Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μειώνει τις φιλίες εκτός διαδικτύου στη νεολαία


Μια νέα μελέτη αμφισβητεί την ανησυχία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν τις αλληλεπιδράσεις των νέων εκτός διαδικτύου. Στη μελέτη, που αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης έρευνας Trondheim Early Secure, συμμετείχαν σε 800 άτομα ηλικίας 10 έως 18 ετών, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συσχετίζεται με περισσότερη κοινωνικοποίηση εκτός διαδικτύου και όχι λιγότερη.

Οι γονείς συχνά ανησυχούν για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και τους νέους. Είναι θετικό το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους που εγείρουν ανησυχίες, αλλά υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι γονείς: οι νέοι που περνούν χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επηρεάζονται αρνητικά στην αλληλεπίδρασή τους με φίλους εκτός διαδικτύου, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

«Αντίθετα, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περνούν περισσότερο χρόνο με φίλους εκτός σύνδεσης», λέει η καθηγήτρια Silje Steinsbekk στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU’s).

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από ένα μακροπρόθεσμο έργο που ονομάζεται Trondheim Early Secure Study που συλλέχθηκαν από περίπου 800 παιδιά και νέους όταν ήταν 10, 12, 14, 16 και 18 ετών.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές έθεσαν το εξής ερώτημα: Εάν τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γίνουν καλύτερες ή χειρότερες οι κοινωνικές τους δεξιότητες και θα περνούν λιγότερο ή περισσότερο χρόνο με φίλους εκτός σύνδεσης;

Είναι σημαντικό να γνωρίσουμε περισσότερα σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους φίλους είναι σημαντική από μόνη της. Συνδέεται με την καλή ψυχική υγεία και είναι σημαντική γιατί παρέχει την ευκαιρία να εξασκηθούν κοινωνικές δεξιότητες.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σχετικά νέος χώρος για κοινωνική αλληλεπίδραση και υπήρξε τόσο η άποψη ότι η χρήση τους εμποδίζει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όσο και η αντίθετη: ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τις κοινωνικές δεξιότητες. Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει κάποια από αυτές τις απόψεις», λέει η Steinsbekk.

Υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ποια μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν η ηλικία, το φύλο, η ποιότητα της φιλίας και τα συμπτώματα του κοινωνικού άγχους έπαιξαν κάποιο ρόλο.

Τα παιδιά με κοινωνικό άγχος μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά με συμπτώματα κοινωνικού άγχους που χρησιμοποιούν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πάροδο του χρόνου κινδυνεύουν να αναπτύξουν φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες.

«Αυτή η συσχέτιση ήταν αδύναμη, επομένως είμαστε απρόθυμοι να βγάλουμε ισχυρά συμπεράσματα μέχρι να γίνει πιο ενδελεχής έρευνα για να διερευνηθεί περαιτέρω αυτό», λέει η Steinsbekk.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με κοινωνικό άγχος μπορεί να θεωρούν λιγότερο τρομακτικό να επικοινωνούν με άλλους στο διαδίκτυο από ό,τι στην πραγματική ζωή, και ότι επομένως αυτά τα άτομα ωφελούνται πραγματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι είναι επίσης πιο ευάλωτα στην προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εθισμού και η εντατική χρήση.

Ένα πεδίο έρευνας γεμάτο προκλήσεις.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα νέο κοινωνικό τοπίο όπου τα παιδιά και οι νέοι περνούν πολύ χρόνο και χρειαζόμαστε γνώση για το πώς τα επηρεάζουν. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε λιγότερο χρόνο που περνάτε μαζί με φίλους. Στην πραγματικότητα, προτείνουν το αντίθετο», λέει η Steinsbekk.

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι περνούν αρκετά βράδια την εβδομάδα με φίλους δια ζώσης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε αυξημένη εγγύτητα στις φιλικές σχέσεις, στην ανάπτυξη νέων και στην ενίσχυση των παλιών φιλικών σχέσεων. Αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν να μειώσουν κάπως τις ανησυχίες των γονέων. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τονιστεί ο γρήγορος ρυθμός των τεχνολογικών εξελίξεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την έρευνα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια αν μελετούσαμε τα σημερινά 10χρονα και τα παρακολουθούσαμε μέχρι να κλείσουν τα 18 το 2032», λέει η Steinsbekk.


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου