Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πιο κοντά στους μαθητές το βιβλίο από Σεπτέμβρη

Το υπουργείο Παιδείας θέτει στην «πρώτη γραμμή» για τη νέα σχολική χρονιά την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, με σκοπό να φέρει το παιδί πιο κοντά στο βιβλίο, από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών» και η υλοποίησή του έχει ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου λόγω της πείρας που έχει στην εκπόνηση ανάλογων προγραμμάτων και την ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.
Για τις καινοτόμες δράσεις και τις επιμέρους παραμέτρους του προγράμματος, ενημερώνει το «Ε» ο κ. Κατσουλάρης που συμμετέχει στο χειρισμό του έργου από το ΕΚΕΒΙ και ο οποίος σημειώνει ότι οι δράσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας ξεκινούν άμεσα από το Σεπτέμβρη με την προσθήκη μίας ώρας διδασκαλίας αφιερωμένης στο βιβλίο σε όλα τα σχολεία που λειτούργησαν πιλοτικά τη φετινή χρονιά με διευρυμένο ωράριο.
Το πρόγραμμα είναι τριετές και την πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί μόνο στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού στα σχολεία που εντάχθηκαν τη φετινή χρονιά στο πρόγραμμα αναμορφωμένου ωραρίου, την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί σε όλες τις τάξεις, ενώ εκτιμάται ότι την 3η χρονιά -κι αναλόγως των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής- θα ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας σε όλες τις τάξεις.
Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και σεμινάρια επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που όπως εκτίμησε ο κ. Κατσουλάρης, θα αποτελέσουν περίπου το ήμισυ του συνόλου των δράσεων που θα αφορούν στους δασκάλους, περίπου 20 και 20 αντίστοιχα δηλαδή. Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα, το υλικό που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, καθώς και τις νέες δράσεις που θα ενταχθούν στα πλαίσια του νέου «μαθήματος». «Άλλωστε και για το ίδιο το ΕΚΕΒΙ η διαδικασία είναι κάτι νέο. Υπάρχει μεν η εμπειρία από τη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων και εικονογράφων σε σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης με ίδιους πόρους, αλλά με αυτό το πρόγραμμα αλλάζει σε μεγάλο βαθμός ο όγκος των δράσεων και των μαθητών που συμμετέχουν και προστίθενται και καινούργιες δράσεις», σημειώνει ο κ. Κατσουλάρης.
Πυρήνας της φιλοσοφίας του προγράμματος είναι η άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Στόχος, η όξυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η αναζωογόνηση κι ο εμπλουτισμός της φαντασίας και της εφευρετικότητας, η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Γενικότερα, η καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης μ’ έμμεσο-βιωματικό τρόπο θα ενισχύσει την ικανότητα των μαθητών στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας στην συγκρότηση μιας πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας.

Πολλές και καινοτόμες οι δράσεις του προγράμματος - Οργάνωση ημερίδων/ ειδικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης
- Eκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (πλέον των 3.000 επισκέψεων συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία στα επόμενα 3 χρόνια).
- Οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για τη λειτουργία 100 λεσχών ανάγνωσης σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων.
- Συνομιλία-συνάντηση συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται «διαδικτυακά» μέσω του ιστότοπου του ΕΚΕΒΙ στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί μαζί τους. Τα σχετικά βίντεο θα «ανεβαίνουν» στην ψηφιακή πλατφόρμα www.mikrosanagnostis.gr, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό «στούντιο» στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ.
- Δημιουργία ψηφιακών φακέλων για παιδιά και δασκάλους γύρω από μεγάλα θέματα της εποχής (π.χ. μετανάστευση, ρατσισμός, διαδίκτυο κ.ά) και ανάρτησή τους στο www.mikrosanagnostis.gr.
- Παραγωγή ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών, ψηφιοποίηση βιβλίων και ανάρτησή τους στο www.mikrosanagnostis.gr.

Πηγή: Εμπρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου