Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Στη μάχη κατά του καρκίνου σε παιδιά

Τα γονίδια που ευθύνονται για την ανάπτυξη των όγκων στα μικρά παιδιά επιδιώκουν να εντοπίσουν επιστήμονες με στόχο να δημιουργήσουν καλύτερες θεραπείες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.
Νέα, γενετικά, στοιχεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά συλλέγουν Αμερικανοί ερευνητές με στόχο τη δημιουργία εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε μικρό ασθενή χωρίς τη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.
 Ερευνητές από το νοσοκομείο «Σεντ Τζουντ» του Μέμφις και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον παρακολουθούν τη γενετική συμπεριφορά των όγκων των παιδιών και προσπαθούν να εντοπίσουν άγνωστες αιτίες που μπορεί να τους προκάλεσαν. Απώτερος στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δημιουργία εξατομικευμένης θεραπείας για κάθε παιδί, με στόχο να μην υποστούν χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, οι οποίες μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη έρευνα παράλληλα με μία παρόμοια, για ενήλικους ασθενείς με καρκίνο, ερευνώντας την ακολουθία των γονιδίων 20 κοινών καρκινικών όγκων. Οι ίδιοι πιστεύουν και προσδοκούν ότι ο παιδιατρικός καρκίνος θα έχει διαφορετικές γενετικές μετατροπές από τους καρκίνους των ενηλίκων και έτσι περισσότερες ελπίδες για νέες θεραπείες.

Αισιόδοξοι
Οπως τονίζουν οι ερευνητές, η συλλογή γενετικού υλικού από παιδιά ήταν και παραμένει πιο εύκολη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς είναι περισσότερο πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ανάλογες έρευνες. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα δείγματα των τελευταίων 10 - 15 ετών, καθιστούν τους ειδικούς αισιόδοξους σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας. Σε πρώτο στάδιο, οι ίδιοι θα παρακολουθήσουν την πορεία 600 παιδιών - ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να δει πώς αντιδρούν τα παιδιά σε διαφορετικές θεραπείες και να ψάξουν για αλλαγές στο DNA τους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των ασθενών. Ολα τα παραπάνω, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε γενετικά τεστ που θα έχουν τη δυνατότητα να καθοδηγήσουν τους γιατρούς σε εναλλακτικές και εξατομικευμένες θεραπείες για τους μικρούς ασθενείς, καθώς και στην ανάπτυξη, στο μέλλον, καλύτερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών για τον καρκίνο σε παιδική ηλικία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι βρίσκονται στο πρώτο, ουσιαστικό, στάδιο κατανόησης των παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία του καρκίνου. Για πρώτη φορά, έχουν τα μέσα για να αναγνωρίσουν τις γενετικές ανωμαλίες που ευθύνονται για το ότι ένα λευκό αιμοπετάλιο μετατρέπεται σε λευχαιμία ή ένα εγκεφαλικό κύτταρο σε όγκο στον εγκέφαλο.
Η λευχαιμία και ο όγκος στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα το νευροβλάστωμα, αποτελούν τις συχνότερες μορφές καρκίνου στα παιδιά. Οι γιατροί εκτιμούν ότι νέες εξατομικευμένες θεραπείες θα μπορούσαν να αποδειχτούν ιδιαίτερα ευεργετικές για τη θεραπεία των μικρών ασθενών χωρίς να επιβαρύνονται με περιττές χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες που θα είχαν περιορισμένα αποτελέσματα.
Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της επαναστατικής έρευνας και έχουν την πεποίθηση ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη νέων θεωριών για τη δημιουργία του καρκίνου στα παιδιά και τη θεραπεία του.

Πηγή : Αγγελιοφόρος, 21/2/2010. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου