Η αναγκαιότητα κριτικής ανάγνωσης των ΜΜΕ στα σχολεία τονίστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της Νικολέττας Τσιτσανούδη «Η γλώσσα των ΜΜΕ στο σχολείο – Μια γλωσσολογική προσέγγιση για την προσχολική εκπαίδευση».
Το 7ο κατά σειρά βιβλίο της Λέκτορα Ελληνικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας.Για το νέο επιστημονικό σύγγραμμα που φέρει τον τίτλο «Η γλώσσα των ΜΜΕ στο σχολείο – Μια γλωσσολογική προσέγγιση για την προσχολική εκπαίδευση», μίλησαν οι κ.κ. Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Χρήστος Μπεχλιβάνος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, διευθυντής του larissanet.gr, ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, αναπληρωτής Καθηγητής Διαπολισμικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και η ίδια η συγγραφέας, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Σωτήρης Πολύζος, δημοσιογράφος της TRT.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ. Χρύσα Βουλγαράκη.
Κατά την ομιλία της, η κ. Τσαουσίδου, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να μπει στην ζωή των παιδιών, από την βρεφική τους ηλικία, η επαφή με τα ΜΜΕ, για να μπορούν τα παιδιά να μαθαίνουν μέσα από τον έντυπο Τύπο και όχι μόνο μέσα από τη τηλεόραση. Επίσης ανέφερε ότι η Ένωση Δημοσιογράφων, έχει ζητήσει την δημιουργία προγράμματος στα σχολεία, όπου τα παιδιά με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού θα έχουν επαφή με τα έντυπα μέσα, κάτι που σε άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχει, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι απαραίτητο στα παιδιά να μαθαίνουμε τη σχέση με τον έντυπο τύπο, γιατί έτσι αποκτούν κριτική άποψη, τα παιδιά είναι άβουλα όντα και ότι τους «λέει» η τηλεόραση, ότι μήνυμα και αν τους περάσει το πιστεύουν. Αν θέλουμε μία καλύτερη Ελλάδα, τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται από μικρά».
«Το νέο επιστημονικό σύγγραμμα της Νικολέττας Τιτσανούδη απευθύνεται σε όλους μας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους δημοσιογράφους. Το βιβλίο προσεγγίζει τις σχέσεις των νεαρών αναγνωστών, ακροατών και τηλεθεατών με τη γλώσσα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο σχολείο» σημείωσε ο κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος.
«Η συγγραφέας χαρίζει μία εξαιρετική μελέτη για όλους μας και υποστηρίζει την κριτική ανάγνωση των ΜΜΕ στη γλωσσική διδασκαλία» συμπλήρωσε ο κ. Μπεχλιβάνος.
«Η προσφορά μιας άλλη ματιάς, μιας άλλης οπτικής, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής αξιολόγησης του πραγματικού μεγέθους και της ποιότητας της επικοινωνιακής ισχύος των ΜΜΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο του βιβλίου», τόνισε ο κ. Γκόβαρης και συνέχισε προσθέτοντας ότι «η συγγραφέας θέτει εξ αρχής έναν συγκεκριμένο κανόνα και στόχο για το σημερινό σχολείο: την παροχή παιδείας η οποία θα οδηγεί μέσω της επικοινωνιακής συνδημιουργίας στην ηθική αυτονομία του υποκειμένου. Συνολικά, η συγγραφέας δεν ενστερνίζεται μια απαξιωτική αντίληψη για την παιδαγωγική σημασία και αξία των μιντιακών μέσων, το αντίθετο».
Τέλος, η ίδια η συγγραφέας ανέφερε ότι σκοπός του βιβλίου είναι η μετατροπή των παιδιών από παθητικούς αναγνώστες, σε κριτικό αναγνώστη και ενεργό διαμορφωτή των μέσων.
«Την στιγμή που οι διαφημιστές ποντάρουν στα νήπια, είναι πράγματι άδικο να μην προσπαθήσουμε να στήσουμε κάποια αναχώματα σε αυτήν την διαφημιστική επιδεξιότητα», υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Τσιτσανούδη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Λιβάνη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Άνεμος».
Πηγή: larissanet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου