Κυριακή 25 Απριλίου 2010

«Ντύνουν» με νότες τα παραμύθια

Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών όπως τον περιγράφουν δημιουργοί και τον ερμηνεύουν μεγάλοι και «λιλιπούτειοι» πρωταγωνιστές φέρει τον τίτλο «Για το παιδί» και εντάσσεται στη σειρά «Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα» του «Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», περιλαμβάνει μια σειρά από παραμύθια που παρουσιάζονται με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή Ελλήνων συνθετών. Ο αρχιμουσικός Θόδωρος Αντωνίου θα διευθύνει το «Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής».
Το «Animal-s-elections» της Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά αποτελεί μια μουσική προσέγγιση ενός παραμυθιού που γράφτηκε από τον μαθητή της, Νικηφόρο Γκολέμη.

Εργαστήρι
«Αφού αυτό το μουσικό παραμύθι γράφτηκε για παιδιά, γιατί όχι με παιδιά; Η ιδέα της ενεργής συμμετοχής των παιδιών στο έργο ξεκινάει από τις πρόβες στο σχολείο, σαν ένα μουσικό εργαστήρι, όπου με τη δημιουργική τους φαντασία επηρεάζουν και αναδιαμορφώνουν στοιχεία της δράσης, από την κίνηση και την πλοκή ως και το μουσικό κείμενο.
Ολοκληρώνεται την ώρα της παράστασης, στη σκηνή, μαζί με τους μουσικούς και τον μαέστρο» εξηγεί ο Σπύρος Μακαρούνας για το «Νεράκι γύρνα πίσω», ένα παραμύθι της Γεωργίας Κότογλου σε μουσική, διασκευή και λιμπρέτο δικό του. Συμμετέχει η χορωδία της Δ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής.
Το «Animal-s-elections» της Μαρίας-Χριστίνας Κριθαρά αποτελεί μια μουσική προσέγγιση ενός παραμυθιού που γράφτηκε από έναν μαθητή της, τον Νικηφόρο Γκολέμη. «Οπως λέει και ο τίτλος, αφορά όχι μόνο στις εκλογές που κάνουν τα ζώα, αλλά και στον τρόπο που επιλέγουν για να τις διεξαγάγουν.
Τα μουσικά όργανα δεν μιμούνται τις φωνές των ζώων (αν και αυτό προκύπτει καμιά φορά τυχαία), αλλά μάλλον τον τρόπο που συμπεριφέρονται και ίσως και αυτό που εγώ θεωρώ ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο του χαρακτήρα τους» σημειώνει η συνθέτρια, υπεύθυνη για τα κείμενα και τη σκηνοθεσία.
Ο «Σολασί» είναι ένα παραμύθι που έγραψαν οι μαθητές της Ε’ Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Αννας Χαλκιοπούλου.
Το θέμα που πραγματεύονται οι μικροί μαθητές μέσα από μια έντονα ποιητική και μουσική διάθεση είναι ο ρατσισμός.
«Με την ελπίδα να νιώσουμε παιδιά, με την ελπίδα να αφυπνίσουμε το παιδί που κατοικεί βαθιά μέσα μας πνιγμένο σε άγχη, κόμπλεξ, ταμπού, μιζέρια και χίλια άλλα πάθη, μετέτρεψα το παραμύθι των παιδιών σ’ ένα μουσικό ταξίδι ονείρων, στοχασμών και πεποιθήσεων...» αναφέρει ο συνθέτης Ιάκωβος Κονιτόπουλος (είναι αφιερωμένο στη μνήμη και το εκπαιδευτικό έργο του Χρήστου Λαμπράκη).

Νανουρίσματα
Η δημιουργία του έργου «Laments and Lullabies for a Star-child» (Νανουρίσματα και θρήνοι για ένα αστερόπαιδο) του Μιχάλη Κεφάλα (κείμενο Παναγιώτης Μπαστέας) υπήρξε προϊόν πολύμηνης μελέτης και συλλογικής δουλειάς αρκετών ανθρώπων.
Ο Μπάιρον είναι ο γιος ενός Κόμη και μιας Κόμισσας. Ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και το γιο τους τον Αϊρον κοντά στο δάσος της Χρυσής Χήνας και της Νεράιδας.
Οταν ο Αϊρον γίνεται επτά χρόνων ξεκινά με τον πατέρα του να βρουν τη φωλιά της Χήνας με τα Χρυσά Αβγά...
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου