Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή παιδιών και εφήβων

Από τις εκδόσεις Gema κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο «Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες-Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 έως 18 χρονών.»

Συγγραφείς οι Καταλινά Μπρισενιό και Μαρί-Κλοντ Ντικά.

Ένα βιβλίο πλούσιο σε ερεθίσματα και προβληματισμούς σχετικά με το ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή παιδιών και εφήβων. Αυτή έχει για τα καλά εισχωρήσει και στους κόλπους της οικογενειακής ζωής και επηρεάζει τις σχέσεις των μελών μιας σύγχρονης οικογένειας. Από αυτό το δεδομένο ανακύπτουν ποικίλα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις, αλλά αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν.

Οι γονείς γνωρίζουν τη σχέση που έχει το παιδί τους με τα κοινωνικά δίκτυα και πόσο αυτή το επηρεάζει ψυχοκοινωνικά και συναισθηματικά; Μπορούν στ’ αλήθεια να ελέγξουν τις σχέσεις τις ηλεκτρονικές (και τις πραγματικές) στις οποίες εμπλέκεται το παιδί του; H εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη ηλικία με όλες τις ευαισθησίες και τις εκρήξεις της, κατά την οποία το άτομο διαμορφώνεται μέσω ποικίλων ερεθισμάτων, θετικών ή αρνητικών. Γίνονται όλες εκείνες οι απαραίτητες ζυμώσεις στην πορεία προς την ενηλικίωση. Μεταξύ άλλων οι Ντικά και Μπρισενιό εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν οι ψηφιακές χρήσεις την ανάπτυξη των παιδιών.

Η Καταλίνα Μπρισενιό στην εισαγωγή του βιβλίου αναφέρεται σε προσωπικά γεγονότα, καθώς και στον προβληματισμό σχετικά με το πόσο κακό έκανε στο παιδί της, καθώς το έβαζε στην διαδικασία να την περιμένει, ενώ εκείνη βυθιζόταν στην οθόνη της για δουλειά. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας. Η Ντικά αναφέρεται στις ευθύνες που φέρουμε όσον αφορά στον τρόπο χρήσης της τεχνολογίας. Αυτές τις ευθύνες είναι καιρός να τις αναλάβουμε.

Εξαιρετική η δομή του βιβλίου. Λίγα λόγια λέγονται για τις δύο συγγραφείς και κατόπιν συναντάμε την εισαγωγή. Πολύ σημαντικό το ένθετο με τη σύντομη λεξιλογική επισκόπηση. Facebook, reddit, minecraft, instagram, Μιμίδιο, spotify και πολλές άλλες επίκαιρες λέξεις εμπεριέχονται στο ένθετο. Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμα είναι οι σύγχρονοι όροι που χρησιμοποιούνται συχνά στο ψηφιακό σύμπαν και το χαρακτηρίζουν. Παράλληλα, οι νέες ανάγκες έχουν δημιουργήσει νέα ρήματα: γκουγκλάρω, κάνω λάικ, ποστάρω, στριμάρω, ταγκάρω.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται λόγος για την οικογένεια μέσα στην ψηφιακή εποχή. Ποιο το προφίλ των μελών της οικογένειας, πώς συμπεριφέρονται και πώς αντιδρούν; Στο δεύτερο μέρος, το θέμα είναι τα παιδιά και οι σχέση τους με τις οθόνες, ενώ στο τρίτο το κέντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι έφηβοι και πώς αυτοί βιώνουν την ψηφιακή εποχή. Αξιοπρόσεκτα είναι τα κεφάλαια που κάνουν λόγο για τις διαδικτυακές φιλίες και τους διαδικτυακούς έρωτες, καθώς και το δυσάρεστο φαινόμενο του κυβερνοεκφοβισμού. Στο δεύτερο ένθετο οι συγγραφείς αναφέρονται στο τεράστιο θέμα των βιντεοπαιχνιδιών.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, να πούμε πως πηγές, σημειώσεις και επιλεγμένη βιβλιογραφία, όλα αυτά, δηλώνουν ότι πρόκειται για μια στιβαρή εργασία πάνω σε ένα φλέγον ζήτημα.

Δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει το εκφραστικό εξώφυλλο του βιβλίου. Ωστόσο, το σκίτσο που υπάρχει εκεί μας οδηγεί σε θλιβερές διαπιστώσεις. Περιγράφω: Εικονίζεται μια οικογένεια, ένας πατέρας, μία μητέρα και τρία παιδιά πάνω στον καναπέ. Όλοι είναι συνδεδεμένοι, κρατάνε στα χέρια τους, άλλοι λάπτοπ, άλλοι τηλέφωνο και δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία απολύτως επικοινωνία.

Αυτή η χαρακτηριστική εικόνα παραπέμπει σε πολλές σύγχρονες οικογένειες που έχουν χάσει την ουσιαστική σχέση μεταξύ τους. Το κάθε μέλος του ζει τη δική του ζωή μέσα σε δικούς του φανταστικούς κόσμους.


Καταλινά Μπρισενιό, Μαρί-Κλοντ Ντικά 
«Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες – Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 εως 18 χρονών»
εκδ. Gema


Πηγή: fractalart

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου