Μικρές «επαναστάσεις» φιλοδοξεί να φέρει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, «χτίζοντας» ένα Εθνικό Δίκτυο Προστασίας των κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, καθώς και των ανήλικων παραβατών.
Το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία μικρών «κυττάρων», για τους ανήλικους παραβάτες με δραστηριότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.
Το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία μικρών «κυττάρων», για τους ανήλικους παραβάτες με δραστηριότητες και επαγγελματικό προσανατολισμό για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει ήδη προαναγγείλει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί ως κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας, ενώ εξετάζει σειρά πρωτοβουλιών που θα ενισχύουν την προσπάθεια επίτευξης των στόχων. Συγκεκριμένα, η ίδρυση αυτοτελούς Νομικού Προσώπου θα συνοδευτεί και από την αναμόρφωση του ποινικού σωφρονισμού των ανηλίκων και την ενεργοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων.
Είναι παιδιά που έχουν δικαιώματα αλλά δεν τα έχουν δει μέχρι στιγμής να εφαρμό¬ζονται Χ. Καστανίδης υπ. Δικαιοσύνης
Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στο να προωθήσει ρύθμιση, βάσει της οποίας οι ανήλικοι παραβάτες θα εγκλείονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα από τα 15 έτη και άνω και όχι από τα 13 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πρώτο καθοριστικό βήμα σχετικά με την προώθηση ενός δικτύου προστασίας για παιδιά που είτε έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν κινδύνους, είτε έχουν παραμεληθεί ή έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Ταυτόχρονα, και σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία μικρών «κυττάρων», που θα «αγκαλιάζουν» τους ανήλικους παραβάτες προσφέροντας γνώση, δραστηριότητες, επαγγελματικό προσανατολισμό, ασφαλείς διόδους για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία - να παρέχει εν ολίγοις μια δεύτερη ευκαιρία, να εξασφαλίζει ένα «δεύτερο σχολειό».
Δήλωση
«Πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν για παιδιά που είναι παραμελημένα, κακοποιημένα ή που έχουν συμπτώματα παραβατικότητας. Είναι παιδιά που έχουν δικαιώματα, αλλά δεν τα έχουν δει μέχρι στιγμής να εφαρμόζονται, όπως προβλέπει και η Σύμβαση για τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο κ. Καστανίδης σε πρόσφατη επίσκεψή του σε Στέγες Ανηλίκων. Σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις στο υπουργείο αναλύθηκαν εκτενώς τα ζητήματα-αιτίες που έχουν εκτινάξει τον αριθμό ανήλικων παραβατών, γεγονός που απαιτεί αμέσως την εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με έμφαση στην πρόληψη.
ΑΜΕΣΑ
Σε νέα βάση το δίκτυο προστασίας παιδιών
Μέχρι σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά επτά Στέγες Ανηλίκων - από την Αθήνα και τον Πειραιά, μέχρι την Καρδίτσα και την Αλεξανδρούπολη. Οι δε Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων (ΝΠΔΔ) είναι συνολικά 63 και εποπτεύονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Λειτουργούν στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου, με κύριο στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων.
Κάθε Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός, δικηγόρος, εκπρόσωπος του Δήμου ή της Εκκλησίας, ιατρός και πρόσωπο με κοινωνική προσφορά, ενώ οι πόροι προέρχονται από επιχορηγήσεις του υπουργείου, εισφορές, δωρεές ή κληροδοτήματα ιδιωτών και έσοδα από δραστηριότητες.
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Δικαιοσύνης φαίνεται ότι πολιτική βούληση είναι να τεθεί σε νέα βάση όλο το δίκτυο που ενεργοποιείται γύρω από την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μικρών παιδιών.
Και υποστηρίζουν ότι πολλές από τις «επαναστάσεις» που απαιτούνται χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν, αλλά τονίζουν ότι επειδή έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος λειτουργούν με την αίσθηση του κατεπείγοντος...
ΟΙ 6 ΣΤΟΧΟΙ
Με την ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Νεανικής Εγκληματικότητας οι στόχοι είναι μεταξύ άλλων:
Ο συντονισμός του έργου των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων
Η μελέτη και οργάνωση των δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας
Η ανάπτυξη συνεργασιών με Υπηρεσίες, Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Κέντρα, Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Η υλοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανάδοχων οικογενειών
Να διαμορφωθεί μηχανισμός ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών, και
Να εξασφαλιστεί η τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Πηγή : Από 15 ετών και άνω ο εγκλεισμός ανηλίκων, Έθνος, 21/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου