Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Νέες προτεραιότητες για τον τουρισμό



Στα εγκαίνια της 25ης Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Πολιτισμου και Τουρισμού, κυρία Άντζελα Γκερέκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην έρευνα για το καθεστώς των "all inclusive" μονάδων και υπενθύμισε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Για μια Ευρώπη προσβάσιμη σε τουρίστες με αναπηρία" (το οποίο είχε μεταφραστεί στα ελληνικά από τον ΕΟΤ το 2003).

Σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό, πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism- ENET). Στο μήνυμα της, η Πρόεδρος Lilian Muller, εξηγεί γιατί το θέμα αφορά περισσότερο πληθυσμό από αυτόν που φανταζόμαστε:
"Σαν πληθυσμός από τη μία γερνάμε ταχέως και από την άλλη ταξιδεύουμε περισσότερο: οι ηλικιωμένοι που θα θέλουν και που μπορούν να ταξιδέψουν, σύντομα θα συνιστούν το 25% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Προσθέστε σε αυτούς τα 50 εκατομμύρια των ανθρώπων με αναπηρίες στην Ευρώπη που θέλουν να κάνουν διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους τους και βρίσκουμε ότι 130 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη μόνο, θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης σε ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες. ο προσπελάσιμος τουρισμός δεν είναι μια μικρή, εξειδικευμένη αγορά' συμβαίνει μια δημογραφική έκρηξη και όλοι θα νιώσουμε τα αποτελέσματά της. Πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση τώρα".

Να σημειωθεί ότι σε έρευνα σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των κολυμβητικών δεξαμενών από κινητικά αναπηρούς σε προσβάσιμες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα (Αγγέλου, Αγγέλου 2006) είχε διαπιστωθεί ότι από τα 256 ξενοδοχεία, μόνο τα 36 είχαν σήμα προσβασιμότητας, από τα οποία τα 17 είχαν πισίνα. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι καμία από αυτές δεν πληρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές για το σχεδιασμό προσβάσιμων κατασκευών. (η έρευνα είναι διαθέσιμη εφόσον ζητηθεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου