Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Θεσμός οι ταξικές και φυλετικές διακρίσεις στα αμερικανικά ΑΕΙ

Η προ ημερών και δι’ αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατάργηση των προνομίων των μαύρων και των μειονοτικών όσον αφορά την εισαγωγή τους στα (δημόσια κατά βάση) ΑΕΙ έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών στις οποίες πρωταγωνιστούν οι Δημοκρατικοί. Φυσικά οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι Αφροαμερικανοί και οι διάφορες εθνικές μειονότητες, έχουν εξοργιστεί. 

Ταυτόχρονα η πλούσια και λευκή αγγλοσαξονική πλειοψηφία διαθέτει τα δικά της προνόμια ως φυσικό επακόλουθο της ταξικής θέσης της στην κοινωνία των ΗΠΑ: τα παιδιά αποφοίτων τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης από τα ΑΕΙ στα οποία σπούδασαν οι μπαμπάδες τους, δηλαδή από αυτά του ιδιωτικού τομέα. 

Το θέμα ανέδειξε η Corriere della Sera με ένα ρητορικό ερώτημα: «Αν είναι αντισυνταγματικό να βοηθάς ένα μειονοτικό ή μαύρο παιδί, γιατί εξακολουθεί να είναι νόμιμο να δίνεις μπόνους επιλογής σε ένα πλούσιο λευκό παιδί;» Το όλο ζήτημα εμπίπτει μεν στη λειτουργία της αμερικανικής ελεύθερης αγοράς (πώληση σπουδών), ωστόσο δημιουργεί πολιτικά αποτελέσματα που δείχνουν το εύρος και το βάθος τόσο του ταξικού όσο και του φυλετικού διχασμού που επικρατεί στις ΗΠΑ. 

Δικαιωματιστές ακτιβιστές, όπως είναι τα μέλη της οργάνωσης Δικηγόροι για τα Πολιτικά Δικαιώματα, έκαναν αναφορά στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας ομοσπονδιακή παρέμβαση ώστε να τερματιστεί αυτό το είδος των «λευκών» προνομίων, αν και το συγκεκριμένο αμερικανικό υπουργείο δεν έχει τέτοιες εξουσίες, ιδίως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

Από μόνα τους, πάντως, ορισμένα ΑΕΙ όπως το MIT, το Johns Hopkins και το Californian University of Technology (CalTech), αντιλαμβανόμενα τα μηνύματα των καιρών, έχουν ήδη καταργήσει το προνόμιο των παιδιών αποφοίτων τους από τα κριτήρια επιλογής φοιτητών. Ωστόσο το Harvard και το University of North Carolina το διατηρούν. 

Και δεν είναι τα μόνα: δεν σκοπεύουν να το εγκαταλείψουν και τα Stanford, University of Chicago, Duke, Yale, New York University, καθώς κρίνουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να διατηρούν το πελατολόγιό τους ως εμπορικές επιχειρήσεις. Παρουσιάζουν, δε, το συγκεκριμένο κριτήριο επιλογής σαν ηθική στάση, λέγοντας ότι έτσι πυκνώνουν οι δεσμοί με τους αποφοίτους. 

Η Corriere σχολίασε: «Τίποτε ηθικό, τίποτε πνευματικό. Οικονομικός είναι ο λόγος, αφού οι απόφοιτοι των ΑΕΙ τυγχάνει να είναι και οι κύριοι δωρητές των πανεπιστημίων. Και είναι λευκοί κατά 70%. Είναι η συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τα πανεπιστήμια ώστε να συγκεντρώνουν τεράστια κεφάλαια και να τα επενδύουν σε hedge funds. Ετσι, όμως, ευνοούν την αύξηση των φυλετικών ανισοτήτων στις εισαγωγές φοιτητών». 

Η πληροφορία που έχει τη σημασία της δίνεται στο τέλος του ρεπορτάζ: «Το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο συνέλεξε και δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν ότι το Harvard, που κάθε χρόνο δέχεται 60.000 αιτήσεις για εγγραφές μόνο 2.000 φοιτητών, την περίοδο 2009-2015 ενέγραψε το 34% των γόνων αποφοίτων του. Οι πιθανότητες εισαγωγής τους ήταν 7 φορές υψηλότερες απ’ ό,τι των άλλων υποψηφίων. Σαφώς άδικο σύστημα εισαγωγής». 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου