Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Παραδίδεται το πρώτο «πάρκο για ΑΜΕΑ» στην Θεσσαλονίκη

Παραδίδεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το πρότυπο «Πάρκο για Όλους», μοναδικό στην πόλη, καθώς έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλήρως φιλικό σε άτομα με αναπηρία, ιδίως σε παιδιά ΑΜΕΑ, για τα οποία θα υπάρχει παιδική χαρά. 

Το πρότυπο αυτό πάρκο δημιουργείται σε οικόπεδο 2.163 τμ, στην Άνω Τούμπα, όπου παλιότερα λειτουργούσε το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» και συγκεκριμένα βρίσκεται στο τετράγωνο που δημιουργούν οι δρόμοι Γρηγορίου Λαμπράκη, Ολυμπίας και Παυσίλυπου. 

Στην παρούσα φάση οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ο δήμος Θεσσαλονίκης εκτιμά πως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να παραδοθεί προς χρήση, έχοντας πάρει και την ολοκληρωμένη του μορφή. 

Να σημειωθεί ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής, επισημαίνουν ότι στο πάρκο δεν υπάρχει πολύ πράσινο, αλλά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Εφραίμ Κυριζίδης, τονίζει πως ακόμα «δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά των γεωπόνων» και των κηπουρών για το φύτεμα θάμνων, δένδρων και γκαζόν. 


Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο Εφραίμ Κυριζίδης, πρόκειται για ένα πρότυπο πάρκο, μοναδικό σε όλη την πόλη, φιλικό ιδίως σε πολίτες και παιδιά με αναπηρίες, που βέβαια «απευθύνεται» σε όλους τους πολίτες. Σημειώνει δε πως δημιουργείται σε ένα χώρο που «για 40 χρόνια ήταν σκουπιδότοπος» ενώ για το πράσινο σημείωσε ότι τα δένδρα και η χλωρίδα δεν θα τοποθετηθούν αυτήν την περίοδο, λόγω των ακατάλληλων συνθηκών από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού . 

«Τον Αύγουστο δεν φυτεύει κανείς λόγω θερμοκρασιών. Στο επόμενο στάδιο θα τοποθετηθεί η παιδική χαρά και ακολούθως θα γίνουν οι φυτεύσεις των δένδρων των θάμνων, των λουλουδιών και του γκαζόν. Ας περιμένουν όσοι βλέπουν μόνο τσιμέντο ολοκληρωμένο το έργο και τότε ας κάνουν κριτική», τονίζει, επισημαίνοντας ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το έργο θα είναι έτοιμο. 

Να σημειωθεί ότι το κόστος του “Πάρκου για όλους” έχει προϋπολογισθεί στο 1,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το έργο χρηματοδοτείται κατά 1/3 από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και κατά 2/3 από τον δήμο Θεσσαλονίκης. 

Η κριτική και η «αστική νησίδα» 

Το έργο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες της περιοχής και τις κοινότητες των ΑΜΕΑ, αλλά υπάρχουν και κάποιες επιφυλάξεις για το ποσοστό του πράσινου που θα υπάρχει στο χώρο. 

«Καλό είναι να υπάρχει περισσότερο πράσινο και περισσότερα δένδρα από αυτό που βλέπουμε και το οποίο είναι σχεδόν μόνο τσιμέντο», παρατηρεί η Γ.Κ που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης του πάρκου. «Το πάρκο στην περιοχή μας είναι καλοδεχούμενο αλλά πολύ τσιμέντο έχει πέσει», σημειώνει και ο Χ.Π. κάτοικος της περιοχής. 

«Έπρεπε να υπήρχε μία άλλη διαρρύθμιση ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό πρασίνου το οποίο θα βοηθούσε το μικροκλίμα της περιοχής. Το τσιμέντο λειτουργεί ενισχυτικά στο φαινόμενο της «θερμικής αστικής νησίδας» διότι αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες και αυξάνει τοπικά τις θερμοκρασία», τονίζει ο Γιώργος Μπλιόνης, διδάκτορας Βιολογίας – Οικολογίας και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης. 

Έργο Μπουτάρη η Ζέρβα; – Της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ; 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το έργο ως ιδέα και σχέδιο ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπουτάρη και δρομολογήθηκε το 2018 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία, ανακοίνωσε ότι το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρο» θα μετατραπεί «σε ένα υπερσύγχρονο πάρκο για παιδιά ΑμεΑ, αλλά και για όλα τα παιδιά». 

Μάλιστα είχε παρουσιάσει και σχετικές μακέτες σε συνάντηση που είχε με τον Γ. Μπουτάρη. «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η δημιουργία του, μια τομή», είχε τονίσει και πρόσθεσε πως «θα συμβάλει στο να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πιο φιλική για τα ΑμΕΑ». 

Η τελική πράξη για την παραχώρηση του οικοπέδου, που ανήκε στο υπουργείο Εργασίας, ανέβηκε στη Διαύγεια στις 19/4/ 2019 και φέρει την υπογραφή της Εύης Αχτσιόγλου, ενώ είχε προχωρήσει και η σχετική μελέτη. 

Με την αλλαγή διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με την έλευση της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, το έργο καθυστέρησε να μπει στα σκαριά αλλά τελικά δεν πάγωσε. 

Στις 10/11/2021 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβα και η τότε υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπέγραψαν τη σχετική προγραμματική σύμβαση, σε ειδική «τελετή» στο χώρο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”. 

Ο Κ. Ζερβας σε δηλώσεις του μάλιστα ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινούσε μέσα στο 2022 με στόχο «μέσα στο 2023» να επισκέπτονται το πάρκο «παιδιά, ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες και φυσικά θα υπάρχει πρόσβαση στο καθένα». 

Το ποιος τελικά «χρεώνεται» ή «πιστώνεται» το έργο δεν έχει καμία σημασία. Εξάλλου είναι υποχρέωση της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας να υλοποιούν κοινωφελή έργα και να αξιοποιούν το δημόσιο χώρο υπέρ των πολιτών, οι οποίοι άλλωστε «πληρώνουν» τα έργα και τα εύσημα ανήκουν σε όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση του. 


Πηγή: parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου