Η Αδαμαντία και ο Σήφης γνωρίστηκαν ως φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη είχε μεγαλώσει στην Καβάλα κι εκείνος στα Χανιά.
Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους δίνοντας όρκο αιώνιας αγάπης. Οταν έληξε η περίοδος της φοιτητικής τους ζωής, ο επαγγελματικός στίβος τούς καλούσε πλέον να επιλέξουν για τόπο κατοικίας κάποια από τις γειτονιές της συμπρωτεύουσας.
Σε ένα διαμέρισμα στον Εύοσμο έμαθαν προς το τέλος του 2023 τα νέα για τον ερχομό των δίδυμων αγοριών τους. «Ηταν έκπληξη μεγάλη τα δίδυμα, χαρήκαμε, έπαθα βέβαια και ένα σοκ», περιγράφει στα «ΝΕΑ» η μαμά των διδύμων Αδαμαντία.
«Εδώ και τρία χρόνια εργάζομαι στο Ιπποκράτειο ως ειδικευόμενη οφθαλμίατρος. Ο Σήφης είναι στρατιωτικός γιατρός. Υπάρχουν μαμάδες στην οικογένεια, αλλά είναι μακριά, του Σήφη στα Χανιά κι εμένα στην Καβάλα.
Πρώτος άκουσε για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ο σύζυγος, δεν θυμάμαι από πού. Θυμάμαι όμως ότι ήμασταν σε απόγνωση. Επρεπε να βρεθεί μια λύση για τα μωρά, αλλιώς δεν ξέρω τι θα έκανα εγώ προσωπικά», λέει η Αδαμαντία. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη μέρα που θα έπρεπε πλέον η Αδαμαντία να επιστρέψει στη δουλειά της, το ζευγάρι αποφάσισε τον Νοέμβριο να κάνει αίτηση για νταντά έχοντας τις φυσιολογικές ανησυχίες που θα είχε κάθε γονιός.
«Εννοείται ότι είχαμε αγωνία για το ότι θα έρθει ένας άγνωστος άνθρωπος στο σπίτι», παραδέχεται ο Σήφης. «Αλλά το γεγονός ότι για να γίνεις δεκτός στο πρόγραμμα ως επιμελητής – επιμελήτρια σε υποχρεώνει να περάσεις από ψυχιατρικά – παθολογικά τεστ και να έχεις κάποιες συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις ήταν καθησυχαστικό».
«Εχει βοηθήσει απίστευτα».
Ο Σήφης ήταν εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή τελικής επιλογής νταντάς για τα δίδυμα. Σκανάροντας τη λίστα με τα βιογραφικά, άρχισε να παίρνει τηλέφωνα. «Αλλες δεν μπορούσαν, κάποιες είχαν ήδη βρει δουλειά γιατί είχε περάσει κάποιο διάστημα μεταξύ της αίτησης και της ενεργοποίησης του προγράμματος. Από τα διαθέσιμα άτομα τελικά προτιμήσαμε την κυρία Ελσα», περιγράφει ο Σήφης.
«Η ίδια μας απάντησε ότι θέλει, και στις 16 Ιανουαρίου κανονίσαμε την πρώτη μας συνάντηση», θυμάται η Αδαμαντία. «Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή. Εγώ εκείνη τη βδομάδα είχα ξεκινήσει δουλειά, οπότε έμεινε και η μαμά μου μαζί της για λίγες μέρες, να τη βοηθήσει να εξοικειωθεί με τα μωρά.
Και από τη δεύτερη βδομάδα ήταν πλέον μόνη της με τα δίδυμα. Τα πηγαίνουν εξαιρετικά, όσο περνούν οι μέρες είναι ακόμα καλύτερα. Και τα μωρά προσαρμόστηκαν γρήγορα», λέει η Αδαμαντία, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενημερωθούν και άλλες ενδιαφερόμενες νταντάδες για το πρόγραμμα. «Το έχω προτείνει παντού γιατί μας έχει βοηθήσει απίστευτα. Πρέπει να ανοίξει σε όλους τους δήμους. Εμάς μας έχει σώσει».
Ανάλογο αίσθημα σωτηρίας για τους δικούς της λόγους μοιράζεται και η νταντά της ιστορίας, η 54χρονη κυρία Ελσα.
Εχοντας δύο παιδιά 19 και 20 ετών να σπουδάζουν και τα έξοδα να τρέχουν, όταν πληροφορήθηκε από την τηλεόραση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αμέσως σκέφτηκε ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να απασχοληθεί επαγγελματικά κι έκανε αίτηση. «Εχω κρατήσει παιδιά πολλές φορές στο παρελθόν, έχω πτυχίο σχετικό, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου.
Επίσης για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι οι «Νταντάδες της γειτονιάς» σού δίνουν ένσημα», εξηγεί η ίδια στα «ΝΕΑ», περιγράφοντας ότι πλέον από Δευτέρα ως Παρασκευή προσέχει τα τεσσάρων μηνών αγοράκια της Αδαμαντίας και του Σήφη από τις 8.30 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι που τα παραδίδει στη μαμά τους.
Οι «Νταντάδες της γειτονιάς» απευθύνονται σε γονείς με παιδιά από δύο μηνών έως δυόμισι ετών και εφαρμόζονται πιλοτικά σε 62 δήμους.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το πρόγραμμα, σημειώνει: «Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ενσωματώνει όλη την αντίληψή μας για το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, για την ισότητα, την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, την επανένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών κάθε ηλικίας και, φυσικά, την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και των παιδιών.
Η Αδαμαντία επέστρεψε στη δουλειά της νιώθοντας ασφάλεια ότι τα μωρά της θα έχουν την καλύτερη φροντίδα από έναν υπεύθυνο παιδαγωγό – φροντιστή, πιστοποιημένο από την πολιτεία.
Η Ελσα έχει τον μισθό και τα ένσημά της ώστε να στηρίζει τον εαυτό της και τα δικά της παιδιά. Οσο περισσότερες οικογένειες και φροντιστές ενταχθούν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, τόσο θα μεγαλώσει η δική μας υποχρέωση να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη χώρα.
Η διαδικασία είναι απλή και για τους γονείς και για τους φροντιστές. Το παράδειγμα στον Εύοσμο είναι η καλύτερη απάντηση».
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου