Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Λέανδρος, η Λουκία και η «Μία μπάλα για όλους» έλαμψαν στο Super Cup

Ο τελικός του Super Cup μεταξύ της νικήτριας ομάδας του Champions League, Μάντσεστερ Σίτι και της νικήτριας του Europa League, Σεβίλλης διεξήχθη προ ημερών στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Μέσω της Λουκίας και του Λέανδρου και της παγκόσμιας καμπάνιας «A ball for all είχε και «χρώμα» ελληνικό.

Η εκστρατεία «Μία μπάλα για όλους», υλοποιήθηκε μέσω της ΜΚΟ Youthorama και εμπνευστής της είναι ο Ηλίας Μάστορας που δημιούργησε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη μοναδική μπάλα για παιδιά με οπτική αναπηρία, η οποία δεν είναι προς πώληση, αλλά μόνο για δωρεά. Τo UEFA Foundation for Children επέλεξε την παγκόσμια καμπάνια «A ball for all» για να συμμετάσχει στις δράσεις για το Super Cup και εκπρόσωποί της ήταν δύο παιδιά, η Λουκία και ο Λέανδρος.

«Ως φορέας υλοποίησης, το όραμα νέων Youthorama που εδρεύουμε στο Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη υλοποιούμε την παγκόσμια καμπάνια «Μία μπάλα για όλους». Είναι εδώ και πέντε χρόνια που είναι μια πατενταρισμένη, μοναδική μπάλα κατάλληλη για παιδιά με οπτική αναπηρία και μοιράζεται μόνο δωρεάν. Από τον πρώτο χρόνο η UEFA με το UEFA Foundation for Children στήριξε την καμπάνια, οπότε η επαφή μας ήταν διαρκής. Όταν έγινε η μεγάλη δράση στην Ελλάδα, ουσιαστικά κάλεσαν και εμάς σε μια μεγάλη γιορτή που είναι για το παιδί».

Τα δύο παιδιά έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία, γνωρίζοντας ποδοσφαιρικά ινδάλματα, ενώ ο Λέανδρος συνόδεψε τον Έρλινγκ Χάαλαντ στον αγωνιστικό χώρο και η Λουκία τον Γιουσέφ Εν-Νεσίρι.

«Συμμετείχαμε με τα δύο παιδιά, με τον Λέανδρο που είναι ουσιαστικά και η έμπνευσή μου για να δημιουργήσω αυτή τη μπάλα. Τον είχα γνωρίσει όταν ήταν σε ηλικία τριών ετών, τώρα είναι 11 και τη Λουκία που είχε λάβει τη μπάλα μας από την πρώτη Δημοτικού. Σε μια μεγάλη δράση που είχαμε τον Μάιο συμμετείχε κι εκείνη, κι έτσι κατεβήκαμε και με τα δύο παιδιά στην Αθήνα.

Ήταν διήμερο το πρόγραμμά μας. Ξεκινήσαμε με την παρουσία των παιδιών στην τελευταία προπόνηση των δύο ομάδων, όπου μας χαιρέτησαν οι αθλητές και τα παιδιά βγήκαν φωτογραφίες και ένα παιδί από κάθε οργάνωση είχε επιλεγεί να πάρει μία συνέντευξη. Η Λουκία επιλέχθηκε από το «Μία μπάλα για όλους», καθώς γνωρίζει να μιλά άπταιστα τρεις ξένες γλώσσες –αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά-, για να πάρει συνέντευξη από τον πρεσβευτή της UEFA, Ιβάν Ράκιτιτς. Η αλήθεια είναι πως όποιος γνωρίζει τη Λουκία μαγεύεται, είναι ένα παιδί φοβερά ταλαντούχο, με ενσυναίσθηση. Την επόμενη μέρα το πρωί είχαμε μία διάδραση με τους Greek Legends, όπως με τον Τάκη Φύσσα, τον Δημήτρη Παπαδόπουλο. Παίξαμε με την ειδική μπάλα στην Πλατεία Κοραή στην Αθήνα. Το απόγευμα πήγαμε στο γήπεδο και ξεκινήσαμε το τελετουργικό, για να βγουν τα παιδιά στον αγωνιστικό χώρο με τους ποδοσφαιριστές για την έναρξη του αγώνα.

Οι παίκτες ουσιαστικά επιλέγουν τα παιδιά και είχαμε τη χαρά ο Χάαλαντ από τη Μάντσεστερ Σίτι να επιλέξει τον Λέανδρο και ο Γιουσέφ Εν-Νεσίρι τη Λουκία. Αυτό όμως που ήταν έκπληξη ήταν ότι η UEFA εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που έσπασε το πρωτόκολλο και επιλέξαμε τη Λουκία μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να δώσει το παρών κατά την απονομή των μεταλλίων και του Κυπέλλου.

Όλος ο αγγλικός τύπος έγραψε για αυτή τη διάδραση που είχε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, και ο Τζακ Γκρίλις με τη Λουκία κατά την απονομή αλλά και ο πρόεδρος της UEFA, και την έχει ήδη προσκαλέσει με την οικογένειά της στα γραφεία της ομοσπονδίας, στην Ελβετία.

Ήμουν ο επίσημος συνοδός των παιδιών. Από πριν ήταν κάτι μαγικό και για τον Λέανδρο και για τη Λουκία και μεγάλη τιμή για κάθε παιδί να παραστεί σε μία τέτοια γιορτή. Είναι τιμή να συναντάς κάποιους που ακούς στο ραδιόφωνο ή βλέπεις στην τηλεόραση. Ειδικά για τη Λουκία που μιλά τρεις γλώσσες, άλλαζε άμεσα γλώσσα με όποιον μιλούσε και ήταν όλοι εντυπωσιασμένοι».

Η μπάλα που κουδουνίζει και γεμίζει χαρά, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει το ταξί της…

Αυτή η μοναδική μπάλα που κουδουνίζει δημιουργήθηκε από τον Ηλία Μάστορα για τα παιδιά με οπτική αναπηρία και έχει φτάσει σε 213 χώρες. Το Youthorama μάλιστα δημιουργώντας την «A Ball for All» εκστρατεία, έθεσε ως στόχο οι ειδικές μπάλες να ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές της γης.

«Είμαι υπεύθυνος στο ποδόσφαιρο τυφλών παγκοσμίως και μου πήρε 20 χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι χρειάζεται μια ειδική μπάλα για παιδιά με οπτική αναπηρία. Ήταν μια παγκόσμια ανάγκη. Η μπάλα μας κουδουνίζει σε 213 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της χώρας. Αν υπάρχουν σχολεία και παιδιά που δεν έχουν λάβει δωρεάν το εκπαιδευτικό υλικό, εμείς με το που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κάνουμε τη χαρτογράφηση και το στέλνουμε σε όλα τα σχολεία. Πέρα από τη μπάλα, το υλικό περιλαμβάνει και συμπεριληπτικές ασκήσεις, γενικά είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται. Φορέας υλοποίησης είναι το όραμα νέων Youthorama (Οι δραστηριότητες του φιλοξενούνται και υποστηρίζονται από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη). Με αυτή την καμπάνια ο συμπεριληπτικός αθλητισμός μας έχει κερδίσει».

Η μπάλα κέρδισε τα μικρά παιδιά, ενώ όπως μας αναφέρει ο κ.Μάστορας, το πρώτο βράδυ που θα παίξουν με αυτή κοιμούνται με τη μπάλα που κουδουνίζει, στο προσκεφάλι τους. Η ανταπόκριση από τότε που ξεκίνησε η καμπάνια είναι πολύ μεγάλη και το εκπαιδευτικό υλικό που τη συνοδεύει εμπλουτίζεται κάθε χρόνο. Η έμπνευση για τη δημιουργία της μπάλας προήλθε από το μικρό Λέανδρο.

«Μας λείπει να σχηματίζουμε μικτές ομάδες και να κάνουν κάποια πράγματα όλα τα παιδιά μαζί. Αυτή η μπάλα, αυτή τη μαγεία έχει. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για την άσκηση και δίνει τη χαρά του να είμαστε μαζί. Συνήθως όλοι οι γονείς μας λένε ότι τα παιδιά τους το πρώτο βράδυ κοιμούνται αγκαλιά με τη μπάλα.

Ήμουν χρόνια ως προπονητής και στη σχολή Τυφλών και σκέφτομαι ότι θα ήθελα να ξέρω πράγματα και να είχα δημιουργήσει τη μπάλα ήδη χρόνια πριν. Δεν μπορούσα να το φανταστώ και ήρθε η γνωριμία με τον Λέανδρο. Το μαγικό μαζί του ήταν ότι είχε έρθει ως εθελοντής τότε στη σχολή Τυφλών να πει ένα γρίφο σε ένα σκακιστικό παιχνίδι που είχα δημιουργήσει, αλλά επειδή τα πιο μικρά παιδιά δεν γνώριζαν τότε τη γραφή Braille όπως κι εμείς δε γνωρίζουμε από μικροί το αλφάβητο, είπαμε με τη σχολή να κάνουμε μια πιο θεατρική αφήγηση. Η παρόρμηση της οικογένειας του Λέανδρου να βοηθήσει σε κάτι χωρίς να γνωριζόμαστε, άλλαξε κάτι παγκοσμίως και αυτό είναι κάτι μαγικό. Του έδωσα τη μπάλα ενηλίκων αλλά δε μπορούσε να παίξει με τις αδερφές του…

Στη συνέχεια η μπάλα πατενταρίστηκε και δεν μπορεί να τη βρει κάποιος στο εμπόριο, μπορεί όμως να την πάρει δωρεάν».

Εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση, προπονητής σκάκι και υπεύθυνος παγκοσμίως στο ποδόσφαιρο τυφλών, εμπνευστής και δημιουργός της καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους», ο Ηλίας Μάστορας μας εξηγεί πώς έφτασε στη δημιουργία της μπάλας, αλλά και πώς η καμπάνια ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσει να ταξιδεύει.

«Η συμπερίληψη μπορεί να είναι μια λέξη που μας αρέσει, αλλά δεν είναι εύκολη , το να είναι τα παιδιά μαζί είναι το πιο σημαντικό και το πιο δύσκολο Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι το μοναδικό παραολυμπιακό ποδόσφαιρο. Η μπάλα ενηλίκων που υπήρχε από την αρχή του αθλήματος το 1997, ζυγίζει πάνω από 550γραμ. ενώ η μπάλα στο ποδόσφαιρο που παίζουν ποδοσφαιριστές, όπως ο Εμπαπέ ζυγίζει 400 γραμμ. , άρα η μπάλα των ενηλίκων είναι πιο βαριά και είναι αδύνατον για τα μικρά παιδιά να παίξουν με αυτή. Η δική μας μπάλα είναι 250γραμμ και είναι πιο ασφαλής για παιδιά. Η καμπάνια λοιπόν «ακουμπάει» σε όλο τον κόσμο, καθώς τα περισσότερα συμπεριληπτικά εργαλεία είναι πιο ακριβά και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ για να τα στείλουμε όλα δωρεάν.

Μετά το super cup, υπάρχουν αρκετές προτάσεις ανά τον κόσμο. Ήδη ήμασταν στην Κένυα, όπου δώσαμε 750 μπάλες σε ένα σχολείο, μία ώρα από το Ναϊρόμπι, για 750 τυφλά παιδιά που φοιτούν εκεί. Κάναμε και ένα ντοκιμαντέρ. Κάνουμε μεγάλες δράσεις σε όλο τον κόσμο, σχεδιάζουμε κάτι και για την Αμερική. Επίσης η ομάδα της Σεβίλλης υλοποιεί όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Ισπανίας. Εμείς εφοδιάζουμε την ομάδα με υλικό και εκεί υλοποιείται επίσης το «Μία μπάλα για όλους».


Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου