Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά σήμερα, ειδικά με τις τιμές στα ύψη και τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου; Παρότι πολλά έχουν αλλάξει πλέον από γενιά σε γενιά, η βοήθεια στην ανατροφή του παιδιού από γονείς και πεθερικά θεωρείται καθοριστική για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, ένας από αυτούς αφορά την ψυχολογία των μαμάδων.
Πιο συγκεκριμένα, οι μητέρες που έχουν υγιείς γονείς ή πεθερικά και μάλιστα διαμένουν αρκετά κοντά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά, και το αντίστροφο: όσες μένουν μακριά από τους πιο κοντινούς τους συγγενείς που έχουν παράλληλα προβλήματα υγείας, έκαναν υψηλότερη χρήση των αντικαταθλιπτικών. Σε αυτό ενδεχομένως να συμβάλλει το άγχος που προκαλεί η ανάγκη να φροντίζουν και να υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους αντί να λαμβάνουν βοήθεια από αυτούς.
Τα ευρήματα αυτής της νέας διαχρονικής μελέτης, η οποία παρακολούθησε 488.000 μητέρες μικρών παιδιών από τη Φινλανδία την περίοδο μεταξύ 2000-2014, δημοσιεύτηκαν στο Population Studies. «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι οι νεότεροι παππούδες και γιαγιάδες με καλή υγεία είναι πιο πιθανό να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα στα εγγόνια τους» παρατηρεί η Niina Metsä-Simola, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Στην ομάδα των γυναικών που αξιολογήθηκε, η επίδραση φάνηκε να είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες που χώρισαν από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. «Αυτό είναι λογικό», προτείνει η Metsä-Simola, «καθώς οι χωρισμένες μητέρες αναλαμβάνουν συχνά την κύρια επιμέλεια του παιδιού τους και μπορεί συχνά να χρειαστεί να βασίζονται σε συγγενείς για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μονογονεϊκής μητρότητας».
Όπως εξηγεί, «αυτές οι γυναίκες πολλές φορές θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο ή ακόμα και να μετακομίσουν στο πατρικό τους. Οι γονείς μικρών παιδιών, ιδίως εκείνοι που ξεκινούν τη μονογονεϊκότητα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις δυσμενείς επιπτώσεις του χωρισμού στην ψυχική υγεία. Γι’ αυτό και στη μελέτη μας, η υποστήριξη από τους παππούδες και τις γιαγιάδες ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική υγεία των μητέρων που χωρίζουν».
Σύμφωνα με την Δρ. Metsä-Simola, το γεγονός ότι τα ευρήματα αυτά τεκμηριώθηκαν στη Φινλανδία -μια χώρα με μακρά ιστορία κοινωνικής πρόνοιας, όπως καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, φροντίδας και προσχολικής εκπαίδευσης- δείχνουν πως, ακόμα και με τη συμβολή του κράτους υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εγγύτητας, της ηλικίας και της υγείας των παππούδων και της χρήσης αντικαταθλιπτικών από τις μητέρες.
«Ακόμη και στο φιλελεύθερο πλαίσιο της Φινλανδίας, η δυνητική διαθεσιμότητα παππούδων και γιαγιάδων έχει σημασία για την ψυχική υγεία της μητέρας, ιδίως στην ευάλωτη πληθυσμιακή υποομάδα των διαζευγμένων μητέρων» καταλήγει η Δρ Metsä-Simola.
Μαρία Κοτοπούλη
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου