Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις


Πέντε αλλαγές και αναθεώρηση της βάσης του δέκα πρέπει να περιμένουν οι φετινοί υποψήφιοι που από την 1η μέχρι και 22 Φεβρουαρίου καταθέτουν αιτήσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αλλαγές που θα ισχύσουν έχουν ως εξής: Στις πανελλαδικές του 2010 πρώτη φορά στην κατηγορία του 10% μπορούν να συμμετάσχουν μόνο υποψήφιοι προηγουμένων ετών που απέκτησαν βεβαίωση πρόσβασης του 2008 ή του 2009. Ετσι, εκτιμάται ότι οι εξωφρενικές βάσεις εισαγωγής που παρατηρούσαμε στην κατηγορία αυτή, θα παρουσιάσουν σημαντική μείωση.
2. Το ποσοστό των εισακτέων μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές παθήσεις αυξάνεται από το 3% στο 5%, αφού ο νόμος έχει προσθέσει κι άλλες κατηγορίες ασθενών που εισάγονται χωρίς εξετάσεις.
3. Το γεγονός ότι πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως των ΤΕΙ, αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα, θεωρείται βέβαιον πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των υποψηφίων.
4. Αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες).
Ετσι, για τις εξετάσεις εισαγωγής του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 και εφεξής η εξέταση κάθε Ειδικού Μαθήματος Ξένης Γλώσσας θα γίνεται ως εξής:
*Οσον αφορά την κατανόηση του γραπτού λόγου δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 370 λέξεων. Δίνονται 10 ερωτήσεις επί του κειμένου. Η κατανόηση γραπτού λόγου βαθμολογείται με 30 μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται στην κάθε ερώτηση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων.
*Οσον αφορά τη γλωσσική επίγνωση, δίνονται τρεις δραστηριότητες-ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για κάθε περίσταση. Οι ασκήσεις με τις οποίες ελέγχεται η γλωσσική επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείμενο εξέτασης. Η γλωσσική επίγνωση βαθμολογείται με τριάντα μονάδες στην 100βαθμη κλίμακα, οι οποίες κατανέμονται ισότιμα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο μονάδες σε καθεμία.
5. Σημαντικές αναδιατάξεις αναμένονται στο ζήτημα των μετεγγραφών. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου αύξησε κατά 10.000 το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για τους φοιτητές και τους σπουδαστές που δικαιούνται μετεγγραφή. Η παρούσα ηγεσία όμως σκέπτεται δραστικούς τρόπους περιορισμού τους.
Η βάση του «Δέκα»
Η σημαντικότερη αλλαγή όμως θα είναι η κατάργηση ή τροποποίηση της βάσης του 10, που είναι πιθανό να ισχύσει από φέτος και θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας.
Οπως είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «από τη στιγμή που έχουν δαπανηθεί υπέρογκα κονδύλια για τα νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ποια λογική αυτά παραμένουν άδεια, αφού δεν καλύπτονται οι θέσεις;». Τώρα, η υπουργός δέχεται εισηγήσεις, οι κυριότερες των οποίων είναι :
-Να καθορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα τη βάση εισαγωγής σύμφωνα με τη βαθμολογία του πρώτου εισακτέου, ή ορισμένα τμήματα ΤΕΙ τα οποία υπολειτουργούν να μπορούν να παρέχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε κάποιους υποψήφιους να φοιτήσουν έστω και με βαθμό κάτω του δέκα.
-Να καταργηθεί πλήρως η βάση του δέκα, όπως ήταν στο παρελθόν. Ομως, έτσι θα έχουμε και πάλι περιπτώσεις υποψηφίων που θα εισάγονται με βαθμούς εξευτελιστικούς.
-Ορισμένοι εισηγούνται να «χαμηλώσει» η βάση στο οκτώ.
-Τέλος, υπάρχουν προτάσεις πριν προχωρήσει οποιαδήποτε αλλαγή να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη μετονομασία, συγχώνευση ή ακόμη και την κατάργηση ορισμένων τμημάτων.


Οι μεταβολές αυτές, σε συνδυασμό με το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων που θα επιλεγούν, θα διαδραματίσουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου