Η έρευνα δείχνει ότι η ενεργοποίηση του closed captioning και των υποτίτλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης για όλους τους μαθητές και, πολύ περισσότερο για τα υπερλεξικά παιδιά, των οποίων η αγάπη για τον γραπτό λόγο είναι καλά τεκμηριωμένη.
Για παράδειγμα, η Gernsbacher (2015) διαπίστωσε ότι «η παρακολούθηση βίντεο με ήχο και υπότιτλους οδηγεί στα υψηλότερα επίπεδα κατανόησης", σε σύγκριση με την παρακολούθηση των βίντεο με ήχο (χωρίς υπότιτλους) και σε σύγκριση με την παρακολούθηση των βίντεο μόνο με υπότιτλους (χωρίς ήχο).
Τα βίντεο με ενεργοποιημένους υπότιτλους είναι πιο ελκυστικά, ειδικά στην περίπτωση του υπερλεξικού παιδιού, στοιχείο που με τη σειρά του, δημιουργεί μια θετική εμπειρία ανάγνωσης. Αυτή η θετική εμπειρία δίνει κίνητρο στο παιδί.
Και, όπως επισημαίνει η Lester (1997), "Τα παιδιά πρέπει να έχουν κίνητρα και ενδιαφέρον για να χρησιμοποιούν στρατηγικές μάθησης. Έχει αποδειχθεί ότι όταν ένα θέμα είναι ενδιαφέρον, αυξάνεται και το επίπεδο κατανόησης του παιδιού."
Είναι αλήθεια. Όταν ένα υπερλεξικό παιδί ενδιαφέρεται για το θέμα, η κατανόησή του βελτιώνεται δραματικά.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη του closed captioning και των υπότιτλων εξετάζοντας πώς συμβάλλουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων κατανόησης των υπερλεξικών παιδιών.
Οφέλη του closed captioning για τα παιδιά με υπερλεξία.
Η χρήση closed captioning και η ανάγνωση υποτίτλων είναι πολύ χρήσιμη για τα παιδιά με υπερλεξία. Συγκεκριμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κατανόησης, ενός τομέα στον οποίο πολλά υπερλεξικά παιδιά χρειάζονται βοήθεια. Ακολουθεί μια πλήρης λίστα με τα οφέλη:
- Παίζει με τα δυνατά σημεία και τα ενδιαφέροντα του υπερλεξικού παιδιού χρησιμοποιώντας τον γραπτό λόγο.
- Αυξάνει τη δέσμευση, την εστίαση, την προσοχή και το χρόνο εργασίας (χρησιμοποιώντας την προτίμηση του υπερλεξικού παιδιού για τον γραπτό λόγο).
- Αυξάνει την απόλαυση και το κίνητρο δημιουργώντας μια θετική εμπειρία ανάγνωσης (και πάλι, επειδή - ναι, το μαντέψατε - χρησιμοποιεί το ενδιαφέρον και την προτίμησή τους για γραπτές λέξεις).
- Βοηθά στην ακουστική επεξεργασία συνδέοντας λέξεις στον προφορικό και γραπτό λόγο και στην κατανόηση της προφορικής γλώσσας.
- Βελτιώνει την ορθογραφία, "ιδιαίτερα σε όσα παιδιά έχουν ισχυρή οπτική μνήμη» κάτι που γνωρίζουμε ότι ισχύει για τα περισσότερα παιδιά με υπερλεξία.
- Βελτιώνει την προφορά, ειδικά νέων ή άγνωστων λέξεων.
- Βοηθά στον προσδιορισμό, το νόημα, την απόκτηση και τη διατήρηση λέξεων, ενισχύοντας έτσι το λεξιλόγιο, ακόμα κι αν οι λέξεις δεν ακούγονταν στα βίντεο.
- Βελτιώνει τη μνήμη για τα βίντεο.
- Βοηθά στην αναγνώριση των συναισθημάτων.
- Βοηθά στην οπτικοποίηση, μια χρήσιμη στρατηγική κατανόησης, καθώς τα παιδιά «μπορούν να δουν και να ακούσουν τι συμβαίνει ενώ διαβάζουν τις λέξεις και τις συσχετίζουν με τις εικόνες».
- Βελτιώνει τις δεξιότητες κατανόησης, όπως τη σύνοψη των κύριων ιδεών, την ανάκληση λεπτομερειών και γεγονότων, την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη δημιουργία συνδέσεων.
- Βελτιώνει τις δεξιότητες αυτοελέγχου, οι οποίες είναι σημαντικές για την κατανόηση, καθώς τα παιδιά παρακολουθούν ταυτόχρονα ήχους και υπότιτλους και παρατηρούν πότε γίνονται λάθη ή παραλείπονται λέξεις.
- Περιγράφει άλλες χρήσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ιστορία και βοηθούν στην εμβάθυνση της κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της διάθεσης της μουσικής, των ηχητικών εφέ, των ονομάτων των χαρακτήρων ή ακόμα και αν κάποιος μιλάει εκτός κάμερας.
Επομένως, εάν δεν το κάνετε ήδη, φροντίστε να ενεργοποιείτε τους υπότιτλους και το closed captioning για κάθε βίντεο που παρακολουθεί το παιδί σας, είτε είναι στην τηλεόραση, είτε σε ταινία στο Netflix ή στο YouTube. H χρήση υποτίτλων μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά να συγκεντρωθεί στο οπτικό υλικό και να αναπτύξει δεξιότητες κατανόησης.
Απόδοση του άρθρου The benefits of closed captioning for hyperlexic kids
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου