Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Αθλήματα και κοχλιακά εμφυτεύματα.

Αν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό και έχετε κοχλιακό εμφύτευμα είναι λογικό να έχετε στην αρχή απορίες και ανησυχίες. Υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Επειδή ωστόσο ο καθένας μας είναι διαφορετικός καλό είναι να μιλήσετε με την ομάδα/ τον γιατρό που έκανε την εμφύτευση και σας παρακολουθεί. Θα μπορέσουν να σας εξηγήσουν ποια αθλήματα θεωρούνται κατάλληλα ή τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχετε κατά την εκγύμνασή σας.

Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο (6-8 εβδομάδες), οι περιορισμοί θα είναι πιο πολλοί. Μόλις ωστόσο επουλωθεί η περιοχή τα δεδομένα θα αλλάξουν και θα μπορέσετε να αρχίσετε να αθλείστε κανονικά.

Όποιο άθλημα και αν επιλέξετε θα πρέπει πάντα:

- να προστατεύετε το κοχλιακό σας εμφύτευμα

- να προστατεύετε το κεφάλι σας από χτυπήματα

- να προστατεύετε τον επεξεργαστή ήχου από την υγρασία (ιδρώτα) χρησιμοποιώντας τα ειδικά σύνεργα για το στέγνωμά του.

- να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του γιατρού/ ακουολόγου σας.



Αθλήματα μη επαφής (πχ τρέξιμο, ιππασία, γκολφ, ποδόσφαιρο, τένις, χορός, τραμπολίνο, στίβος, βόλεϊ).

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Τα σύγχρονα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα για χρήση και σε συνθήκες άθλησης, αν επιθυμείτε να φοράτε τον επεξεργαστή ήχου. Ίσως μια μεγάλη, ειδική για κοχλιακά εμφυτεύματα, κορδέλα κεφαλιού ή ένα καπέλο ή ακόμα και ένα κράνος θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες (μεγάλης ταχύτητας, τρανταγμάτων, χτυπήματος) ο επεξεργαστής ήχου θα παραμείνει στη θέση του, γλιτώνοντάς σας από το άγχος.




Αθλήματα επαφής (πχ μποξ, ράγκμπι, τζούντο, καράτε κτλ)

Συνιστάται έντονα στους χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων να αποφεύγουν αθλήματα στα οποία τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι πολύ συχνά και αναπόφευκτα. Αν ασχολείστε με τέτοια αθλήματα θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας προκειμένου να βρεθεί ένας όσο το δυνατόν πιο ασφαλής τρόπος συμμετοχής σας σε αυτά.


Αθλήματα στα οποία χρησιμοποιείται κράνος (πχ ποδηλασία, σκι, σνοουμπορντ, μπέιζμπολ/σοφτμπολ).

Είναι καλό να χρησιμοποιείτε κράνος σε καταστάσεις και αθλήματα όπου είναι κανόνας ή συνηθίζεται για την ασφάλειά σας. Αν κάποιος χωρίς κοχλιακό εμφύτευμα πρέπει να φοράει κράνος για να προστατεύει το κεφάλι του, προφανώς το ίδιο πρέπει να κάνει και κάποιος με κοχλιακό εμφύτευμα. Γενικά, είναι σημαντική η προστασία της περιοχής με το εμφύτευμα και του επεξεργαστή ήχου από απευθείας κρούσεις/ χτυπήματα, μολονότι τα περισσότερα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό τιτάνιο. Ένα απευθείας χτύπημα με μπάλα με μεγάλη ταχύτητα ή μια σύγκρουση με άλλο κεφάλι με δύναμη, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ή ακόμα και ανεπανόρθωτη βλάβη στο εμφύτευμα.

Σε κάθε άθλημα χρησιμοποιούνται διαφορετικού τύπου κράνη, ανάλογα με τον τύπο, τη δύναμη και τη συχνότητα των χτυπημάτων. Τα κράνη του ράγκμπι για παράδειγμα είναι πολύ δυνατά. Τα κράνη του ποδηλάτου λειτουργούν με συμπιεσμένο αφρό στο εσωτερικό. Αν χτυπήσετε το κεφάλι σας φορώντας κράνος ποδηλάτου, κόψτε τους ιμάντες του πηγουνιού (ώστε να μην το φορέσει κανένας άλλος) και πετάξτε το.

Επιλέγετε πάντα υψηλής ποιότητας, άνετα κράνη. Είναι σημαντικό να μην ασκείται πίεση στην περιοχή του εμφυτεύματος ή στην ουλή. Δοκιμάστε διάφορα κράνη μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και φροντίστε οι ρυθμίσεις του (πχ σφίξιμο, θέση στο κεφάλι) να είναι σωστές. Δεν είναι εύκολο να πάρετε ένα κράνος και να το τροποποιήσετε στη συνέχεια για να χωράει τον επεξεργαστή ήχου. Αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για χτύπημα στο κεφάλι, αφαιρέστε τα εξωτερικά μέρη του εμφυτεύματος.

Κράνος μπορείτε να φοράτε και σε άλλα αθλήματα όπου δεν θεωρείται απαραίτητο, σαν ένα μέτρο πρόσθετης προστασίας του κεφαλιού σας πχ βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο.

Αθλήματα στο νερό 

Πολλά θαλάσσια σπορ δεν ενέχουν κινδύνους για τους χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων εφόσον αφαιρεθεί ο επεξεργαστής ήχου. Αν δεν θέλετε να βγάλετε τον επεξεργαστή ήχου, θα πρέπει να φορέσετε το ειδικό αδιάβροχο κάλυμμα για την προστασία του. Μπορείτε να φοράτε το σκουφάκι κολύμβησης ακόμα και όταν δεν είναι αναγκαίο καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κρατάει τον επεξεργαστή ήχου στη θέση του.

Εάν φοράτε γυαλιά ή μάσκα κατάδυσης, βεβαιωθείτε ότι το ελαστικό δεν είναι πολύ σφιχτό πάνω από το σημείο του εμφυτεύματος κάτω από το δέρμα.

Οι καταδύσεις σε βάθη μεγαλύτερα των 20 μέτρων καλό είναι να αποφεύγονται. Η υπερβολική πίεση μπορεί να καταστρέψει το εμφύτευμα.

Να φοράτε πάντα κράνος για δραστηριότητες με σκάφος, ιστιοπλοΐα ή κανό.

Ενόργανη γυμναστική 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αφαιρείτε τον επεξεργαστή ήχου προτού αθληθείτε/ αγωνιστείτε επάνω σε πλαστικό δάπεδο όπου παράγονται υψηλά επίπεδα στατικού ηλεκτρισμού. Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει στους διαδρόμους του γυμναστηρίου.


Πηγές 
https://ais.southampton.ac.uk/wp-content/uploads/sites/336/2018/05/4-Cochlear-Implants-and-Sport.pdf


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου