Με βάση μια νέα αξιολόγηση από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI), η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διατηρεί τη σύσταση του 2004, ότι τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσληψη σταφίδας.
Οι σταφίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα στην ουσία μούχλας ωχρατοξίνη Α (OTA), η οποία δεν προκαλεί άμεση δηλητηρίαση, αλλά έχει δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Η πρόσληψη ΟΤΑ προέρχεται από πολλά διαφορετικά τρόφιμα και οι σταφίδες μπορεί μερικές φορές να έχουν υψηλή περιεκτικότητα. Το μέσο επίπεδο OTA στις σταφίδες είναι πολύ κάτω από την οριακή τιμή, αλλά όταν η πρόσληψη ΟΤΑ από άλλα τρόφιμα προστίθεται σε υψηλή πρόσληψη σταφίδας, τα μικρά παιδιά μπορούν να καταναλώσουν υπερβολική ποσότητα.
Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει λάβει εδώ και αρκετά χρόνια δείγματα σταφίδας για ανάλυση ΟΤΑ. Στους νέους υπολογισμούς, το FHI χρησιμοποίησε δεδομένα από το 2008 έως το 2010. Επιπλέον, η αξιολόγηση βασίζεται στη νέα τιμή για την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη για OTA, η οποία δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης της EFSA δείχνουν ότι οι ενήλικες μπορούν να τρώνε με ασφάλεια σταφίδες.
Σύμφωνα με την EFSA τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α, υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία για ορισμένες ομάδες καταναλωτών. Τα ανώτατα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, είχαν καθοριστεί από την ΕΕ το 2006 με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1881/2006. Το 2020 η EFSA που γνωμοδότησε εκ νέου για την ωχρατοξίνη Α, αποφάνθηκε ότι πρέπει να θεσπιστούν όρια και για τρόφιμα που δεν έχουν μπει στη “λίστα” των ανώτατων ορίων όπως μερικά αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα προϊόντα γλυκόρριζας, αποξηραμένα βότανα, ορισμένα συστατικά για αφεψήματα βοτάνων, ορισμένοι ελαιούχοι σπόροι, φιστίκια, σκόνη κακάο, βύνη και στα μη αλκοολούχα ποτά βύνης, στους αποξηραμένους χουρμάδες και στο σιρόπι χουρμά. Επίσης η Αρχή υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθούν τα μέγιστα επίπεδα ωχρατοξίνης Α σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα αρτοποιίας, οι σταφίδες, ο καβουρδισμένος καφές και ο διαλυτός καφές.
Η σύσταση της Νορβηγικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του 2004 ήταν ότι τα μικρά παιδιά (ηλικίας κάτω των 3 ετών) δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από περίπου 50 γραμμάρια σταφίδας την εβδομάδα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να τρώνε περισσότερο ανάλογα με το σωματικό τους βάρος.
Στη νέα αξιολόγηση, ωστόσο, το FHI αναφέρει ότι: «αν χρησιμοποιούνται στους υπολογισμούς τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στη σταφίδα το 2010, η τιμή για την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (τιμή TWI) για παιδιά 1-2 ετών θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την κατανάλωση περίπου 45 γραμμάρια την εβδομάδα». Ωστόσο, η FHI προσθέτει ότι είναι πολύ πιθανό οι σταφίδες να έχουν ποικίλο επίπεδο OTA και επομένως η πρόσληψη θα εξισορροπηθεί με την πάροδο του χρόνου.
Η πρόσληψη ΟΤΑ σε μικρά παιδιά από άλλες πηγές εκτός της σταφίδας δεν περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση από το FHI. Ως εκ τούτου, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επιλέγει να ενεργήσει προληπτικά και διατηρεί τη σύσταση για περιορισμό της πρόσληψης σταφίδας σε παιδιά κάτω των τριών ετών.
Πηγή: cibum
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου