Το ίντερνετ είναι ένα υπέροχο εργαλείο. Ο φίλος μου ο Λυκούργος είναι 8 χρόνων και είναι πολύ καλός στο να μου τη λέει που δεν έχω fb και twitter. Συχνά όταν μιλάει για διάφορα ιντερνετικά, τον παρακολουθώ με δέος και η διαφορά μας είναι ότι, μπορεί να ξέρω πώς να σβήσω τα cookies μου, αλλά όχι και να το κάνω με σχεδόν κλειστά μάτια όπως αυτός. Είναι υπέροχο που ο Λυκούργος έχει αυτήν την εξοικείωση, όμως ο χρόνος που δίνει στο ίντερνετ είναι δυσανάλογος του χρόνου που δίνει στις άλλες του δραστηριότητες. Πανέξυπνο παιδί ωστόσο και με γνώσεις τέτοιες που οφείλονται στο καλό ψάξιμο στο διαδίκτυο.
Στην Ελλάδα τα παιδιά αποκτούν νωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ. Ο μέσος όρος είναι η ηλικία των 11 χρόνων. Διαβάζω πως 68 παιδιά προεφηβικής ηλικίας, πάσχουν από «ιντερνετισμό» και είναι σε απεξάρτηση. Στην Ευρώπη το 57% των παιδιών ηλικίας 9-16 ετών έχουν προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το 24% είναι παιδιά μεταξύ των ηλικιών 9-10 χρόνων. Το 29% των παιδιών ηλικίας 9-16 χρόνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ευρώπη, έχουν στο παρελθόν επικοινωνήσει με κάποιον που δε γνώριζαν. Τα ποσοστά συνεχώς αλλάζουν προς τα πάνω.
Δεν πιστεύω πως τα εξαρτημένα από το ίντερνετ παιδιά είναι άρρωστα. –Σε ακραίες περιπτώσεις ωστόσο ο ιντερνετισμός μπορεί να επιφέρει την κατάθλιψη- Άρρωστο είναι που χάνουν στιγμές της ζωής, που όπως θα’ λεγε και ο φίλος που όλοι έχουμε για να λατρεύουμε τα κλισέ του: «η ζωή είναι εκεί έξω». Όταν προσπαθείς βέβαια να το εξηγήσεις αυτό στον Λυκούργο, η απάντηση είναι επισκέψεις σε μουσεία από την οθόνη του υπολογιστή, άστοχα σουτ από την οθόνη του υπολογιστή, βόλτες στον κόσμο πάλι απ’ τον υπολογιστή και άλλα τέτοια που όμως δεν μπορούμε να απολαύσουμε πιασμένοι χέρι χέρι, βρε Λυκούργο…
*8-11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, πραγματοποιείται το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο όπου αναμένεται εκτενής αναφορά στο θέμα.
Πηγή: protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου