Σε μία εξέλιξη που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας τύπου «Terminator» ή «Battlestar Galactica», ερευνητικό πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη μίας ειδικής «γλώσσας», η οποία θα χρησιμοποιείται για την επικοινωνία μεταξύ ρομπότ.
Το πρόγραμμα Lingodroid, με επικεφαλής την δρα Ρουθ Σουλτς, του πανεπιστημίου του Κουΐνσλαντ, βάζει τα ρομπότ να παράγουν τυχαίους ήχους για τα σημεία τα οποία επισκέπτονται, τόσο σε εξομοιώσεις, όσο και σε πραγματικούς χώρους. Οι «λέξεις» αυτές κοινοποιούνται και σε άλλα ρομπότ, και ακολουθούν «παιχνίδια», με στόχο τα ρομπότ να «μάθουν» ποιοι ήχοι αντιπροσωπεύουν ποιες τοποθεσίες.
Το ιδιαίτερο «λεξιλόγιο» μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένο, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την καθοδήγηση ρομπότ από άλλα ρομπότ, προκειμένου να φτάσουν σε συγκεκριμένους προορισμούς.
Ο λόγος που επιδιώκεται η δημιουργία μίας νέας γλώσσας βασισμένης σε τυχαίους ήχους είναι ότι οι ανθρώπινες γλώσσες είναι πολύ «φορτωμένες» με ήχους, κάτι που τις καθιστά πολύ «δύσκολες» για τα ρομπότ.
«Οι γλώσσες για επικοινωνία ρομπότ με ρομπότ βγάζουν τον άνθρωπο από την 'εξίσωση'. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα ρομπότ αποδεικνύουν ότι τα ρομπότ είναι σε θέση να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων που τα ίδια δημιουργούν εντελώς ανεξάρτητα από τους ανθρώπους» είπε σχετικά η δρ. Σουλτς.
Σε ένα από τα τεστ, τροχοφόρα ρομπότ (τα «Lingodroids») εφοδιασμένα με κάμερες, αποστασιόμετρα λέηζερ και σόναρ «χαρτογραφούν» το χώρο στον οποίο κινούνται (ένα γραφείο στο πανεπιστήμιο). Επίσης, διαθέτουν μικρόφωνα και ηχεία, για να μπορούν να «μιλήσουν» το ένα με το άλλο.
Μόλις ένα από τα ρομπότ φτάνει σε σημείο το οποίο δεν έχει «κατονομαστεί», παράγει έναν τυχαίο συνδυασμό συλλαβών που αποτελούν το όνομα της τοποθεσίας. Όταν, αργότερα, συναντήσει ένα άλλο ρομπότ, το «ενημερώνει» για τα μέρη όπου βρέθηκε. Κατά τη διάρκεια του τεστ, καθώς τα Lingodroids κάνουν τις περιηγήσεις τους και μιλούν μεταξύ τους, αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο το οποίο είναι κατανοητό από όλα και περιέχει «τυχαίες» λέξεις όπως kuzo, jaro, fexo.
Το όλο πρόγραμμα θεωρείται πολλά υποσχόμενο: «Τα ρομπότ μπορούν να αναφέρονται σε μέρη όπου δεν έχουν πάει, ή ακόμα και να 'φαντάζονται' τοποθεσίες, πέρα από τα όρια του κόσμου που έχουν εξερευνήσει» είπε σχετικά η δρ. Σουλτς.
Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου