Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Studite για τα βυζαντινά χειρόγραφα

Ο διαπολιτισμικός διάλογος και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης για τα βυζαντινά χειρόγραφα, μέσω των οποίων διασώθηκαν τα περισσότερα κείμενα της αρχαιότητας και ένας μεγάλος πνευματικός και καλλιτεχνικός πλούτος, βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς δράσεων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), υπό την επιστημονική επίβλεψη της ερευνήτριας δρ. Νίκης Τσιρώνη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Studite.

Το πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΙΕ, υλοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς από τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία και την Τουρκία, με στόχο να ενισχύσει την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρώπη και να αναδείξει την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Για τον ίδιο σκοπό, οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε διεθνής διεπιστημονική αποστολή ειδικών στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ιστορικών του βιβλίου, συντηρητών και ερευνητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να μελετήσουν τις πλούσιες συλλογές χειρογράφων του Βυζαντινού Μουσείου, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Βιβλιοδεσίας Μπάμπη Λέγγα, διοργανώθηκαν εργαστήρια βιβλιοδεσίας με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων βιβλιοδεσιών εμπνευσμένων από βυζαντινά και μεταβυζαντινά πρότυπα.

Οι συμμετέχοντες πειραματίστηκαν με την επιλογή και εφαρμογή υλικών που αποδίδουν τις αισθητικές ποιότητες των μεσαιωνικών δεσιμάτων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις βιβλιοδεσίες της εποχής.

Οι βιβλιοδεσίες που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, θα κριθούν από ανώνυμη επιτροπή, ενώ τα τελικά προϊόντα θα παρουσιαστούν σε σειρά διεθνών εκθέσεων στην Αθήνα, στην 'Αρλ της Γαλλίας, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στο Λονδίνο, στο Καμπομπάσο της Ιταλίας και αλλού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου