Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Μιλώντας για το σ ε ξ σήμερα

“Τα καλά νέα είναι ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος να πει κανείς σε ένα παιδί πιο πολλά απ’ ό,τι πρέπει. Το καθένα αφομοιώνει τα πράγματα που είναι έτοιμο να αφομοιώσει - τα υπόλοιπα μπαίνουν από το ένα αυτί και βγαίνουν από το άλλο”. 

Πόσο εύκολα μιλάμε με τα παιδιά μας για το σεξ; Ξεκινάμε τη συζήτηση με αφορμή ή με αιτία; Είναι συζήτηση/ μονόλογος που γίνεται μία φορά και αρκεί; Και πόσο χρονών “πρέπει” να είναι το παιδί;

Ίσως να έχετε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως και όχι. Ίσως πάλι, να μην είστε σίγουρες/οι για την ορθότητα όλων των απαντήσεών σας.

Το βιβλίο “Μιλώντας για το σεξ σήμερα” των Σαλίμα Νουν και Μεγκ Χίκλινγκ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος σε μετάφραση Στέλλας Κάσδαγλη από την εισαγωγή ακόμα, θέτει (και) νέες ερωτήσεις και - κυρίως- δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Τι παραπάνω μπορεί να δώσει ακόμα ένα βιβλίο σεξουαλικής αγωγής; Στην εισαγωγή η Σαλίμα Νουν δίνει την απάντηση, μέσα από την οπτική των παιδιών: “Τα παιδιά μου είπαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ότι η σεξουαλική αγωγή που είχαν λάβει ήταν της πλάκας. Γελούσαν με τα παλαιομοδίτικα βίντεο που αναγκάζονταν να τους δείχνουν οι καθηγητές τους και ισχυρίστηκαν ότι οι πληροφορίες που τους έδιναν ήταν αυτές που ήδη είχαν, ενώ οι πληροφορίες που ήθελαν στ’ αλήθεια να πάρουν δεν αναφέρονταν πουθενά. Συνολικά, η εκπαίδευση που λάμβαναν είχε ελάχιστη σχέση με τη ζωή τους.” (σελ. 17). Και συνεχίζει “Εμείς οι ενήλικες θα πρέπει να αναγκάσουμε τους εαυτούς μας και τις ευρύτερες κοινότητές μας να μεγαλώσουν. Πρέπει να ωριμάσουμε περισσότερο σεξουαλικά, προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας.”(σελ. 20)

Γραμμένο με πολύ απλό τρόπο και δομημένο να ταιριάζει με τον διαθέσιμο χρόνο των ατόμων που επιθυμούν να το διαβάσουν, αλλά έχουν στη φροντίδα τους μικρά ή/και μεγάλα παιδιά, το βιβλίο ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και θέτει ζητήματα ανατομίας, δημιουργίας υγιούς εικόνας για το σώμα, σεξουαλικής συναίνεσης, πορνογραφίας, ταυτότητας, αναπηρίας και στερεοτύπων. Σε αυτά συνηγορεί και η αναγνώριση της ανάγκης δημιουργίας και η χρήση μιας κοινής γλώσσας που προωθεί τη συμπερίληψη και τον σεβασμός και τιμά την πολυπλοκότητα που έχει ο άνθρωπος ως σεξουαλικό ον, σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου έχει τη μορφή λίστας, γεγονός που βοηθά το αναγνωστικό κοινό να ανατρέχει γρήγορα σε συγκεκριμένα σημεία που αναζητά, ενώ ταυτόχρονα με τη χρήση έντονης γραμματοσειράς, η ίδια η συγγραφέας εφιστά την προσοχή εκεί που η ίδια επιθυμεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κείμενο πλαισιώνεται (στα περιθώρια) με πραγματικές ερωτήσεις που έχουν στη συγγραφέα τα παιδιά στις επισκέψεις της σε σχολεία, ενώ στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν πολλές πηγές, οργανωμένες σε κατηγορίες, για κάθε στάδιο ανάπτυξης,

Για τις συγγραφείς η συζήτηση κι εκπαίδευση για θέματα σεξουαλικής υγείας πρέπει να ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και για τον λόγο αυτό, ο οδηγός που παρέχουν σε ενήλικες, αλλά και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και την εφηβεία, περιλαμβάνει σύγχρονες και πρακτικές πληροφορίες γύρω από το σεξ και την επιστήμη του σώματος, προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο.

Τρεις λόγους επισημαίνει η Σαλίμα Νουν για να μιλήσουμε για το σεξ στα παιδιά και μάλιστα από μικρή ηλικία:
  • τα μικρά παιδιά διδάσκονται πιο εύκολα, γιατί δεν έχουν μάθει ακόμα ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί θέμα ταμπού για την κοινωνία μας.
  • αν δεν τα διδάξουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλο στη θέση μας
  • τα παιδιά που διδάσκονται επιστημονικούς όρους για το κάθε μέλος του σώματός τους και που γνωρίζουν ότι το σώμα τους τους ανήκει, προστατεύονται καλύτερα από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Το βιβλίο αναφέρεται σε θέματα όπως:
- Ανατομία και λειτουργία του ανθρώπινου σώματος
- Χτίζοντας μια υγιή εικόνα σώματος
- Σεξουαλική συναίνεση
- Παρενόχληση και εκφοβισμός
- Διαδίκτυο και ασφάλεια
- Διαχείριση των επιρροών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Πορνογραφία
- Έμφυλη ταυτότητα και στερεότυπα
- Υγιείς αποφάσεις γύρω από το σεξ
- Σεξουαλικές σχέσεις και υγιή όρια
- Σεξουαλική ποικιλία
- Σεξουαλική υγεία για παιδιά και εφήβους με αναπηρία

Μιλώντας για το σ ε ξ σήμερα
Saleema Noon & Meg Hickling
Μτφ. Στέλλα Κάσδαγλη
Εκδόσεις Κάκτος


Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου