Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Παιδική παχυσαρκία

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να προσλάβει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Σε αντίστοιχους προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό υψηλότερο του 30% τα παιδιά εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα με το σωματικό τους βάρος ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των δυόμισι έως έξι ετών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Μαρία Χασαπίδου, μετρήσεις που έγιναν σε δείγμα 672 παιδιών που φιλοξενούνται στους σταθμούς του κεντρικού δήμου κατέδειξαν ότι σε ποσοστό 22% τα νήπια ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ σε ποσοστό 10,4% ήταν ελλιποβαρή.
Ειδικότερα το 15,7% των παιδιών διαπιστώθηκε πως ήταν υπέρβαρα, με τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών να διαμορφώνονται σε 15,9% και σε 15,6%. Όσο για τα παχύσαρκα παιδιά το γενικό ποσοστό διαμορφώθηκε σε 6,3%. Υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών, με 7,2%, και χαμηλότερα μεταξύ των κοριτσιών, με 5,2%.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Αστέριος Δεληγιάννης, μέσα στην επόμενη εικοσαετία η παχυσαρκία θα αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτων. “Οι προβλέψεις των ειδικών είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Όπως εκτιμάται, εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, το 2050 σχεδόν το σύνολο των παιδιών θα είναι παχύσαρκα”, σχολίασε ο κ. Δεληγιάννης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης.
Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, στις κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνονται η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμη οι ατελείωτες ώρες που περνούν ορισμένα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
“Στο πλαίσιο του προγράμματος που εξελίσσεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουμε διανείμει ερωτηματολόγια στους γονείς, ώστε να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην ύπαρξη προβλημάτων με το βάρος των παιδιών. Στόχος μας είναι, όπου προκύψει ανάλογη ανάγκη, να προτείνουμε αλλαγές στο διατροφολόγιο των παιδιών, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα”, σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Χασαπίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, πολλές έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των παχύσαρκων παιδιών δεν τρώνε πρωινό, ενώ συχνά κακή επιρροή ασκούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που ταΐζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους και δεν τους χαλούν κανένα χατίρι.

“Κλειδί” η μεσογειακή διατροφή
“Κλειδί” για τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους στα παιδιά είναι το καθημερινό διαιτολόγιό τους να στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή, όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Κωνσταντίνα Καρασούλη. “Είναι καλό να μη θέτουμε ολικές απαγορεύσεις στα παιδιά, διότι τις περισσότερες φορές η απαγορευμένη τροφή γίνεται για αυτά και πιο θελκτική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να θέτουμε περιορισμούς στη βάση της κατανάλωσης γλυκισμάτων και σνακ όχι περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα”, επισήμανε η κυρία Καρασούλη, τονίζοντας ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να πιέζουν τα παιδιά να φάνε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που τα ίδια επιθυμούν.
“Το ημερήσιο διαιτολόγιο ενός παιδιού μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ʽκανόνα του φαναριούʼ. Ενδεικτικά, στο ʽκόκκινο χρώμαʼ εντάσσονται τα πάσης φύσης γλυκίσματα, τα αναψυκτικά και το φαγητό απʼ έξω, στο ʽπορτοκαλίʼ διάφορα τυριά και κασέρια με πολλά λιπαρά, τα αλλαντικά και τα αβγά, ενώ στο ʽπράσινοʼ τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα όσπρια και το ψωμί”, ανέφερε σχηματικά η κυρία Καρασούλη.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το δημοσίευμα σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι οι γονείς βλέπουν τα παχύσαρκα παιδιά τους αδύνατα.
Η μελέτη, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:
  • Οι γονείς των παχύσαρκων και των υπέρβαρων παιδιών είναι σημαντικά βαρύτεροι από τους γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος, άρα το πρόβλημα πάχους των παιδιών συχνά σχετίζεται με το πρόβλημα των γονιών.
  • Οι γονείς είναι πιο ικανοί να αναγνωρίσουν ότι οι ίδιοι έχουν βάρος πάνω από το κανονικό, αλλά λιγότερο ικανοί όταν πρόκειται για το βάρος των παιδιών τους.
  • Ακόμα και οι γονείς των παιδιών με κανονικό βάρος πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο λεπτά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, συνεπώς οι γονείς συστηματικά υποτιμούν το βάρος των παιδιών τους, αν και αυτή η υποεκτίμηση είναι τριπλάσια όταν γίνεται από γονείς που οι ίδιοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι.
  • Οι περισσότεροι γονείς δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το βάρος των παιδιών τους, αλλά οι μητέρες των παχύσαρκων ανησυχούν πολύ περισσότερο από τις μητέρες παιδιών με φυσιολογικό βάρος (44% έναντι 7%).
  • Η μεγάλη πλειονότητα (94%) των γονιών με παχουλά παιδιά πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους (αλλά μάλλον δεν το κάνει προς το καλύτερο).
  • Οι περισσότεροι γονείς (τέσσερις στους πέντε) επιθυμούν έξωθεν συμβουλές και καθοδήγηση, όταν αναγνωρίζουν ότι παιδί τους έχει παραπάνω κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου