Σύμφωνα με την αρχή της «ισχύς εν τη ενώσει», οι γονείς στην ιρλανδική πόλη Greystones έχουν ενωθεί για να πουν συλλογικά στα παιδιά τους ότι δεν μπορούν να έχουν smartphone μέχρι το γυμνάσιο.
Οι σύλλογοι γονέων στα οκτώ δημοτικά σχολεία της περιοχής υιοθέτησαν έναν κοινό κώδικα απαγόρευσης των smartphone για να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της πίεσης που θα ασκούσαν τα παιδιά τους.
«Αν το κάνουν όλοι, δεν αισθάνεσαι ότι είσαι ο μοναδικός. Το κάνει πολύ πιο εύκολο να πεις όχι», δήλωσε η Laura Bourne, η οποία έχει ένα παιδί στο νηπιαγωγείο. «Όσο περισσότερο μπορούμε να διατηρήσουμε την αθωότητά τους τόσο το καλύτερο».
Τα σχολεία και οι γονείς στην πόλη της κομητείας Wicklow ανέλαβαν την πρωτοβουλία τον περασμένο Μάιο εν μέσω ανησυχιών ότι τα smartphones τροφοδοτούν το άγχος και εκθέτουν τα παιδιά σε υλικό για ενήλικες. Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα μιας ολόκληρης πόλης που αναλαμβάνει κοινή δράση για το θέμα.
Το εθελοντικό σύμφωνο προβλέπει την παρακράτηση των smartphones από τα παιδιά – στο σπίτι, στο σχολείο, παντού – μέχρι να μπουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γονείς και εκπαιδευτικοί ελπίζουν πως με την εφαρμογή του σε όλα τα παιδιά θα περιοριστεί η πίεση των συνομηλίκων και θα μειωθεί η όποια δυσαρέσκεια.
«Οι παιδικές ηλικίες γίνονται όλο και πιο σύντομες», δήλωσε η Rachel Harper, η διευθύντρια του σχολείου St Patrick’s που ηγήθηκε της πρωτοβουλίας. «Οι εννιάχρονοι είχαν αρχίσει να ζητούν smartphone», είπε. «Μπορούσαμε να το δούμε να συμβαίνει. Η επιθυμία για κινητό ξεκινούσε ήδη από πολύ μικρή ηλικία».
Προηγουμένως τα σχολεία απαγόρευαν ή περιόριζαν τις συσκευές στους χώρους τους, αλλά εξακολουθούσαν να βλέπουν την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά που είχαν τηλέφωνα – και πώς αυτό προκαλούσε την περιέργεια των άλλων μαθητών.
«Μια πολιτική σε όλη την πόλη μειώνει την πιθανότητα ένα παιδί να έχει έναν συνομήλικο με smartphone και οι γονείς μπορούν να παρουσιάσουν τον κώδικα ως σχολικό κανόνα», δήλωσε η Harper. «Τους αρέσει πολύ – τώρα μπορούν να κατηγορούν τα σχολεία».
Η πρωτοβουλία προκάλεσε το ενδιαφέρον των ενώσεων γονέων σε όλη την Ιρλανδία και στο εξωτερικό και ώθησε τον υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας, Stephen Donnelly, ο οποίος ζει κοντά στο Greystones, να τη συστήσει ως εθνική πολιτική.
Πηγή: marieclaire
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου