρέσκα λαχανικά, χυλοπίτες, κρέμες με φρέσκο γάλα από το αρμεκτήριο, ζυμώνουν και ψήνουν ψωμί.

«Η λέξη-κλειδί στην εκπαίδευση είναι η βιωματική μάθηση. Τα παιδιά εκπαιδεύονται παίζοντας και διασκεδάζουν μαθαίνοντας. Είναι διαφορετικό να μεταφέρεις στο παιδί την πληροφορία για την παραγωγή του κρασιού μέσα από θεωρία, εικόνες και βίντεο από την εμπειρία του μέσα στο αμπέλι όπου κόβει σταφύλια, παίρνει τον μούστο, ζυμώνει και ψήνει μουστοκούλουρα», επισημαίνει η κ. Αργυριάδου. Είναι άλλη η αίσθηση να γεύεται τους καρπούς της γης που φρόντισε με τα χεράκια του. Τότε μόνο τα γεύματα της σχολής και το αβγό που μάζεψε από το κοτέτσι για να το πάρει στο σπίτι του, έχουν άλλη αξία.

Καινούργιο άνοιγμα σε πιο ευρύ κοινό

Το κίνημα «φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο» μπορεί να αποκάλυψε εσχάτως τη στροφή του ελληνικού πληθυσμού στη βιολογική γεωργία, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣΘ) όμως αφουγκράζεται εδώ και χρόνια την τάση του επαγγελματικού προσανατολισμού στον αγροτο-διατροφικό τομέα.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα σχολεία όλων σχεδόν βαθμίδων της, από τα προσχολικά τμήματα (νηπιαγωγείο) και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώς το κολλέγιο και τη διά βίου μάθηση.

Για τον λόγο αυτόν ο κοινωφελής εκπαιδευτικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα άνοιξε τις πόρτες του και σε παιδιά αστικών οικογενειών με σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό τη γεωργική παραγωγή και τη διαχείριση αγροτικών μονάδων και πόρων.

«Η αύξηση μαθητών στη δευτεροβάθμια αλλά και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση την τελευταία διετία που ξεκίνησε με 10% τείνει να φθάσει το 30%, τη στιγμή που παρατηρείται πτώση ειδικά στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών της αγοράς», διευκρινίζει η υπεύθυνη των εγγραφών κ. Ελλη Κωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο αυτό η Αμερικανική Σχολή διευρύνει τα προγράμματα σπουδών. Τα τμήματα του νηπιαγωγείου που χτίστηκαν από το πρόγραμμα «καλοκαίρι στο αγρόκτημα» θα διπλασιαστούν την ερχόμενη σχολική περίοδο.

Ετοιμο για εφαρμογή είναι και το πρόγραμμα δημοτικού σχολείου με προσέγγιση στην αγροτική εκπαίδευση -πέρα από το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας- βασισμένο σε μελέτες και έρευνες της Αμερικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου