Ο μαθητής κατέληξε κατηγορούμενος στο δικαστήριο και ο διευθυντής του σχολείου στο… σπίτι του, με 23 μέρες αναρρωτική άδεια. Αυτές είναι, μετά τις διακοπές του Πάσχα, οι πιο εμφανείς εξελίξεις στο καυτό ζήτημα του Καλογεροπούλειου Γυμνασίου Λεμεσού, που σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους συγκλονίστηκε από την παραβατική συμπεριφορά του 14χρονου παιδιού με διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα.
Συγκεκριμένα, ο 14χρονος μαθητής που εκδιώχθηκε τον Ιανουάριο 2010 από το Καλογεροπούλειο (και ενεγράφη από το Υπουργείο Παιδείας στο Τσίρειο Γυμνάσιο), μετά από επανειλημμένες επιθέσεις -σωματικές και φραστικές- σε βάρος μελών του διευθυντικού και καθηγητικού προσωπικού και συμμαθητών του, προσήχθη στο δικαστήριο στις 21 Απριλίου 2010. Την ίδια μέρα ο διευθυντής του Καλογεροπούλειου, Ίκαρος Κωνσταντίνου, πήρε την άγουσα για το σπίτι του με αναρρωτική άδεια μέχρι τις 14 Μαΐου, λόγω έντονου άγχους που, όπως κατάγγειλε, του προκάλεσε την προηγουμένη (20 Απριλίου) η εισβολή του 14χρονου στο σχολείο και επίθεση εναντίον του.
Η επίθεση εναντίον Ι. Κωνσταντίνου
Ο Ίκαρος Κωνσταντίνου, κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες, επιβεβαίωσε τα πιο πάνω. «Ενώ», μας είπε, «το Υπουργείο Παιδείας μάς υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα που θα άνοιγε το σχολείο, θα διευθετείτο το πρόβλημα του παιδιού και ενώ υπήρχε σχετική ηρεμία, ξαφνικά την Τρίτη, 20 Απριλίου, το παιδί εισέβαλε στο σχολείο και μου επιτέθηκε, γιατί μου επιρρίπτει την ευθύνη για το ότι την επομένη θα έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Τον άκουσα από το γραφείο μου να με βρίζει χυδαία, αλλά δεν βγήκα έξω για να μην κάνω δυσκολότερη την κατάσταση. Πήγε σε αίθουσες διδασκαλίας, αφαίρεσε τζάμια από τα παράθυρα και τα έσπασε, μάλιστα πλήγωσε και το χέρι του όταν γρονθοκόπησε ένα από τα τζάμια και τα εκσφενδόνιζε στο χώρο στάθμευσης. Μετά ήρθε στο γραφείο μου και με απειλούσε να με θάψει, μου πέταξε το χαρτοφύλακά μου και με πλησίασε σε έξαλλη κατάσταση. Φοβήθηκα ότι θα με κτυπήσει, έχει τρομερή δύναμη και ευτυχώς που τον συγκράτησαν άλλα παιδιά. Αναστατώθηκα, έχω πρόβλημα με την καρδιά μου, με παρακολουθεί καρδιολόγος. Αμέσως μετά πήγα στο νοσοκομείο με ταχυπαλμίες και έντονο άγχος. Επισκέφθηκα κυβερνητικό γιατρό και πήρα αναρρωτική άδεια από 21 Απριλίου μέχρι 14 Μαΐου».
Τα κενά των παιδιών και η βόμβα
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Καλογεροπούλειου, Αχιλλέας Νικολαΐδης, ανέφερε στη «Σ» ότι «σίγουρα δεν είναι καλή εξέλιξη το ότι ο διευθυντής του σχολείου βρέθηκε σε μια τόσο δύσκολη θέση, να χρειαστεί δηλαδή ιατρική αρωγή λόγω της συμπεριφοράς του μαθητή αυτού και να μείνει στο σπίτι με αναρρωτική άδεια.
Πρέπει να σας πω ότι με δυσκολία συγκρατώ τους άλλους γονείς να κάνουν υπομονή μέχρι τις 11 Μαΐου που μας υποσχέθηκε το Υπουργείο Παιδείας ότι θα διευθετηθεί το πρόβλημα του παιδιού μια και καλή. Όμως έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να δούμε· ότι τα παιδιά μας προετοιμάζονται για την εξεταστική περίοδο στο τέλος Μαΐου και δεν μπορούμε να δυναμιτίσουμε την κατάσταση, μια και ησύχασε και είναι υπό σχετικό έλεγχο. Στην πραγματικότητα, είναι σαν ωρολογιακή βόμβα και δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι μας έφαγαν το χρόνο, θυματοποιήθηκαν τα παιδιά μας και τα κενά τους θα φανούν του χρόνου. Αυτό είναι που ανησυχεί τους γονείς...».
«Θετική» η παρέμβαση δικαστηρίου για ΟΕΛΜΕΚ
Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, που παρακολούθησε από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους την υπόθεση του Καλογεροπούλειου, μας είπε ότι, όταν άνοιξε το σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, το επισκέφθηκε και συνομίλησε με το διευθυντή και με καθηγητές.
«Είχε εκτονωθεί η κατάσταση, όμως υπήρξε επιδείνωση στη συνέχεια», πρόσθεσε. «Υπήρξαν κάποιες εξελίξεις, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που απαγορεύει στο μαθητή να μπαίνει στο σχολικό χώρο του Καλογεροπούλειου και σε περίπτωση που αποπειραθεί να μπει, θα πρέπει να ειδοποιείται αμέσως η Αστυνομία. Στο δικαστήριο κατέφυγαν καθηγητές του σχολείου με καταγγελίες στην Αστυνομία, μετά τα επεισόδια σε βάρος τους. Και πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά λήφθηκε, στα χρονικά, μια τέτοια δικαστική απόφαση που απαγορεύει είσοδο μαθητή σε σχολείο. Η απόφαση προνοεί
επίσης ότι, αν ο μαθητής εισέλθει απρόσκλητος στο σχολείο, θα πρέπει να καταβληθεί ποσό δυόμισι χιλιάδων ευρώ από τους γονείς του. Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε οποιαδήποτε ευθύνη στη Διεύθυνση, γιατί έκαναν ό,τι έπρεπε σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ο μαθητής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, τον αντιμετωπίζουμε με κατανόηση, μπορούσε να ήταν δικό μας παιδί, όμως χρειάζεται εξειδικευμένη βοήθεια. Για μας, ως ΟΕΛΜΕΚ, είναι θετική η απόφαση του δικαστηρίου και ό,τι γίνεται, θεωρούμε ότι γίνεται για το καλό του παιδιού».
«Μας κούρασε η συμπεριφορά του»
-Έμεινε ακέφαλο το σχολείο, κ. Κωνσταντίνου, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, των τελικών εξετάσεων;
- Με αναπληρώνει η Βοηθός Διευθύντρια Α, έχω βεβαίως την έγνοια και τηλεφωνώ και ενημερώνομαι. Η παρούσα είναι σίγουρα δύσκολη περίοδος, αλλά η συμπεριφορά του παιδιού αυτού έκανε δύσκολη ολόκληρη τη φετινή χρονιά. Επηρεάστηκε αφάνταστα η σχολική μονάδα, παρόλο που προσπαθήσαμε, και οι Βοηθοί και οι συνάδελφοι, να κρατήσουμε ένα επίπεδο, να μη χάνουν τα παιδιά τα μαθήματά τους. Πρέπει, όμως, να παραδεχτώ ότι κουραστήκαμε αφάνταστα, παρά το ότι και εγώ και τα άλλα μέλη της Διεύθυνσης αντιμετωπίσαμε από την αρχή το παιδί με παιδαγωγικό τρόπο, με διάλογο και με προσπάθεια για επικοινωνία.
Μικρό ιστορικό μιας μακράς περιπέτειας
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι το Καλογεροπούλειο Γυμνάσιο παρέμεινε κλειστό για μια βδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα, μετά από απόφαση των οργανωμένων γονιών που έκριναν ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών του σχολείου συνεχίζουν να υφίστανται και κανένας δεν εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών και την ασφαλή λειτουργία του σχολείου».
Την απόφαση αυτή στήριξε η οργάνωση των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 14 Ιανουαρίου 2010 ο καθηγητικός σύλλογος του Καλογεροπούλειου ψήφισε την διά παντός εκδίωξη του παιδιού από το σχολείο. Καθηγητές μάς είπαν ότι από εκείνη την ημέρα πήγαινε κάθε μέρα στο σχολείο, προκαλούσε ζημιές, εισβάλλοντας σε τάξεις, και απειλούσε μαθητές και καθηγητές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εγκλώβισε στο γραφείο τους το διευθυντή και άλλα στελέχη της Διεύθυνσης. Το αποκορύφωμα ήταν επεισόδιο στις 25 Φεβρουαρίου 2010 με πρόκληση βανδαλισμών στο σχολείο, επίθεση κατά του διευθυντή και δημοσιοποίηση του προβλήματος.
«Διακυβεύεται η ζωή του παιδιού μου»
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του 14χρονου μαθητή απέφυγε να τοποθετηθεί στις εξελίξεις σε σχέση με το πρόβλημα του παιδιού του και περιορίστηκε να μας πει ότι έμεινε στάσιμος λόγω απουσιών στο Τσίρειο Γυμνάσιο. Δήλωσε άγνοια για το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα, είπε ότι θα είναι σε θέση να μας πει περισσότερα μετά τις 12 Μαΐου και ότι «διακυβεύεται η ίδια η ζωή του παιδιού του».
Πρόγραμμα για μαθητές υψηλού κινδύνου
Ο Κώστας Ιερείδης, Σύμβουλος Επαγγελματικής και Κοινωνικής Αγωγής, υπεύθυνος της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης στο Υπουργείο Παιδείας, που βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλότητας στο Καλογεροπούλειο, δήλωσε στην εφημερίδα μας:
«Το πρόβλημα λύεται σύντομα και οριστικά προς όφελος και του ίδιου του μαθητή. Θεωρώ ότι μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν αρκετοί, αλλά με την οριστική πλέον λύση, μετά από λίγο καιρό θα καταλάβουν ότι ήταν το καλύτερο. Όταν το σχολείο άνοιξε μετά το Πάσχα, λειτουργούσε κανονικά, εκτός από το επεισόδιο με το παιδί αυτό. Πρέπει να αναφέρω ότι ως Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης επικεντρωθήκαμε και στους υπόλοιπους μαθητές υψηλού κινδύνου στο Καλογεροπούλειο.
Εφαρμόσαμε προγράμματα για τους ίδιους και μάλιστα αυτήν τη στιγμή εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα που, μέσα από δημιουργική απασχόληση και παραγωγή έργων, τους δίνει την ευκαιρία να εξαγοράσουν τις αποβολές τους για να γλιτώσουν τη χρονιά και να μη μείνουν στάσιμοι. Έτσι αποφορτίστηκε αρκετά το κλίμα, καθώς προσπαθούμε να δώσουμε θετικά κίνητρα στους μαθητές αυτούς. Όσο για τον 14χρονο, το σημαντικό γι’ αυτόν δεν είναι αν θα περάσει τη χρονιά, αλλά ουσιαστικά να δεχτεί πραγματική στήριξη από ειδικούς, για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.
Θέλω να προσθέσω σε αυτό το σημείο ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι έτοιμη να ακούσει κάποιες ομάδες ανθρώπων που ζητούν να ακουστεί η δική τους φωνή. Η κοινωνία μας θέλει να περιθωριοποιήσει, να αποκλείσει, να στείλει φυλακή και είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να εφαρμόσεις σύγχρονες μεθόδους. Αλλά η καταστολή δεν είναι λύση, πρέπει να ακουστούν αυτοί οι άνθρωποι και να τους δοθεί χώρος. Και πρέπει, επίσης, να γεμίσουν τα κενά που έχουμε ως Πολιτεία, για τα άτομα που χρειάζονται στήριξη και θεραπεία. Τουλάχιστον εμείς, ως Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης, προχωρήσαμε σε εισηγήσεις και θα υπάρξει καλή συνέχεια στην υπόθεση αυτή».
Πηγή: Sigma Live
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου