Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

(ΗΠΑ) Ακτιβιστές : Προστατέψτε τα παιδιά influencers από μια «εμπορευματοποιημένη παιδική ηλικία» χωρίς κέρδος

Ακτιβιστές κατέθεσαν την περασμένη Τρίτη στο νομοθετικό σώμα του Μέριλαντ, υποστηρίζοντας το Βουλευτικό Νομοσχέδιο 0645, το οποίο εάν εγκριθεί, όχι μόνο θα προστατεύει τα κέρδη των παιδιών influencer διαδικτυακού περιεχόμενου που δημιουργεί έσοδα αλλά θα αντιμετωπίζει επίσης ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, συμπεριλαμβανομένου του «δικαιώματος στη λήθη».

Πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου, ο πολιτειακός εκπρόσωπος Τζαζ Λιούις μοιράστηκε αποκλειστικά τα νέα με την Teen Vogue, λέγοντας ότι βλέπει την προστασία των παιδιών influencer ως «απαραίτητο αγαθό». Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, τα παιδιά θα έχουν εγγύηση πληρωμής για την εμφάνιση τους σε συγκεκριμένο περιεχόμενο που δημιουργεί έσοδα, στο οποίο εμφανίζονται για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η αποζημίωση θα τηρείται σε έναν καταπιστευματικό λογαριασμό, στον οποίο το παιδί θα αποκτά πρόσβαση μόλις κλείσει τα 18.

Ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να κατοχυρώσει στα παιδιά influencer το «Δικαίωμα στη λήθη»

Ένα νομοσχέδιο στο Μέριλαντ που θα εισαχθεί το 2024 στοχεύει στην προστασία των παιδιών influencers, όπως μοιράζεται αποκλειστικά ο αντιπρόσωπος Τζαζ Λιούις.

Εάν εγκριθεί, αυτή η νομοθεσία θα κάνει το Μέριλαντ τη δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που προστατεύει τα χρηματικά κέρδη των παιδιών influencer, αν και μερικές άλλες πολιτείες εξετάζουν παρόμοιους νόμους. Το Ιλινόις έγινε η πρώτη πολιτεία, όταν υπερψηφίστηκε ο νόμος SB 1782 τον Αύγουστο του 2023. Η προτεινόμενη νομοθεσία του Μέριλαντ έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με το νόμο του Ιλινόις, αλλά θα περιλαμβάνει πρόσθετες προστασίες για να διασφαλιστεί ότι τα παιδια influencer «μπορούν να ζητήσουν τη μόνιμη διαγραφή του περιεχομένου» στο οποίο εμφανίζονται, υποχρεώνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πλατφόρμες περιεχομένου να ικανοποιήσουν το αίτημά τους.

Ακτιβίστριες όπως η Καμ Μπάρετ, μία 25χρονη δημιουργός περιεχομένου, γνωστή στο TikTok ως @softscorpio που μοιράζεται τις εμπειρίες της από την υπερβολική κοινή χρήση ως εφήβου, και ο Κρις ΜακΚάρτι, ο 19χρονος ακτιβιστής πίσω από το Quit Clicking Kids, κατέθεσαν υπέρ του νομοσχεδίου.

«Ως πρώην παιδί “περιεχομένου”, ξέρω πώς είναι να μεγαλώνεις με ένα ψηφιακό αποτύπωμα που δεν ζήτησα ποτέ», είπε η Μπάρετ στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της βουλής των Αντιπροσώπων του Μέριλαντ. «Καθώς η μητέρα μου δημοσίευσε στον κόσμο την πρώτη μου περίοδο, καθώς δημοσίευσε στον κόσμο προσωπικές λεπτομέρειες της υιοθεσίας μου, η πλατφόρμα/το κοινό της μεγάλωνε και δεν είχα λόγο για όσα δημοσιεύονταν».

Η Μπάρετ συνέχισε εξηγώντας το άγχος που ανέπτυξε από την έκθεσή της στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή της και τα κίνητρά της για τον ακτιβισμό. «Σας παρακαλώ να σκεφτείτε αυτή τη γενιά παιδιών που προσφέρουν στους γονείς τους δωρεάν εργασία για να διατηρήσουν αυτοί την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπαν. «Το Μέριλαντ έχει την ευκαιρία να προστατεύσει τα παιδιά που ζουν σε αυτήν την πολιτεία από το να αντιμετωπίσουν μια εμπορευματοποιημένη παιδική ηλικία, που δεν τους ανταποδίδει τίποτα στα 18 τους, καθώς και το να μην έχουν λόγο σε ένα ψηφιακό αποτύπωμα που δεν ζήτησαν ποτέ».

Στην κατάθεση του ΜακΚάρτι, ζήτησε από το νομοθετικό σώμα να φανταστεί μια οικογένεια που μαζεύονται για κάποια γιορτή με κάποιον να κρατά μια κάμερα. «Τώρα, φανταστείτε μια παρόμοια οικογένεια», είπε. «Παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια. Μαζεύονται για κάποια γιορτή. Αλλά αυτή τη φορά κάποιος βγάζει ένα smartphone αντί για μια βιντεοκάμερα. Αυτή τη φορά, τα παιδιά που κάνουν κάτι ντροπιαστικό, πρέπει να ζουν με αυτά που θα ηχογραφηθούν, θα μοιραστούν και θα ζήσουν για πάντα στο διαδίκτυο. Το περιεχόμενο μετατοπίζεται από τα οικιακά βίντεο σε βαθμούς, σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, ακόμα και σε άλλες αρνητικές καταστάσεις. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως δόλωμα για τη δημιουργία ενδιαφέροντος και αύξησης του κοινού, για ένα οικογενειακό κανάλι που με αυτό δημιουργεί έσοδα."

Ο ΜακΚάρτι ολοκλήρωσε την κατάθεσή τους «προτρέποντας το Μέριλαντ να είναι πρωτοπόρος στην ασφάλεια των παιδιών και στην τεχνολογική πολιτική».



Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου