Sohn Won-Pyung
Μετάφραση: Χριστίνα Ζαχαρίου
Εκδόσεις Ιβίσκος, 2023
Ένα παιδί που δεν μπορεί να αναγνωρίσει, να νιώσει και να εκφράσει συναισθήματα χάνει ξαφνικά την οικογένειά του. Ένα παιδί που μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες και έμαθε να επιβιώνει προκαλώντας πόνο στους άλλους ξαναβρίσκει τη δική του. Μια συνάντηση που ξεκινάει με τις χειρότερες προϋποθέσεις και καταλήγει μια όμορφή ιστορία για την οικογένεια, την αγάπη, την φιλία και την αποδοχή του διαφορετικού. Ήρωες με ελαττώματα, αρετές και συστήματα αξιών που προκαλούν τον αναγνώστη να τους καταλάβει, να δει τον κόσμο από τη δική τους οπτική γωνία και να τους αποδεχτεί για αυτό που πραγματικά είναι.
Ένα βιβλίο για τα διαφορετικά, «παρεξηγημένα» παιδιά που αναγκάζονται να πάρουν τον ρόλο των «τεράτων» στην καθημερινή ζωή και να τον υπηρετήσουν βιώνοντας την απόρριψη, τον χλευασμό και την σκληρότητα του κόσμου.
Γραμμένο απλά, σε μαγνητίζει από την πρώτη σελίδα και σε «αναγκάζει» να σκεφτείς και να αμφισβητήσεις όσα πιστεύεις, μέσα από το πρίσμα ενός πολιτισμού που έχει ελάχιστα κοινά σημεία με την ευρωπαϊκή πραγματικότητά σου. «Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος» είναι μια καλογραμμένη ιστορία που χωρίς δύσκολη γλώσσα και φιλοσοφικούς προβληματισμούς φτάνει τόσο βαθιά που αγγίζει την καρδιά σου και τις πιο κρυφές σκέψεις σου.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Ο Γιάντζε γεννήθηκε με μια εγκεφαλική δυσλειτουργία που ονομάζεται αλεξιθυμία, η οποία καθιστά δύσκολο για εκείνον να αισθάνεται συναισθήματα όπως η χαρά, ο φόβος ή ο θυμός. Δεν έχει φίλους, αφού οι δύο νευρώνες σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλό του έχουν φροντίσει γι' αυτό, αλλά η μητέρα και η γιαγιά του, αφοσιωμένες σ' εκείνον, του παρέχουν μια ασφαλή και ικανοποιητική ζωή. Το μικρό τους σπίτι, πάνω από το μαγαζί της μητέρας του που πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία, είναι διακοσμημένο με σημειώματα γραμμένα σε πολύχρωμα χαρτάκια, τα οποία του υπενθυμίζουν πότε πρέπει να χαμογελά, πότε να λέει «ευχαριστώ» και πότε να γελάει.
Έπειτα, την παραμονή των Χριστουγέννων, στα δέκατα έκτα γενέθλια του Γιάντζε, τα πάντα αλλάζουν. Μια τρομακτική πράξη τυφλής βίας καταστρέφει τον κόσμο του, αφήνοντάς τον ορφανό και μόνο. Παλεύοντας να αντιμετωπίσει την απώλειά του, ο Γιάντζε αποσύρεται σε μια σιωπηλή απομόνωση, μέχρι που ο προβληματικός έφηβος Γκον καταφθάνει στο σχολείο του και αναπτύσσουν έναν εκπληκτικό δεσμό.
Καθώς ο Γιάντζε αρχίζει να ανοίγεται σε καινούργιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός κοριτσιού στο σχολείο, κάτι αλλάζει σιγά-σιγά μέσα του. Κι όταν ξαφνικά βρεθεί σε κίνδυνο η ζωή του Γκον, ο Γιάντζε θα έχει την ευκαιρία να βγει έξω από κάθε ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να γίνει ίσως ο ήρωας που ποτέ δεν πίστευε ότι θα ήταν.
Ο Απεσταλμένος της Γιόκο Ταουάντα συναντά το "Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα" του Μαρκ Χάντον σε αυτή τη σπαραχτική και θριαμβευτική ιστορία για το πώς η αγάπη, η φιλία και η επιμονή μπορούν να αλλάξουν μια ζωή για πάντα.
«Αυτή η ιστορία μιλά, εν ολίγοις, για ένα τέρας που συναντά ένα άλλο τέρας. Ένα από τα τέρατα είμαι εγώ».
Απόσπασμα από το βιβλίο:
… «Οι γονείς ξεκινούν με μεγαλεπήβολες προσδοκίες για τα παιδιά τους. Όταν όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περίμεναν, θέλουν απλώς τα παιδιά τους να είναι κανονικά, νομίζοντας ότι αυτό είναι απλό. Όμως, αγόρι μου, το να είσαι κανονικός είναι το δυσκολότερο πράγμα για να το πετύχεις» μου είπε.
Στο παρελθόν, η γιαγιά πρέπει να ήθελε κι εκείνη μια συνηθισμένη ζωή για τη μαμά. Η μαμά όμως δεν την είχε. Ο Δρ. Σιμ είχε δίκιο. Το να είσαι κανονικός είναι ο πιο ζόρικος δρόμος. Όλοι νομίζουν ότι το «κανονικό» είναι ανυπερθέτως εύκολο, όμως πόσοι από εκείνους θα ταιριάξουν στην πραγματικότητα στον υποτιθέμενο ομαλό δρόμο που υπαινίσσεται η λέξη;
Σίγουρα ήταν πολύ πιο δύσκολο για εμένα, κάποιον που δεν γεννήθηκε κανονικός. Αυτό δεν σήμαινε ότι ήμουν εξαιρετικός. Ήμουν απλώς ένα παράξενο αγόρι, το οποίο περιπλανιόταν κάπου γύρω στο ενδιάμεσο. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να κάνω μια προσπάθεια. Να γίνω κανονικός.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου