Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Τα εναλλακτικά παιχνίδια


Τα παιχνίδια έχουν πάψει εδώ και χρόνια να αναπτύσσονται με μόνο σκοπό την ψυχαγωγία. Πολιτική προπαγάνδα, προώθηση πωλήσεων, εκπαίδευση (σε σχολεία και επιχειρήσεις), ενημέρωση και ακτιβισμός, είναι τα νέα πεδία δημιουργίας παιχνιδιών.

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια την τελευταία πενταετία έχουν στόχο να αντικαταστήσουν εν μέρει την κλασική διδασκαλία στα σχολεία (κυρίως στις θετικές επιστήμες, όπως η Αλγεβρα και η Χημεία, αλλά και στην Ιστορία κ.λπ.), αφού προσελκύουν την προσοχή των μαθητών πολύ ευκολότερα.
Με τον ίδιο τρόπο τα παιχνίδια μπορούν να μεταδώσουν μηνύματα που πολλοί θα προσπερνούσαν αν τα συναντούσαν με τη μορφή δημοσιογραφικού άρθρου, ενημερωτικού φυλλαδίου κλπ. Πολλά από αυτά διατίθενται προς πώληση για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πλατφόρμες, αλλά έχουν και δωρεάν online εκδοχές.
Επιλεγμένα παιχνίδια που καλλιεργούν τον κοινωνικό προβληματισμό μπορεί να βρει κανείς στο www.games forchange.org. Είναι διαχωρισμένα σε επίπεδα ανάλογα με την ηλικία του χρήστη αλλά και σε θεματικές κατηγορίες (οικονομία, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, παγκόσμιες συγκρούσεις κλπ). www.molleindustria.ο rg: Προσφέρεται μια εναλλακτική κουλτούρα παιχνιδιών, με αντιστροφή των κλισέ που έχουν συνηθίσει οι χρήστες ως παίκτες ή ως απλοί πολίτες του κόσμου. Με ιδιαίτερο κυνισμό, ο χρήστης καλείται, για παράδειγμα, να φτιάξει μια δική του βρόμικη αλυσίδα τζανκ-φουντ, να προφυλάξει παιδόφιλους παπάδες ή να εξαφανίσει τις τελευταίες ιδέες που κυκλοφορούν ελεύθερα.
KillerFlu.org: Πόσο γρήγορα μπορεί να επεκταθεί η γρίπη και πόσο εύκολα ματατρέπεται σε πανδημία; Για να το μάθει, ο χρήστης ταυτίζεται με τον ιό και ξεκινάει τη σταδιοδρομία του στο παιχνίδι ως εποχική γρίπη, που μεταλλάσσεται και προκαλεί πανδημία. Το παιχνίδι αναπτύχθηκε λόγω του πανικού για τη γρίπη των χοίρων, με τη συνεργασία του Δικτύου Κλινικής Ιολογίας της Βρετανίας.
3rd World Farmer: Ο χρήστης (από 11 ετών) γίνεται διαχειριστής μια μικρής φάρμας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και δοκιμάζει πώς είναι να επιβιώνεις μες στη φτώχεια. Καλλιεργεί προϊόντα ή εκτρέφει ζώα, προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του και να αναπτύξει υποδομές στην περιοχή του.
darfurisdying.com: Προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για την κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν, κάποιες ΜΚΟ κάλεσαν φοιτητές τεχνολογίας και ακτιβιστές να διαγωνιστούν για την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού. Μαζί με το συγκεκριμένο παιχνίδι, που βαθμολογήθηκε πρώτο, διατίθενται και άλλα, τα οποία βασίστηκαν στις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες του Νταρφούρ. cyber-budget.fr: Το παιχνίδι που λανσάρισε η γαλλική κυβέρνηση το 2006 δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να συντάξουν έναν προϋπολογισμό 300 δισ. ευρώ, να διαχειριστούν κονδύλια, να επιβάλουν φόρους και να κάνουν όσες περικοπές δεν θα έκανε ούτε ο Αλμούνια.
Αντίστοιχα παιχνίδα υπάρχουν για τους προϋπολογισμούς πόλεων, όπως π.χ. το Αμβούργο (www.buergerhaus halt-hamburg.de).
ars-regendi.com: Παιχνίδι πολιτικής προσομοίωσης, όπου ο χρήστης γίνεται βασιλιάς ενός κρατιδίου και βρίσκεται αντιμέτωπος με ρεαλιστικά προβλήματα εσωτερικά και σε σχέση με τους γείτονές του (άλλους σχεδόν 30.000 παίκτες), προσπαθώντας να ικανοποιήσει τον πληθυσμό.
Μέχρι πριν από λίγες μέρες το πιο ευτυχισμένο εικονικό κράτος του παιχνιδιού ήταν κάποια «Θεσπρωτία», γνωστή για το «χαμηλό δημόσιο χρέος της και τη χαμηλή εγκληματικότητά της».
Oil God: Ο χρήστης γίνεται ο «θεός του πετρελαίου» και προσπαθεί να ελέγξει τα παγκόσμια αποθέματά του και να διπλασιάσει τη λιανική τιμή της βενζίνης μέσα σε πέντε χρόνια. Για να το πετύχει, ενορχηστρώνει πολέμους, ρίχνει κυβερνήσεις, καταστρέφει εθνικές οικονομίες και ερημώνει ολόκληρες περιοχές. Τα γνωστά, δηλαδή.
Oiligarchy: Βάζει το χρήστη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πετρελαιοβιομηχανίας που, αν δεν ξεζουμίσει τα πάντα και δεν δωροδοκήσει πολιτικούς, τον απολύουν οι μέτοχοι.
Americasarmy.com: Για ολοκληρωμένες εμπειρίες στρατιωτικής βίας και αιματοχυσίας, μπορεί κανείς να στρατολογηθεί εικονικά με τους Αμερικανούς. Η συγκεκριμένη κοινότητα αριθμεί περίπου 270.000 μέλη - που πιθανότατα δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου